De ultieme gids voor een ketogeen dieet

door nov 5, 2020afvallen, blog

Ketogeen dieet gids

Heb jij in de afgelopen periode al meerdere diëten uitgeprobeerd? Heb je daarmee niet het gewenste resultaat weten te bereiken? Dan kun je eigenlijk maar één ding doen: HIER BLIJVEN en deze gids lezen over het ketogeen dieet waarmee je gegarandeerd van de overtollige kilo’s af kunt komen.

De kans is groot dat dit je uiteindelijk gaat lukken met behulp van het ketogeen dieet. Dit dieet is in de afgelopen jaren onwijs populair geworden en dat is uiteraard niet zonder reden. Nee, het dieet slaat bij veel mensen aan; ook jij kunt mogelijk van de overtollige kilo’s af gaan komen met het ketogeen dieet.

Maar, wat is nou precies een ketogeen dieet? Wat typeert dit dieet exact? Welke dingen mag je wel/niet eten tijdens het volgen van een ketogeen dieet? En van welke bijwerkingen kun je (mogelijk) last krijgen? Op al deze vragen vind je een uitgebreid antwoord in deze ketogeen gids. In deze gids tref je de volgende onderwerpen aan:

Wat is een ketogeen dieet?

  • Wat is ketose?
  • Keto producten (kopen)
  • Keto dieet recepten
  • Keto dieet ontbijt
  • Keto dieet lunch
  • Keto dieet diner
  • Keto dieet tussendoortjes
  • Ketogeen dieet epilepsie
  • Ketogeen dieet diabetes
  • Ketogeen dieet zwangerschap
  • Keto dieet boek

Na het lezen van deze ketogeen dieet gids ben je compleet op de hoogte. Je kunt op dat moment direct beslissen of je wel of niet met dit dieet aan de slag gaat. Wij kunnen je alvast één ding verklappen: het ketogeen dieet is absoluut aan te raden!

Wat is een ketogeen dieet?

Voordat we uit kunnen leggen wat het keto dieet is, dienen we eerst het koolhydraatarme dieet uit te leggen. Zoals de naam van dat dieet al doet vermoeden, gaat het hierbij om het beperken van de inname van koolhydraten. De meeste mensen die een koolhydraatarm dieet volgen, zorgen ervoor dat ze maximaal 200 gram aan koolhydraten per dag binnenkrijgen.

Op dat vlak valt het keto dieet deels te vergelijken. Ook bij dit dieet is het namelijk de bedoeling dat je zo min mogelijk koolhydraten binnenkrijgt, maar het dieet is nog een stuk ‘extremer’. Bij een ketogeen dieet is het namelijk zaak dat je per dag maximaal 50 gram koolhydraten binnenkrijgt.

Doordat je slechts 50 gram koolhydraten binnenkrijgt, moet jouw lichaam op zoek gaan naar een andere brandstofvoorziening. Normaal gesproken worden de koolhydraten namelijk door het lichaam aangewend als energie. Dat is echter niet meer mogelijk indien je de inname van koolhydraten weet te beperken. Op dat moment moet jouw lichaam op zoek naar een andere brandstofvoorziening.

Het meest logische gevolg is dat het lichaam vervolgens het overtollige vet gaat verbranden. Dat is voor het lichaam iets ‘lastiger’, maar daarmee kan alsnog de benodigde energie verkregen worden. Voor jou betekent dit dat je het overtollige vet kwijt gaat raken, aangezien dit voor jouw brandstofvoorziening verbrand wordt.

Wat is een ketogeen dieet? Kort samengevat is dat dus een dieet waarbij je de inname van koolhydraten heel erg beperkt. Je ‘mag’ maximaal 50 gram aan koolhydraten per dag binnenkrijgen. Als je dat strikt voor elkaar weet te krijgen, kun je al redelijk snel van alle overtollige kilo’s afkomen. Wat wens je nog meer?

Als je met een keto dieet aan de slag gaat, moet je wel rekening houden met een compleet andere leefstijl. Je mag namelijk bepaalde dingen niet meer eten, je moet oppassen met wat je drinkt en je moet ook rekening houden met de nodige bijwerkingen. Deze bijwerkingen zijn puur het gevolg van de veranderingen voor jouw lichaam.

Jouw lichaam krijgt namelijk geen koolhydraten meer binnen. Nee, in plaats daarvan krijgt jouw lichaam meer vetten binnen. Dat is namelijk óók een belangrijk aspect van een ketogeen dieet; de hoge consumptie van vetten.

Door de inname van deze vetten wordt het lichaam namelijk gestimuleerd om de vetverbranding op te voeren. Het lichaam gaat hierdoor meer en meer vet verbranden, waardoor je dus afscheid kunt nemen van de overtollige kilo’s.

Als iemand nu aan jou vraagt ‘Wat is een ketogeen dieet?’, weet je het antwoord: een dieet waarbij je de inname van koolhydraten beperkt en de inname van vetten stimuleert.

Soorten ketogene diëten

Bestaat er maar één ketogeen dieet? Nee, zeker niet. We kunnen op dit moment onderscheid maken tussen de volgende soorten ketogene diëten:

SKD: standaard ketogene dieet

Dit is het standaard ketogene dieet. Hierbij wordt de grens van maximaal 50 gram aan koolhydraten per dag aangehouden.

TKD: gerichte ketogene dieet

Ben je sportief en moet je de beste prestaties kunnen leveren? Bij dit soort dieet ben je iets ‘vrijer’ wat betreft de maximale inname van koolhydraten, waardoor je de best mogelijke sportprestaties kunt leveren.

CKD: cyclische ketogene dieet

Bij dit dieet wissel je het ketogene dieet af met een ‘normaal dieet’. Daarmee wissel je dus de minieme inname van koolhydraten af met een hogere inname van koolhydraten.

Eiwitrijkere ketogeen dieet

Bij dit dieet krijg je helemaal géén koolhydraten binnen, waardoor de eiwitinname en vetinname verder verhoogd wordt. Bij dit dieet kun je overigens ‘gewoon’ vlees eten.

Keto en periodiek vasten

Ook kun je nog kiezen voor het zogeheten Intermittent Fasting dieet. Bij dit dieet eet je gedurende een periode van slechts 8 uur per dag. Dit betekent dat je bijvoorbeeld om 12:00 uur voor het eerst eet, waarna je tot 20:00 uur mag eten. Tijdens deze periode van 8 uur is het uiteraard zaak dat je koolhydraatarme producten nuttigt.

Wat is ketose?

Als je via het internet op zoek naar een keto dieet gaat, kom je de term ‘ketose’ ook veelvuldig tegen. Daarom hebben wij besloten om in deze gids ook antwoord te geven op de vraag ‘Wat is ketose?’.

Stel nou dat je succesvol met het keto dieet bezig bent. In dat geval krijgt jouw lichaam dus nagenoeg geen koolhydraten meer binnen, waardoor jouw lichaam ook niet meer op de koolhydraten kan bouwen. Voorheen was dat gebruikelijk voor jouw lichaam, maar dat is momenteel dus niet meer mogelijk. Hoe komt jouw lichaam dan aan de benodigde energie? Dat doet het lichaam door te functioneren op ketonen.

Ketonen zijn bepaalde moleculen die vrijkomen tijdens het omzetten van vet in energie. Dit volledige proces wordt aangeduid met de term ‘ketose’. Het antwoord op de vraag ‘Wat is ketose?’ luidt als volgt: ‘ketose is het proces waarbij vet omgezet wordt in energie.’

Het is goed om te weten dat je niet zomaar in ketose raakt. Dit proces heeft enige tijd nodig en ook moet jouw lichaam wennen aan de nieuwe situatie. Het is voor jouw lichaam een flinke omschakeling, waardoor je ook last van de nodige bijwerkingen kunt krijgen.

Deze bijwerkingen zijn eigenlijk het ‘logische’ gevolg van ketose. Onder aan de streep is ketose echter juist super positief: dankzij dit proces wordt immers jouw lichaamsvet verbrandt. Daarmee weet je relatief snel afscheid te nemen van alle overtollige kilo’s.

Hoe je precies in ketose kunt raken? Dat doe je door weinig koolhydraten binnen te krijgen én juist veel vetten binnen te krijgen. Juist de verhoogde inname van vetten zorgt voor een stimulatie van de vetverbranding, waardoor je uiteindelijk in ketose raakt. Of je in ketose bent geraakt, kun je meten met behulp van een urinetest, een bloedonderzoek of een ademtest.

Keto producten (kopen)

Lijkt het jou wel iets om met een ketogeen dieet aan de slag te gaan? Dan dien je allereerst een keuze te maken tussen de verschillende soorten ketogene diëten. Als je voor het eerst een ketogeen dieet gaat volgen, is het overigens aan te raden om rustig te beginnen. Jouw lichaam heeft namelijk echt tijd nodig om te wennen aan de nieuwe situatie en aan de beperkte inname van koolhydraten.

Om een keto dieet te kunnen volgen, dien je louter de juiste voedingsmiddelen binnen te krijgen. De aanschaf van de juiste keto producten is daarom ook van cruciaal belang.

Als je in een supermarkt rondloopt, zie je onwijs veel verschillende producten naar voren komen. Tijdens het volgen van een keto dieet is het zaak dat je juist de koolhydraatarme producten aan gaat schaffen. De zogeheten keto producten bevatten weinig tot geen koolhydraten, maar juist wel een relatief grote hoeveelheid aan vetten. Juist die combinatie is wenselijk bij het volgen van een keto dieet.

Bij het kopen van keto producten is het advies om alle producten goed met elkaar te vergelijken. Check de verpakkingen goed, bekijk de hoeveelheid koolhydraten en kies voor de variant waarin de minste koolhydraten zitten. Ga hierbij echter niet alleen op de verpakking af; het advies is om echt het label helemaal goed door te pluizen.

Welke keto producten je absoluut niet moet kopen? Dat zijn onder meer de volgende producten:

  • Producten met industriële zaadoliën
  • Producten met daarin granen
  • Peulvruchten
  • Producten met suikers
  • Vetarme producten
  • Fruit
  • Groenten met zetmeel

Welke keto producten je wél kunt kopen? Onder meer de volgende:

  • Vlees en vis: onder meer kip, lam, rundvlees, kalkoen, varkensvlees, heilbot en eend.
  • Groenten: onder meer romeinse sla, spinazie en boerenkool.
  • Noten en zaden: onder meer macadamia, pinda’s (ongezouten), pijnboompitten, walnoten en pecannoten.
  • Zuivel: onder meer Volvette room, mascarpone, schimmelkaas, Goudse kaas, feta en brie.
  • Kruiden: onder meer peterselie, koriander, rozemarijn, tijm, salie en munt.

Voedingslabels

Hoe weet je nou zeker of een product binnen het ketogene dieet past? Daar kun je maar op één manier achter komen: door zeer kritisch naar de ingrediënten te kijken. Op elke verpakking vind je zogeheten voedingslabels terug. Dit zijn labels waarop bijvoorbeeld de hoeveelheid calorieën, koolhydraten en vetten aangegeven wordt.

Bij het analyseren van een voedingslabel is het advies om op de volgende zaken te letten:

  • De hoeveelheid calorieën
  • De hoeveelheid vetten
    • Hoeveelheid verzadigde vetten
    • Hoeveelheid meervoudig onverzadigde vetten
    • Hoeveelheid enkelvoudig onverzadigde vetten
    • Hoeveelheid transvetten
  • Hoeveelheid koolhydraten
  • Hoeveelheid vezels
  • Hoeveelheid suikers
  • Hoeveelheid eiwitten

Let bij het analyseren van deze hoeveelheden ook goed op de portiegrootte. De bovengenoemde voedingsstoffen staan namelijk vaak per 100 gram aangegeven. De totale verpakking telt echter bijvoorbeeld 500 gram; de voedingsstoffen die dus op het voedingslabel vermeld staan, gelden niet voor de gehele verpakking. Let dus goed op de portiegrootte, op de gebruikte waarde én op bovengenoemde voedingsstoffen.

Keto dieet recepten

Vooralsnog heb je in deze ketogeen dieet gids een hoop informatie over ketogeen voedsel kunnen lezen. Graag willen we al die informatie naar de praktijk gaan betrekken; dat doen we door je kennis te laten maken met keto dieet recepten.

Wat zijn nou typische keto dieet recepten? Dat zijn recepten waarin nagenoeg geen koolhydraten zitten, maar waarin juist wel een flinke hoeveelheid vetten aanwezig is. Bij het ketogene dieet is het immers zaak om de inname van koolhydraten te beperken én de vetverbranding te stimuleren. Al bekend met de Keto revolutie? Zo niet, dan is het zeker wel het proberen waard! Wij zijn er in ieder geval positief over! Check onze Keto revolutie review!

Alle keto dieet recepten voldoen dan ook aan deze eisen. Daarbij is het zeer belangrijk om echt heel gericht de juiste keto producten aan te schaffen. In bovenstaand rijtje heb je onder meer kunnen lezen dat slechts enkele groenten gezond zijn. In een keto dieet recept vind je bij voorkeur bijvoorbeeld géén knoflook, pompoen, knolraap, knolselderij, gember, broccoli en/of bloemkool terug.

Om je een indruk van keto dieet recepten te geven, hebben wij enkele heerlijke recepten op een rijtje gezet:

  • Gesneden paprika’s gevuld met tonijn: zowel tonijn als paprika bevatten weinig koolhydraten, terwijl tonijn wel veel vetten bevat.
  • Koolhydraatarme chocoladecake: je kunt tijdens een ketogeen dieet zelfs van een heerlijke cake genieten. Enige vereiste is dat deze cake weinig tot geen koolhydraten bevat.
  • Burrata salade met pesto: zowel pesto als salade passen perfect in een ketogeen dieet.
  • Ovenschotel met spinazie en gehakt: ook in dit recept voldoen alle ingrediënten aan de ‘eisen’ van een keto dieet.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van keto dieet recepten. Als je via het internet op zoek naar lekkere recepten gaat, kom je onwaarschijnlijk veel verschillende recepten terug. Hieronder bespreken wij per maaltijd ook nog geschikte recepten!

Keto dieet ontbijt

Start jij de dag ook graag goed met een heerlijk én gezond ontbijtje? Dan heb je daar bij een ketogeen dieet voldoende mogelijkheden voor. Doordat je zoveel keus hebt, kun je eigenlijk elke dag wel iets anders ontbijten. Het belangrijkste hierbij is dat het ontbijt nagenoeg geen koolhydraten mag bevatten; je wilt jouw dag immers in stijl aftrappen tijdens het volgen van een keto dieet.

Voor welk dieet ontbijt je onder andere kunt kiezen? Wij hebben enkele heerlijke ontbijtjes voor je op een rijtje gezet:

  • Chia pudding met bessen
  • Koolhydraatarme pannenkoekjes/pancakes
  • Noten Granola met kokos
  • Avocado met ei (klaargemaakt in de oven)
  • Scrambled eggs met zalm

Je merkt het; een keto dieet ontbijt maak je niet in een handomdraai klaar. Nee, het is bij een keto dieet ontbijt niet zo dat je twee broodjes hoeft te smeren en direct klaar bent. Trek in ieder geval tijd uit voor het bereiden van een koet dieet ontbijt, aangezien een goed begin van de dag onwijs belangrijk is.

Keto dieet lunch

Als je in de ochtend van een lekker keto dieet ontbijt genoten hebt, is het uitkijken naar de volgende maaltijd. Ook voor een keto dieet lunch je gelukkig meer dan voldoende mogelijkheden. Bij een keto dieet lunch geldt echter ook dat je niet lukraak twee broodjes met lekker beleg gaat smeren. Mocht je daar wel voor kiezen, krijg je veel te veel koolhydraten binnen. Kies daarom voor bijvoorbeeld één van onderstaande keto dieet recepten:

  • Gerookte kip salade
  • Koolhydraatarme bagels
  • Pompoenpannenkoekjes
  • Broccolisoep met prei
  • Koolhydraatarme quesadilla
  • Omelet met spek en tomaat

Voor de lunch heb je dus ook meer dan genoeg keus. Tijdens het volgen van een ketogeen dieet is het advies om te variëren met de verschillende lunchrecepten. Daarmee weet je het ketogeen dieet niet alleen gezond te houden, maar ook nog eens heel lekker!

Keto dieet diner

Bij een keto dieet zijn alle maaltijden onwijs belangrijk. Je kunt bij geen enkele maaltijd verzaken, aangezien je daarmee jouw hele dag teniet kunt doen. Als je van een lekker keto dieet ontbijt + lunch genoten hebt, is het dus ook zaak om van een lekker keto dieet diner te genieten. Oók voor het avondeten heb je gelukkig de keus tussen allerlei lekkere en gezonde keto dieet recepten:

  • Koolhydraatarme goulash
  • Hamburgers met mayonaise
  • Tonijnfilet met lekkere gestoofde groenten
  • Kip met pesto en roomkaas
  • Courgette noodles met kip en caprese
  • Avocado met chilisaus

Naar welk keto dieet diner kijk jij het meeste uit? Bovengenoemde lijstje is slechts een kleine opsomming van alle mogelijkheden die je hebt voor het avondeten. Uiteraard kun je ook jouw eigen creativiteit de vrije loop laten gaan; check daarvoor wel goed alle voedingslabels!

Keto tussendoortjes

Tussen de maaltijden door wil je ongetwijfeld ook van een lekker tussendoortje genieten. Ook bij de keto tussendoortjes is het zaak dat je zo min mogelijk koolhydraten binnenkrijgt. Mocht je een liefhebber van keto tussendoortjes zijn, heb je in ieder geval de keus tussen vele soorten tussendoortjes:

  • Keto smoothie
  • Blokje kaas
  • Groentesticks met notendip
  • Griekse yoghurt
  • Volle kwark

Let op: nuttig de tussendoortjes echt tussen de maaltijden in. Probeer dit goed te plannen en nuttig bijvoorbeeld jouw ontbijt en het eerste tussendoortje niet te dicht achter elkaar. Bij een ketogeen dieet is het immers wenselijk dat je jouw lichaam verspreid over de dag de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt.

Voor wie is een ketogeen dieet geschikt?

Heeft deze ketogeen dieet gids jou vooralsnog warm weten te maken? Zie jij het wel zitten om met een ketogeen dieet aan de slag te gaan? Dan is het goed om te weten dat dit dieet níet voor iedereen geschikt is:

  • Heb je medische aandoeningen? Dan is het niet altijd verstandig om een keto dieet te volgen.
  • Ben je een (professionele) sporter? Ook dan is het niet verstandig om een normaal keto dieet te volgen. Volg in dat geval het gerichte ketogene dieet.

Mocht je gezond zijn en geen professionele sporten zijn, kun je absoluut starten met een ketogeen dieet. Ons advies is om in eerste instantie echter met een koolhydraatarm dieet te starten. Tijdens dit koolhydraatarme dieet kan jouw lichaam alvast wennen aan de verminderde inname van koolhydraten.

Mocht je in één keer besluiten om met een ketogeen dieet te starten, kan dit een té grote klap voor jouw lichaam zijn. Je kunt dan echt last van vervelende bijwerkingen krijgen; laat je lichaam dus eerst wennen met het koolhydraatarme dieet.

Ketogeen dieet epilepsie

Heb je last van epileptische aanvallen? Recent onderzoek laat zien dat het volgen van een ketogeen dieet epilepsie terug kan dringen. Uit dit onderzoek is onder meer de volgende conclusie opgesteld:

  • Door een ketogeen dieet te volgen, kunnen de aanvallen met 50% of meer afnemen.

Voor iedereen met epilepsie zou het dus interessant kunnen zijn om met een keto dieet aan de slag te gaan. Beslis dit echter nooit op eigen houtje. Laat je informeren door specialisten en ga niet zelf experimenteren.

Overigens is het opvallend dat een ketogeen dieet bij verschillende doelgroepen tegen epilepsie kan werken. Onderzoek toont aan dat het bij volwassenen de epileptische aanvallen weet te voorkomen, terwijl het ook voor kinderen een zeer geschikt hulpmiddel is. Het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis heeft laten weten dat het voor de helft van kinderen met epilepsie interessant is om het keto dieet te volgen!

Ketogeen dieet diabetes

Als je een diabetespatiënt bent, ben je de gehele dag bezig met het op peil houden van de bloedsuikerspiegel. Dit doe je onder meer door insuline in te spuiten en door op jouw voedingspatroon te letten. Gaat een ketogeen dieet dan samen met diabetes?

Ja, zeker. Onderzoek toont namelijk aan dat het voor diabetes patiënten zeer interessant kan zijn om een ketogeen dieet te volgen. Voor diabetes type 2 patiënten is het mogelijk om de ziekte ‘om te keren’, terwijl het voor diabetes type 1 patiënten mogelijk is om deze ziekte te gaan beheersen.

Daarbij is het wel van belang dat je het ketogeen dieet op de juiste manier volgt. Wil je met een ketogeen dieet aan de slag? Laat je dan goed informeren door specialisten. Door het ziektebeeld heb je immers geen ruimte om zelf te gaan experimenteren. Feit is echter wel dat een ketogeen dieet en diabetes perfect hand in hand met elkaar gaan.

Ketogeen dieet zwangerschap

Kun je een ketogeen dieet volgen tijdens jouw zwangerschap? In principe is het mogelijk, maar het medische advies is toch om hier heel erg mee op te passen. Het ketogeen dieet kan namelijk van invloed zijn op de groei van jouw baby in jouw buik.

Laat je daarom op dit vlak altijd adviseren over een gespecialiseerd arts. In de basis zou een ketogeen dieet ook kunnen werken tijdens een zwangerschap, maar je wilt hier uiteraard geen risico’s mee nemen.

Mocht je per sé een ketogeen dieet tijdens jouw zwangerschap willen volgen, is het advies om hiervoor contact op te nemen met jouw arts. Bespreek jouw beweegredenen en zoek samen naar een geschikte oplossing. Accepteer echter ook als de arts jouw voorstel afwijst; dat doet jouw arts dan zeker niet zonder reden!

Keto dieet boek

Lijkt het jou wel iets om met een keto dieet aan de slag te gaan? Wil je echter direct een vliegende start maken? Dan laat ik je graag kennis maken met mijn gratis keto dieet boek.

In dit boek – volledig digitaal – vind je onwijs veel informatie. Deze informatie heb ik ook nog aangevuld met verschillende koolhydraatarme recepten. Deze recepten passen perfect in een ketogeen dieet, zijn makkelijk te bereiden en zijn ook nog eens heerlijk.

Met dit keto dieet boek voorzie je jezelf eigenlijk van alle benodigde informatie. Verder kun je uiteraard ook deze uitgebreide ketogeen dieet gids gebruiken; ook in deze gids vind je bijvoorbeeld meerdere lekkere én gezonde recepten terug.

Mocht je interesse in mijn keto dieet boek hebben, kun je deze direct via onderstaande button downloaden. Het downloaden hiervan is volledig gratis; je kunt dus gratis een vliegende start maken met jouw ketogene dieet.

Wil je het ketogene dieet dan ook om de lange termijn goed vol houden? Zorg dan voor de nodige inzet, lees je heel goed in en stap regelmatig op de weegschaal. Je ziet dan direct het bewijs dat het ketogeen dieet óók voor jou werkt. Zet direct de eerste stap naar jouw streefgewicht door mijn gratis keto dieet boek te downloaden!

Tip: Bekijk ook eens de snelle keto recepten online!

Begin jij binnenkort aan je koolhydraatarm dieet?

Voor een goede start heb ik een GRATIS e-book geschreven. Ik vertel je wat koolhydraten zijn en wat ze met jouw lichaam doen.
Je krijgt niet alleen het super handige e-book maar ook nog eens een aantal heerlijke koolhydraatarme recepten.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This