Afvallen zonder sporten, en dat zonder al te veel moeite

door sep 1, 2019blog

Voor sommige mensen is afvallen een hele dagtaak. Je bent constant bezig met je voeding, het sporten, je gewicht bijhouden… Maar is dat wel nodig? In dit artikel vertellen we jou hoe je kunt afvallen zonder sporten.

Door je continu te concentreren op het afvallen loop je de kans dat het je leven te veel gaat beïnvloeden, op een negatieve manier.

Je durft niet meer met vrienden uit eten, verjaardagen vermijd je misschien ook al, op je werk blijf je alleen achter je bureau eten, en dat sporten, dat is ook niet leuk wanneer het een verplichting is.

Gelukkig is het mogelijk om gezond af te vallen, zonder al te veel moeite, waardoor je ook nog eens het bekende jojo effect kunt vermijden. En het beste nieuws: je kunt afvallen zonder te sporten!

Natuurlijk moet je een aantal dingen aanpassen in je levensstijl, maar je zult zien dat dit makkelijker is dan je denkt. Je zult niet alleen afvallen, maar ook nog eens regelmaat en rust in je leven creëren. Afvallen hoeft zeker geen bron van stress te zijn!

Afvallen en diëten is geen lastige taak, het is een manier van leven waar je rustiger en gelukkiger van wordt. Eenmaal op gewicht blijf je deze tips volgen om gezond te blijven leven.

Gezond eten om af te vallen zonder te sporten

Zoals je waarschijnlijk al begrijpt, gaan we ons onder andere concentreren op een gezond voedingspatroon als we willen afvallen zonder sporten. Nu denk je misschien dat we je gaan zeggen dat je geen koekjes meer mag eten, en de hele dag aan het fruit moet.

Maar dat is niet helemaal waar. We geven je hierbij niet alleen informatie over waarom bepaalde voeding wel of niet gezond is, maar ook een aantal handige tips. We geven je zelfs twee super simpele recepten voor een gezond tussendoortje.

Rust en regelmaat

Als je wil afvallen zonder sporten, moet je een goed ritme krijgen. Wanneer je geen regelmaat hebt ga je sneller naar ongezonde tussendoortjes grijpen. Waarom?

Omdat je geen tijd hebt om te ontbijten, omdat je te moe bent om te koken… Regelmaat in je leven zorgt er tevens voor dat je alles goed kunt plannen, waardoor je minder tijd verliest.

Je hoeft niet nog even snel naar de winkel, omdat je gisteren niet naar de markt bent geweest, en ook het koken lijkt veel minder lang te duren als het gewoon in je standaard routine past. Zo lijkt het niet of je het er nog even tussendoor moet doen.

Ook rust is belangrijk. Je lichaam heeft tijd nodig om je voedsel te verteren en weer kracht op te bouwen. Naast een goede nachtrust kun je ook overdag rustmomenten nemen, bijvoorbeeld tijdens je lunchpauze. We komen daar later in dit artikel op terug.

Mag ik nog lekkere dingen eten tijdens het afvallen zonder sporten?

De angst dat je helemaal niets lekkers meer mag eten, weerhoudt menig mens ervan om aan een dieet te beginnen. Maar gezond en aangepast eten hoeft helemaal niet saai en smakeloos te zijn!

Wanneer je eenmaal gewend bent aan de vers bereide maaltijden, met verse groenten, maar ook aan de gezonde tussendoortjes, zul je al snel genieten van deze nieuwe manier van eten.

En voor de zoetekauwen onder ons, geen paniek. Een stuk taart op een verjaardag mag gerust. Door af en toe ‘ja’ te zeggen tegen dit soort lekkernijen, zul je er intens van genieten. Je moet niet vergeten dat het afvallen geen obsessie mag worden.

Af en toe een klein stukje taart mag gerust. Maar maak de rest van de dag wel extra bewuste keuzes. Bij je gebakje neem je een glas water in plaats van wijn of frisdrank, en dat schaaltje chips schuif je wat verder van je af. Zo kun je genieten terwijl je toch aan de lijn denkt.

Bewegen zonder te sporten

Het klinkt misschien wat raar, maar door bepaalde kleine aanpassingen in je routine kun je extra bewegen, zonder dat we dit sporten kunnen noemen. Er zijn veel mogelijkheden, dus hierbij geven we je wat voorbeelden. Het is aan jou om te kijken wat het beste bij jouw dagelijks leven past.

Simpele manieren om meer te bewegen, en daardoor af te vallen:

 • Laat de hond 10 minuten langer uit dan normaal. Loop een extra blokje.
 • Ga in het weekend met je kinderen op de fiets naar het park voor een gezonde picknick, of een potje voetballen.
 • Neem de trap in plaats van de lift (een klassieker). Vooral wanneer je de hele dag zit op je werk, is even traplopen een goede oefening.
 • Koop je verse groenten en fruit op de markt in plaats van in de supermarkt. Zo loop je langer rond dan in de winkel.
 • Bezoek met je gezin een dorp of stad bij jou in de buurt op de fiets, of maak er een mooie wandeling. Zo combineer je familie tijd met toerisme en beweeg je ook nog eens.

Drink veel water om gezond af te vallen

Om te kunnen afvallen zonder sporten, moet je veel water drinken. Minimaal 2 liter per dag is wat wordt aangeraden. Verspreid je waterinname over de dag zodat je lichaam continu gehydrateerd blijft.

Als je moeite hebt met het verkleinen van je porties eten, kun je er ook voor kiezen een groot glas water voor en tijdens de maaltijd te drinken. Hierdoor zul je sneller een vol gevoel hebben.

Dit is ook een handige tip voor wanneer je naar een feestje gaat. Het zal makkelijker zijn om na dat kleine stukje gebak te stoppen met snoepen, wanneer je net een groot glas water hebt gedronken.

Als je elke dag fruitsap en frisdrank drinkt, zul je even moeten ‘afkicken’ van deze zoete drankjes. Het is een paar dagen doorzetten, maar uiteindelijk zul je er blij mee zijn. Zodra je trek krijgt in frisdrank, neem je een groot glas water en wat vers fruit. Zo les je de dorst en je trek in zoetigheid.

Voor wanneer je al dat water een beetje zat bent, kun je thee zonder suiker drinken. Één keer per dag een halve theelepel honing in je thee voor de zoetigheid is oké. In de zomermaanden kun je voor zelfgemaakte ice tea gaan.

Maak in één keer een liter kan thee (met 1 theezakje), met eventueel een theelepel honing of wat blaadjes verse munt. Laat dit een uurtje afkoelen op het aanrecht. Zet de kan hierna in de koelkast, en na een paar uur heb je heerlijke ijskoude thee!

Schrap deze voeding uit je leven om af te vallen zonder te sporten

Om op een gezonde manier gewicht te verliezen, zul je bepaalde dingen moeten laten staan. Echter is het wel mogelijk om af en toe iets uit dit lijstje te eten of te drinken, bijvoorbeeld op een feestje of in het weekend.

Maar als je je doel snel wil bereiken, neem je bijvoorbeeld een half glas, of maar 2 koekjes. Daar kun je net zo goed van genieten als van een halve liter frisdrank.

Eet en drink de volgende dingen zo min mogelijk om gezond af te vallen:

 • Denk hierbij aan suiker in de koffie of thee, frisdrank, koekjes, snoep, taart… Maar ook de verborgen suikers in onder andere vla, fruitsap (niet vers), de meeste ontbijtgranen, en wit brood.
 • Fast food. Het is makkelijk, lekker, maar oh zo ongezond. Heb je toch een keer trek in een hamburger? Maak die dan zelf met vlees van goede kwaliteit van de slager (zonder rare toevoegingen), een bruin bolletje brood, verse tomaat en sla, en een heel klein beetje saus.
 • Light producten. Er zitten minder calorieën in de meeste light producten zoals frisdrank of zelfs chips en mayonaise. Maar om toch die lekkere smaak te verkrijgen, zitten er veel toevoegingen in het recept. Ook helpt light frisdrank je niet om de gewoonte van zoete dranken te verbreken. Je blijft trek houden in zoetigheid.

Eet meer eiwitten, vezels en gezonde vetten

Wanneer je eiwitten, vezels en gezonde vetten eet, zit je eerder vol en krijg je niet zo snel opnieuw trek. Hierdoor zul je zonder moeite die koekjes bij de koffie laten liggen.

Vervang bijvoorbeeld je ontbijt met wit brood of ontbijtgranen door een gebakken ei op bruin brood, en je zult een paar uur lang geen honger hebben.

Wil je in het weekend helemaal uitgebreid maar toch gezond ontbijten of brunchen, neem dan bijvoorbeeld een plakje gerookte zalm, wat gebraden kip (eventueel koud, de vorige avond gebakken of gebraden), een eitje, een glas melk en uiteraard bruin brood.

Als toetje ga je voor vers fruit of wat griekse yoghurt (naturel).

Pas je eetgewoontes aan

We hebben je nu uitgelegd wat je beter wel en niet kunt eten, maar nog niet hoe je het beste kunt eten. De manier waarop je eet heeft veel invloed op je keuzes, maar ook op je mentale gezondheid.

Blijf niet doorwerken tijdens het eten

Door de tijd te nemen om van je maaltijd te genieten heb je even een rustmoment. Kijk niet op je telefoon of computer, maar praat gezellig met collega’s, je gezin, of lees een magazine of boek.

Neem de tijd

Je denkt misschien dat je geen tijd hebt om te lunchen. Je hebt nog veel werk liggen, je wil voor de file naar huis… Maar door rustig te eten, al duurt je pauze er 10 minuten langer door, heb je daarna weer volop energie en motivatie om door te werken.

Uiteindelijk zul je je beter kunnen concentreren. En, omdat je nu gezonder gaat eten, zul je ook minder last hebben van een middagdipje. Wie weet, misschien kun je uiteindelijk wel eerder naar huis dan voorheen!

Zorg dat je genoeg gezonde tussendoortjes bij hebt

Een stuk fruit in je bureaula, een zakje met notenmix in je tas, er zijn opties genoeg om eventuele honger te stillen met een gezonde snack. Door voorbereid te zijn heb je altijd iets bij de hand, en hoef je niets ongezonds uit de machine in de cafetaria te halen. Zometeen geven we je twee simpele recepten voor een gezond tussendoortje.

Eet bewust

Het klinkt misschien wat hippy-achtig, maar bewust eten is stiekem erg makkelijk en fijn. Eet omdat je lichaam deze voeding nodig heeft, en omdat je je doel wil bereiken. Kook deze maaltijd met liefde voor jezelf en je lichaam.

Maak de juiste keuzes, omdat je de tijd neemt er over na te denken. Bedenk je of bepaalde toevoegingen echt nodig zijn, bijvoorbeeld die saus over de groenten.

Tussendoortjes ongezond? Nee hoor!

We hebben het al over gezonde tussendoortjes gehad, maar hier geven we je nog een aantal simpele recepten waarmee je meteen aan de slag kunt.

Bananen pannenkoekjes:

Mix 1 grote banaan, 2 eieren en een eetlepel brinta met een staafmixer of een blender. Vet een pan in met een heel klein beetje boter, en smeer dit uit met een keukenpapiertje. Giet een beetje beslag in de pan, en maak cirkels van zo’n 10 cm in doorsnede. Wanneer de bovenkant ‘droog’ is draai je je pannenkoekje om. Zodra deze niet meer aan de pan plakt ben je klaar!

TIP: Vermenigvuldig de ingrediënten zodat je een grote stapel pannenkoekjes kunt maken. In een afgesloten bakje blijven deze makkelijk 2 à 3 dagen goed in de koelkast.

Energy balls:

Mix de volgende ingrediënten met een lepel en je handen:

 • 1 kop havermout
 • Een halve kop pindakaas
 • Een derde kop honing
 • Eventueel een half schepje vanille proteïne poeder

Maak hier balletjes van en bewaar deze in de koelkast.

TIP: Gebruik speciale maatlepels voor de ingrediënten.

Begin vandaag!

Dit is misschien wel het belangrijkste punt. Stop met het uitstellen van een gezondere levensstijl. Stop met de excuses als ‘ik wil eerst dat project op mijn werk afronden’, ‘we gaan volgende week op vakantie’ etc.

Begin niet morgen, begin vandaag.

Klaar om te beginnen? Begin met het lezen van de afslank reviews om te kijken welk afslankprogramma het beste bij jou past.

Begin jij binnenkort aan je koolhydraatarm dieet?

Voor een goede start heb ik een GRATIS e-book geschreven. Ik vertel je wat koolhydraten zijn en wat ze met jouw lichaam doen.
Je krijgt niet alleen het super handige e-book maar ook nog eens een aantal heerlijke koolhydraatarme recepten.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This