4 gezonde toetjes zonder geraffineerde suikers

door jul 14, 2018blog

Wanneer suiker geraffineerd wordt betekent dat dat de suiker industrieel wordt bewerkt en gezuiverd. Hierbij worden vitaminen en mineralen uit de suiker gehaald zodat het tot een fijn witte stof wordt gemaakt.

Omdat er uit deze voedingsstoffen zijn gehaald, geeft deze suiker je nog steeds energie maar levert je geen van je benodigde voeddingstoffen. Daarom worden geraffineerde suikers ook wel snelle koolhydraten genoemd. Voorbeelden van geraffineerde suikers zijn: Kristalsuiker, basterdsuiker, geleisuiker en poedersuiker.

Wat is er slecht aan geraffineerde suiker

Uit onderzoek is gebleken dat te veel suiker de grootste oorzaak is van meerdere ziektes. Natuurlijke suikers zijn meestal in kleine hoeveelheden aanwezig in bepaalde voedingsstoffen. Daarom is het geen goed idee om ook nog eens aan te vullen met geraffineerde suikers. Hierdoor krijg je te veel binnen en is dat slecht voor je organen en is de kans op diabetes veel groter.

Eet dus altijd toetjes zonder geraffineerde suikers want er zitten al genoeg natuurlijke suikers in. Meer dan dat heb je niet nodig.

4 gezonde toetjes zonder geraffineerde suikers

Wil jij wel zo nu en dan een lekker toetje eten maar niet de vervelende nadelen van geraffineerde suiker ervaren? Dan is het een goed idee om te kiezen voor toetjes zonder geraffineerde suikers.

Het grote verschil met suikervrije toetjes in vergelijking tot toetjes die niet suikervrij zijn, is dat suikervrije toetjes meestal de zoetigheid van toegevoegd fruit krijgen.

Natuurlijk is een toetje nooit helemaal suikervrij maar natuurlijke suikers eten is geen probleem. Hier krijg je namelijk ook andere voedingsstoffen bij binnen.

Eiwitrijke chocolademousse

Lekker chocolade toetje zonder toegevoegde suikers maar nog wel net zo zoet. Dit toetje is makkelijk te maken.

Ingrediënten:

 • 150 ml magere kwark
 • ½ goed rijpe banaan
 • 1 eetlepel cacaopoeder
 • Twee eetlepels honing

Maak de banaan zo fijn mogelijk en meng alle ingrediënten goed door elkaar. Daarna kun je het serveren in een glas of een bakje. Dit recept is lekker en ook nog eens makkelijk te maken. Daarnaast is het ook nog eens zo goed als Suikervrij.

Suikervrije appeltaart

Vind je appeltaart lekker maar wil je het niet nemen omdat er altijd zoveel suikers in zitten? Met deze appeltaart kun je er toch gewoon van genieten.

Dit recept voor een appeltaart bestaat alleen maar uit natuurlijke producten, is glutenvrij, suikervrij, koemelkvrij en notenvrij. Dat wordt dus ongestoord genieten.

Ingrediënten:

 • 10 eetlepels havermout
 • ½ citroen
 • 3 appels
 • Een hand rozijnen
 • 1 ½ Lepel olijfolie
 • Kaneel
 • Zout
 • ½ stuk tahoe of yoghurt

Zo maak je de appeltaart:

Kookwater in een waterkoker en giet het kokende water vervolgens over de havermout. Eerst voeg je geprakte banaan en tahoe toe aan de havermout om het te laten afkoelen. Mix vervolgens de eieren. Voeg dan de eieren toe aan het havermout mengsel en meng daarna je de rest van de ingrediënten er doorheen

Verwarm de oven op 180 graden en bak de taart circa 60 minuten. Je kunt de taart het beste aansnijden als hij is afgekoeld.

Suikervrij ijs

Zoals je al weet zit in ijs normaal heel veel suiker. Dit is ongeraffineerde suiker en is eraan toegevoegd om je ijsje extra zoet te maken. Als je dan toch graag ijs wil eten kun je beter zelf ijs maken zonder toegevoegde suikers. Om producten die geen suiker bevatten toch zoet te maken, wordt er meestal fruit aan toegevoegd. Bij dit ijsje doen we dat ook.

Ingrediënten:

 • 350 gram bevroren fruit
 • 5 dl Yoghurt
 • Diksap (voor meer smaak)

Als je al gewend bent om zonder toegevoegde suikers te eten heb je aan alleen het bevroren fruit genoeg zoetigheid. Als je normaal altijd toetjes eet die wel suiker bevatten kun je er beter een beetje diksap aan toevoegen als het nog niet zoet genoeg is.

Als je vaak genoeg zonder suiker gaat eten, worden de producten met natuurlijke suikers vanzelf lekkerder.

Zo maak je het ijs:

Voor dit recept heb je een keukenmachine nodig die de mogelijkheid heeft om bevroren fruit fijn te krijgen.

Stop het bevroren fruit rechtstreek in de keukenmachine en maal het bevroren fruit goed fijn. Daarna kan vervolgens de yoghurt erbij en als het nog niet zoet genoeg is de diksap. Als je het wil eten als ijs moet het eerst nog in de vriezer. Maar alleen het mengsel is al lekker genoeg om te eten als toetje.

Kokossorbet

Wanneer ik denk aan een sorbet, denk ik aan een gigantische ijscoupe met veel suiker. Toch hoeft dat niet altijd zo te zijn. Het mooi aan zelf je gezonde toetjes maken is dat je er geen geraffineerde suiker aan toe hoeft te voegen.

Zo kan je toch genieten van een lekker ijsje en hoef je niet bang te zijn voor wat er allemaal in zit. Van alle toetjes die ik heb geprobeerd wat dit een van mijn grootste successen. Een absolute aanrader dus.

Ingrediënten:

 • 1 blik kokosmelk 400g.
 • Mineraalwater 1dl.
 • 1 dl bruine rum
 • 2 eiwitten
 • 2 bananen
 • Citroensap
 • Geschaafde kokos

Zo maak je de sorbet:

Eerst roer je de eiwitten, rum en mineraalwater door elkaar. Daarna giet je dat in een bakje die ook in de vriezer kan. Je kunt dit ijs namelijk maximaal 3 maanden bewaren. Zet het vervolgens ongeveer een uur in de diepvries en controleer na een uur of het mengsel al aan de zijkanten blijft plakken.

Maak vervolgens het ijs weer los van het bakje, en zorg dat de grote stukken weer wat kleiner worden. Dit kun je makkelijk doen door er een paar keer met de vork in te prikken.

Zet daarna het bakje weer een uur in de vriezer.

Klop vervolgens de eiwitten stijf, Neem het gedeeltelijk bevroren mengsel weer uit de vriezer en voeg het gestijfde eiwit eraan toe. Zorg er wel voor dat het mengsel met de eiwitten goed gemengd is.

Zet het mengsel nu weer terug in de vriezer en zodra het mengsel geheel bevroren is kun je het serveren.

heb jij ons andere artikel als gelezen over gezonde toetjes met weinig calorien

Suikervrije toetjes zonder geraffineerde suiker kopen

Wil jij nou wel graag gezondere toetjes eten maar heb je geen zin om al die recepten te gaan uitwerken? Er bestaan ook toetjes die geen of weinig suiker bevatten die je gewoon kunt kopen.

Wanneer je daar in de supermarkt naar vraagt zal je zien dat er nog best wat zijn. Daarnaast zijn er ook nog eiwitrijke toetjes van Boermarke en Arla. Ga hiervoor naar de website van de aanbieders. Sommige van deze toetjes zijn ook gewoon in de winkel te krijgen.

Wil jij ook blijvend gewichtsverlies? Van je suiker verslaving af komen, Je algehele weerstand verhogen en meer energie?

Bekijk dan hier eens de Cursus Natuurlijk Suikervrij.

Begin jij binnenkort aan je koolhydraatarm dieet?

Voor een goede start heb ik een GRATIS e-book geschreven. Ik vertel je wat koolhydraten zijn en wat ze met jouw lichaam doen.
Je krijgt niet alleen het super handige e-book maar ook nog eens een aantal heerlijke koolhydraatarme recepten.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This