Buikvet wegtrainen: De beste tips tegen buikvet!

door sep 12, 2018blog

buikvet wegtrainen? Bijna iedereen heeft het. Of het nou in meerdere of mindere mate aanwezig is bij zowel een man als een vrouw. We hebben het over buikvet. Het maakt niet uit hoeveel buikvet je hebt, als men er teveel van heeft, ziet men dit al snel als een probleemgebied. Geheel terecht. Buikvet is namelijk het ongezondste vet wat een mens kan hebben in zijn of haar lichaam.

Buikvet is meestal onderhuidse, opgehoopt vet dat zich rondom het middel en zich in de buikholte ophoopt. Buikvet hoopt zich op net onder de huid maar bovenop de spieren. Daarom is buikvet ook sneller zichtbaar.

Heb je veel buikvet dan kunnen er vervelende putjes zichtbaar worden, en je hebt al snel last van de zogenaamde blubberbuik.

Risico’s van buikvet

Bij een teveel aan buikvet, oftewel een zichtbaar buikje kan gevaarlijk zijn voor je gezondheid. Bij een overtollig vetpercentage rondom de buik is de kans op welvaartsziekten aanwezig. Denk hierbij aan:

– Diabetes
– Kanker
– Hart en vaatziekten

Het vet dat zich ophoopt net onder de huis is niet het grootste gevaar, maar wel het vet dat zich ophoopt in de buikholte en rondom de organen. De stofwisseling speelt in deze een belangrijke rol. Als men teveel buikvet heeft worden lichaamscellen minder gevoelig voor insuline.

Je bloedsuikerspiegel kan dan gaan stijgen, en de alvleesklier gaat meer insuline aanmaken. Er kunnen dus storingen optreden, met als mogelijk gevolg dat men diabetes kan krijgen.

Wat is een gezonde buikomtrek

De buikomtrek van een gemiddelde, gezonde man is ongeveer 94 centimeter en vanaf 102 centimeter is het risico ernstig verhoogd op bijvoorbeeld diabetes.

Bij een gemiddelde, gezonde vrouw is de buikomtrek onder de 80 centimeter gezond, maar ligt bij vrouwen de buikomtrek tussen de 80 en 88 centimeter, hebben ook zij een verhoogde kans op bijvoorbeeld diabetes. Je eigen buikomtrek meet je tussen het heupbeen en de onderste rib.

Wat is de oorzaak van buikvet?

Dat men teveel buikvet heeft kan verschillende oorzaken hebben, namelijk:

– Ziekte of medicijngebruik
– Roken
– Onvoldoende nachtrust
– Genetische aanleg
– Koolhydraatrijke voeding
– Suikerrijke en zoute voeding
– Cafeïne en suiker rijke dranken
– Stress

Misschien is het daarom zaak om uit te zoeken wat bij jou de oorzaak is, dat je last hebt van een teveel aan buikvet.

Waarom buikvet wegtrainen?

Wanneer het je niet stoort dat je een klein of een wat grotere buik hebt, denk dan na over wat het met je gezondheid doet. Je wil er toch niet aan denken, dat je doordat je er niets aan doet, en je buik toeneemt je straks misschien wel insuline moet gaan spuiten.
Daarom is het beter als je gaat beginnen met afvallen. Maar het is van groot belang dat je eerst uitzoekt waarom jij een teveel aan buikvet hebt.

Hoe kom je van je buikvet af?

Nu je uitgezocht hebt waarom jij een teveel aan buikvet hebt, is het het serieus tijd om dit vetrandje te doen laten verdwijnen. Je gaat er niet alleen mooier uitzien, maar je leeft ook veel gezonder en je organen werken minder hard.

De meest effectieve manier om van de buikvet af te komen is door gezonder te gaan eten. Maar ook stoppen met roken kan hierin een actieve rol spelen. Meer bewegen is natuurlijk in deze een must. Wanneer jij je levensstijl consequent aan zal passen, zal je snel merken dat het percentage buikvet af zal nemen.

Als jij een gezonder eetpatroon met vezelrijke voeding tot je zal nemen, in combinatie met meer bewegen kan dit proces aanzienlijk versnellen. Kortom: jouw buikvet kan verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Gezonde en vezelrijke voeding

Je bent langer verzadigd wanneer je kiest om gezonde en vezelrijke voeding tot je te nemen. Als je niet zo bekend bent met vezelrijke voeding geef ik je hierbij een paar voorbeelden:

– Volkorenbrood
– Roggebrood
– Brinta
Havermout
– Volkoren pasta’s
– Peren
Avocado’s

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van gezonde producten die vol vezels en gezonde vetten zitten. Wanneer je vezelrijke voeding tot je neemt, zal je merken dat je langer verzadigd bent.

Als je langer verzadigd bent zal je ook minder snel naar bijvoorbeeld een vette hap neigen. En producten als bijvoorbeeld frituur-producten kan je in het geval van afvallen beter vermijden.

Bewegen

Wanneer je afstand wil doen van je buikvet, omdat het simpelweg gewoon veel gezonder is, is bewegen essentieel in deze. Je kan hierbij denken om lid te worden van een sportschool bij jou in de buurt. Het meest effectieve is wanneer je cardio gaat combineren met krachttraining.

Stel jezelf een doel

Wanneer je besloten hebt om je meer te gaan bewegen, is het belangrijk dat je een doel gaat stellen. Een doel kan zijn dat je jezelf voorneemt om 5 kilometer te gaan hardlopen. Wanneer je hardlopen niet ziet zitten, kan je ook lekker de fiets pakken. Maar je doel is om dit 5 kilometer vol te houden.

Je hoeft natuurlijk niet alleen aan cardiotraining te gaan doen, het is juist beter voor je lichaam om dit in combinatie met krachttraining af te wisselen.

Als je nog nooit aan krachttraining gedaan hebt, kan je op de sportschool professionele begeleiding krijgen. Mijn advies is om dit dan ook zeker aan te vragen. Het is namelijk belangrijk dat je in het begin niet met te zware gewichten gaat werken.

Ook is je houding minstens net zo belangrijk. Daarom is begeleiding door iemand die er voor naar school is geweest aan te raden. Vaak zit het in je sport abonnement en meestal hoef je er niet extra voor te betalen.

Maak een goed plan om van je buikvet af te raken

Nu je enkele tips hebt gekregen om van je buikvet af te raken, is het belangrijk dat je een plan maakt. Denk hierbij aan een voedingsschema en een trainingsschema. Het is niet alleen zaak om deze te maken, maar het is nog veel belangrijker dat je deze consequent gaat volgen.

Je wil immer van je buik af en gezonder leven. Het is een kwestie van doen en wanneer je ziet dat de centimeters minder worden, wordt je vanzelf vastberaden om deze weg te blijven volgen.

Begin jij binnenkort aan je koolhydraatarm dieet?

Voor een goede start heb ik een GRATIS e-book geschreven. Ik vertel je wat koolhydraten zijn en wat ze met jouw lichaam doen.
Je krijgt niet alleen het super handige e-book maar ook nog eens een aantal heerlijke koolhydraatarme recepten.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This