Banaan als tussendoortje

door okt 20, 2017blog

Een banaan als tussendoortje, is dat wel zo’n goed idee als dat je denkt? Lees op deze pagina alles over het nuttigen van een banaan!

Door een banaan te eten kan je je daarna beter op een taak concentreren.Eet je veel bananen? Dan kan dit verstopping veroorzaken. Enkele fabels welke vaak over de banaan verteld worden.

Maar zijn ze ook waar? Een banaan is een gemakkelijke snack. Je neemt een banaan makkelijk mee, je kan het eten zonder dat je bestek nodig hebt, of dat je er vieze vingers van krijgt.

Wassen is niet nodig en de schil is binnen een mum van tijd verwijderd. Kortom, een banaan als tussendoortje is ideaal.

Maar klopt dat wel? Welke fabels kloppen en wat zijn de feiten over bananen?

Banaan als tussendoortje

Een banaan is een vrucht. De meest gangbare in Nederland zijn de geel, gebogen bananen welke direct gegeten kunnen worden. Bananen groeien in trossen aan bananenplanten, veelal in tropische gebieden.

Hoewel vaak gedacht wordt dat bananen krom groeien omdat deze naar het licht toe groeien is dit niet correct. De trossen waar bananen aan groeien zijn enorm. In totaal kan een tros wel 50 kilo wegen.

Alle bananen groeien aan die tros naast en over elkaar. Door de zwaartekracht groeit het de onderkant naar beneden, maar dient dan dus wel over een andere banaan te groeien, vandaag de lichte kromming in een banaan.

Hoewel in Nederland voornamelijk bananen als tussendoortje gegeten worden, zijn er ook andere soorten. Zo zijn er bakbananen, rode bananen en babybananen. De bakbananen worden voornamelijk in Aziatische landen gebruikt.

Zoals de naam al doet vermoeden dient deze ook daadwerkelijk om te bakken. Ook babybananen worden steeds bekender. Ze zien eruit al de normale gele banaan, maar dan kleiner.

Ze worden soms verkocht onder de naam kinderfruit. Ook de rode banaan is in enkele zaken in Nederland verkrijgbaar. Deze banaan heeft niet alleen een rode schil, maar ook een roze binnenkant. De smaak is iets zoeter, en kan ook gebakken gegeten worden.

Aantal calorieën banaan

In een banaan zitten relatief veel calorieën. In vergelijking met andere stukken fruit staat banaan erg hoog op de calorieën score lijst.

Per stuk bevat een banaan ongeveer 124 calorieën. Ter vergelijking, een stuk peer bevat 52 calorieën en een mandarijn 16 calorieën. Dit hoog aantal calorieën bij bananen komt voornamelijk doordat het een erg vezelrijk stuk fruit is.

Dit is echter niet verkeerd. Wellicht past een banaan niet in ieder dieet. Door met een tussendoortje al direct 124 calorieën binnen te krijgen blijft er voor de rest van de maaltijden natuurlijk ook minder over qua aantal calorieën men nog in mag nemen.

Voedingswaarde van een banaan

Bananen staan in de top drie van de meest gegeten fruitsoorten in Nederland. Hoewel het ook één van de calorierijkste fruitsoorten is, blijft het eten van fruit goed voor de gezondheid.

Bananen bevatten relatief weinig vitamine C. Wil je meer vitamine C binnen krijgen dan kan je beter sinaasappel of kiwi eten, maar een banaan bevat wel veel voedingsvezel, kalium en zetmeel.

Ook deze voedingsstoffen heeft een lichaam nodig en dienen een doel. Zo worden de vezels voor een groot deel niet verteerd en belanden direct in de dikke darm van een mens.

Dit lijkt slecht, maar hiermee nemen ze allemaal andere afvalstoffen mee en wordt het eten van bananen dan ook geadviseerd ter voorkoming van bijvoorbeeld dikke darm kanker.

Wanneer zijn bananen in het seizoen?

Bananen groeien alleen in tropische gebieden. Toch liggen ze in Nederland altijd in overvloed in de supermarkten.

Na het oogsten zijn bananen echter nog maar beperkt houdbaar. Alle bananen aan een tros zijn wel altijd tegelijkertijd klaar om geoogst te worden. Om de bananen rijp in Nederland te krijgen worden ze geoogst voordat ze rijp zijn.

Ook na het oogsten rijpen de bananen namelijk nog na. Ze worden daarna snel in gekoelde schepen en goed verpakt geëxporteerd. Eenmaal in de supermarkt zijn bananen vaak nog een week tot maximaal anderhalve week houdbaar.

Daarna worden ze bruin en wordt het vruchtvlees klef. Bananen zijn het hele jaar door verkrijgbaar. Vanaf het ontstaan van de tros tot aan het oogsten zit ongeveer 7 maanden.

Doordat bananen alleen groeien in tropische gebieden zijn ze ook het gehele jaar door verkrijgbaar, omdat ze het gehele jaar door beginnen met groeien en geoogst kunnen worden.

Recepten met banaan

De banaan als tussendoortje is een gemakkelijke manier om snel wat extra energie binnen te krijgen. Bananen worden ook wel verwerkt in recepten.

Hierbij gaat het voornamelijk om nagerechten en gebak, zoals voor de meeste fruitsoorten geldt. Ook wordt banaan gebruikt in geprakte vorm als toevoeging bij het bakken van broden. De banaan werkt dan als bindmiddel en is het niet nodig om bijvoorbeeld melk of ander vocht toe te voegen.

Bananenbrood wordt steeds populairder. Banaan wordt al langere tijd op brood gedaan als beleg. Zo wordt er beweerd dat de lievelings tosti van Elvis een tosti met pindakaas en banaan was.

Feiten en fabels

Was is er waar en wat is er niet waar over de banaan? Dat men slechter naar de toilet zou kunnen wanneer men veel bananen eet is duidelijk een fabel.

Juist door de goede vezels is het eten van banaan erg goed voor de stoelgang van een mens. Het is wel de waarheid dat andere fruit in de fruitmand sneller rijp wordt, wanneer hier ook bananen bij liggen.

Tegenwoordig zijn er dan ook veel fruitmanden te vinden waarbij de bananen boven de rest van het fruit gehangen wordt. Of je je beter kan concentreren door het eten van bananen is deels waar.

Hersenen hebben suikers en energie nodig om goed te kunnen functioneren. Een banaan kan in beide voorzien, waardoor de hersenen beter kunnen gaan werken. Echter is het nog beter om gedurende de dag voldoende te blijven eten.

Eet daarom gewoon standaard een banaan als tussendoortje op een dag.

Variatie is het beste

Bananen zijn populair in Nederland. Een makkelijk tussendoortje. Door het eten van bananen neem je snel goede vezels in. Een banaan bevat ook veel energie en suikers, maar is natuurlijk beter dan bijvoorbeeld een snoepreep.

Alleen bananen eten is ook weer niet gewenst. Bananen bevatten weinig vitamine C, dit kan je beter uit andere fruitsoorten of groenten halen.

Gezond eten dankzij de Afslank receptenbijbel!

Als je meer gezonde recepten wil met banaan, dan raad ik je aan om de Afslank receptenbijbel van Oscar Helm uit te proberen.

In dit Receptenboek vind je kant en klare recepten die je dagelijks makkelijk en snel klaar kunt maken, Helpen bij het afvallen en ook nog eens gezond zijn.

Begin jij binnenkort aan je koolhydraatarm dieet?

Voor een goede start heb ik een GRATIS e-book geschreven. Ik vertel je wat koolhydraten zijn en wat ze met jouw lichaam doen.
Je krijgt niet alleen het super handige e-book maar ook nog eens een aantal heerlijke koolhydraatarme recepten.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This