Een goed dieet bij diabetes uitgelegd

door okt 11, 2019blog

Indien je leeft met diabetes type 2 dan kan het juiste dieet je helpen bij het onder controle houden van je bloedglucose en gewicht. Voor mensen met diabetes type 2 zijn het grootste gevaar de vele complicaties die kunnen optreden als gevolg van de (chronisch) hoge bloedglucose.

 

De zenuwen kunnen beschadigd raken waardoor er problemen kunnen ontstaan met het gevoel in de voeten, handen en het zicht. Verder kunnen er nierproblemen optreden alsmede problemen met het hart en bloedvaten.

 

De juiste basisvoeding

 

Het begint allemaal bij een juiste basisvoeding. Het lichaam moet voorzien worden van de juiste micronutriënten; zijn alle essentiële vitamines, mineralen, spoorelementen en antioxidanten wel in de voeding opgenomen?

 

Hiervoor zijn groenten en fruit belangrijk. Ieder soort groeten en fruit heeft weer zijn eigen samenstelling van vitamines en mineralen. Het is niet te doen om per soort bij te houden welke het bevat en of je zo wel alle voedingsstoffen binnen krijgt.

 

Hierom is het belangrijk om veel te variëren en af te wisselen met groenten en fruit. Op deze manier krijg je vanzelf allerlei verschillende voedingsstoffen binnen.

 

Gezonde vetzuren

 

Een vaak onderbelicht onderdeel van de juiste voeding voor mensen met diabetes type 2 zijn de vetzuren. Vetten vinden we vaak nog een beetje eng omdat ons altijd ingepeperd is dat vetten slecht voor ons zijn. Anno 2019 weten we wel beter; het zijn met name de toegevoegde suikers en geraffineerde koolhydraten die voor problemen zorgen.

 

Het juiste type vetzuren helpen juist om het cholesterol laag te houden terwijl toegevoegde suikers en geraffineerde koolhydraten deze juist omhoog helpen.

 

Het gezonde type, onverzadigde vetzuren, die goed zijn voor mensen met diabetes type 2 zijn te vinden in vette vissoorten, noten, zaden, olijfolie en avocado. Deze vetzuren helpen bij een gezond cholesterol.

 

Een ander voordeel van vetten is dat ze voor verzadiging zorgen en geen invloed hebben op de bloedsuikerspiegel. Door gezonde vetten te eten voorkom je een honger gevoel zonder dat de bloedsuikers worden beïnvloed.

 

Ook eieren bevatten voor mensen met diabetes belangrijke vetzuren. Uit onderzoeken is gebleken dat ze helpen om inflammatie te verminderen en de insulinegevoeligheid te verhogen. Met name de insulinegevoeligheid is van belang.

 

Een hogere insulinegevoeligheid betekend dat het lichaam meer glucose uit het bloed kan opnemen met dezelfde hoeveelheid insuline.

 

Wat te vermijden

 

Het belangrijkste bij een diabetes dieet zijn de voedingsmiddelen die je moet vermijden. Het is erg belangrijk om de bloedsuikers laag te houden maar ook om deze zoveel mogelijk binnen een kleine bandbreedte te houden.

 

Grote pieken en dalen in de bloedsuikers zijn niet wenselijk en kunnen zelfs erg gevaarlijk zijn. Om deze reden zal goed gekeken moeten worden naar het type koolhydraten en de hoeveelheid koolhydraten die wordt gegeten.

 

Koolhydraten worden door het lichaam afgebroken tot een enkelvoudig suikermolecuul (glucose). Deze glucose wordt via de dunne darm afgegeven aan de bloedbaan. Dit is het stijgen van de bloedsuikerspiegel.

 

Het lichaam maakt insuline na het eten van een maaltijd. De insuline in het bloed zorgt ervoor dat de cellen zich kunnen opnemen en de glucose uit het bloed kunnen opnemen. Nadat de cellen het glucose hebben opgenomen daalt de bloedsuikerspiegel weer naar normale waarden.

 

Bepaalde voedingsmiddelen bestaan uit een type koolhydraten die snel afgebroken worden tot glucose. Dit zorgt ervoor dat er in korte tijd veel glucose in de bloedbaan komt en de bloedsuikers te hoog kunnen worden.

 

Andere voedingsmiddelen bevatten juist complexe koolhydraten die maar langzaam tot glucose afgebroken worden. Dit resulteert in een rustige en constante afgifte van glucose aan het bloed. Het lichaam krijgt meer de tijd om de glucose uit de bloedbaan op te kunnen nemen voordat de bloedsuikers te hoog oplopen.

 

Deze twee koolhydraat soorten worden ook wel snelle en langzame koolhydraten genoemd. Voor mensen met diabetes is het zaak om alleen langzame koolhydraten te eten en de snelle koolhydraten te vermijden.

 

De snelle koolhydraten, die vermeden moeten worden, zijn te vinden in suiker, snoep, frisdrank, fruitsappen, koek, wit brood, gebakken aardappel, pasta, witte rijst en gebak. Het zijn de (zwaar) bewerkte voedingsmiddelen waarin deze snelle suikers zitten.

 

In onbewerkt voedsel, zoals groenten, peulvruchten, bonen, volkoren producten en quinoa zitten de koolhydraten die complex zijn en langzaam tot glucose worden afgebroken.

 

In fruit zitten ook suikers die vrij snel opgenomen kunnen worden. Desondanks is het niet nodig om fruit te vermijden. Fruit bevat namelijk ook vezels die ervoor zorgen dat de suikers langzaam aan het bloed worden afgegeven.

 

Het is wel nodig om rekening te houden met de suikers in fruit door te letten op de grote van de porties. Een handje druiven kan geen kwaad maar het is geen goed idee om een paar trossen achter elkaar weg te werken. Ook kan gelet worden op de hoeveelheid suikers in de verschillende fruitsoorten.

 

Zo bevatten bananen veel koolhydraten terwijl bessen, aardbeien en frambozen maar weinig suikers bevatten.

 

Omdat bij vruchtensap de vezels zijn verwijderd kunnen deze beter niet gedronken worden. Door het ontbreken van de vezels zullen de suikers snel opgenomen worden.

 

Verder zal gelet moeten worden op de grote van de porties. Zo is quinoa een bron van langzame koolhydraten en een geschikt voedingsmiddel om witte rijst mee te vervangen. Quinoa is tevens rijk in eiwitten wat bijdraagt aan het gevoel van verzadiging.

 

De grote van het portie quinoa heeft echter wel effect op de bloedsuikerspiegel. Hoe meer koolhydraten er gegeten worden des te meer de bloedsuikerspiegel zal stijgen. Portiecontrole is daarom belangrijk onderdeel van een goed diabetes dieet.

 

Het beste worden koolhydraat rijke voedingsmiddelen vervangen door voedingsmiddelen die hier arm in zijn of helemaal geen koolhydraten bevatten. Waar je normaal gesproken een paar opscheplepels gekookte aardappelen zou nemen kan je het beter houden bij een enkele aardappel.

 

Het gemis in calorieën kan dan aangevuld worden met wat extra eiwitten in de vorm van vlees, kip of vis. Om de maag te vullen kan er veel groenten worden opgeschept.

 

Het beste wordt gekozen voor een groentesoort die boven de grond groeit en niet onder de grond. De soorten die onder de grond groeien zijn rijk in koolhydraten.

 

Meer informatie over diabetes type 2 vindt je hier!

Begin jij binnenkort aan je koolhydraatarm dieet?

Voor een goede start heb ik een GRATIS e-book geschreven. Ik vertel je wat koolhydraten zijn en wat ze met jouw lichaam doen.
Je krijgt niet alleen het super handige e-book maar ook nog eens een aantal heerlijke koolhydraatarme recepten.

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This