Droog trainen: 6 simpele tips voor sneller resultaat!

door mrt 4, 2019blog

Wil jij beginnen met droog trainen maar weet je nog niet precies wat dat is? In dit blogbericht vertellen we je meer over deze manier van trainen en hoe je er het beste mee kunt beginnen.

Wat is droog trainen?

Droog trainen wordt ook wel cutting genoemd. Het is een manier van trainen waarmee je probeert om je vetpercentage te verminderen. Hierdoor worden je spieren beter zichtbaar. Om te kunnen droog trainen is het belangrijk dat je je calorie inname sterk verminderd en er tegelijkertijd ook voor zorgt dat je de juiste macronutriënten binnen krijgt.

Meestal als je afvalt, verlies je niet alleen vetpercentage maar ook spiermassa. Bij droog trainen is het de bedoeling dat je zo veel mogelijk spiermassa probeert te behouden.

Hoe moet je droog trainen?

Als je wilt droog trainen kun je daar direct mee beginnen. Om eraan te beginnen moet je eerste weten hoe veel je wilt afvallen maar ook hoe snel je dat wilt. Vooral omdat je met droog trainen probeert om zo min mogelijk spiermassa te verliezen is het belangrijk dat je niet te snel afvalt. Je hebt dan namelijk kans dat je meer spiermassa kwijt raakt dan dat je eigenlijk wilt.

Om op een verantwoorde manier af te vallen kun je het beste 10% minder calorieën eten op een dag. Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk dat je de juiste calorieën binnen krijgt.

Veel mensen denken namelijk dat alle calorieën hetzelfde zijn. Maar dat is zeker niet het geval. De calorieën van een reep chocolade zijn zeker niet hetzelfde als die van groenten.

Daarom is het belangrijk dat als je gaat afvallen je goed kijkt naar een trainingsschema/voedingsschema (mannen/vrouwen) dat past bij het droog trainen.

Wanneer moet je droog trainen?

Als je wilt beginnen met droog trainen is het verstandig om in de winter te bulken en in het voorjaar en zomer te gaan droog trainen. Bulken betekent dat je actief aan het werk gaat om spiermassa op te bouwen. Dit gaat gepaard met intensieve trainingen. Als je gaat bulken krijg je er meestal wel weer een beetje vet bij. Maar dat kun je dan weer verliezen tijdens het cutten (droog trainen) in het voorjaar/ zomer.

Door bulken en cutten te combineren werk je enerzijds aan een strak en gespierd lichaam en anderzijds aan het verminderen van je vetpercentage. Dat vormt de perfecte combinatie voor een strak lichaam.

Waarom zou je droog trainen?

Droog trainen is een goede manier om een strak lichaam te creëren met een minimale vetpercentage. Voor een man is een sixpack pas zichtbaar bij minder dan 10% vetpercentage. Door te droog trainen werk je systematisch je vetpercentage weg.

Ondanks dat droog trainen in combinatie met bulken een van de beste manieren om je vetpercentage te minimaliseren en je spiermassa te maximaliseren, is het een manier van trainen die voor veel mensen moeilijk vol te houden.

Dat komt vooral omdat deze manier van trainen heel veel doorzettingsvermogen en discipline vergt.

Als je deze manier van trainen wilt proberen is het belangrijk dat je je strak aan je schema’s houdt. Dat geldt zowel voor de training als voor je voeding. Als je er namelijk een paar keer van afwijkt heb je kans dat je heel veel hard werk weggooit. Lees ook onze gespierde god review.

Droog trainen voeding?

Bij het droog trainen hoort een goed eetpatroon. Het belangrijkste aan voeding bij droog trainen is dat je ervoor zorgt dat je minder eet dan je nodig hebt. Net als dat je normaal zou afvallen is het belangrijk dat je vooral gezonde voeding eet. Het enige verschil met droog trainen is dat je tegelijkertijd probeert om je spiermassa niet te verliezen tijdens het afvallen.

Omdat je spiermassa wilt behouden is het ook belangrijk om extra eiwitten binnen te krijgen. Eiwitten stimuleren je spieren en zorgen ervoor dat je ze beter behoudt.

Ook moet je voldoende gezonde vetten binnenkrijgen. Deze vetten stimuleren namelijk de aanmaak van testosteron. Je moet er natuurlijk wel mee oppassen dat je ook weer niet te veel vetten binnenkrijgt. Als je te veel vetten binnen krijgt kan dat ervoor zorgen dat jij je energiebalans verstoord.

Een aantal tips die helpen bij het droog trainen

Aangezien deze manier van trainen niet voor iedereen makkelijk is om vol te houden geven we je een aantal tips die deze manier van trainen wat makkelijker voor je maken.

Voldoende eiwitten eten

Aangezien je vooral spiermassa wilt behouden en tegelijkertijd toch wilt afvallen is het belangrijk dat je voldoende eiwitten binnen krijgt. Eiwitten stimuleren namelijk het behoudt van spiermassa. Je kan de eiwitten uit je voeding halen maar er zijn ook genoeg voedingssupplementen die veel eiwit bevatten.

Isolate Perfection bevat als eiwitbron 100% wei-eiwit isolaat, is heerlijk van smaak en heeft een zeer scherpe prijs. Of het nu is voor je spieren of een dieet, of het gaat om het hoogste eiwitgehalte, laagste vetgehalte.

Bekijk hier Isolate Perfection 

Meer vezels

Door meer vezels te eten krijg je minder last van het honger gevoel. Als je gaat afvallen wil je natuurlijk minder eten. Door voldoende vezels binnen te krijgen heb je niet elke keer behoefte om te eten.

Lang niet alle voeding die gezond lijkt is ook gezond

Vooral in de supermarkt zie je vaak voeding en dranken waarvan gezegd wordt dat ze gezond zijn of alleen maar uit natuurlijke producten bestaan. Het is vooral belangrijk om altijd te kijken naar de voedingswaarden op de verpakking. Daar lees je namelijk precies wat erin zit. Heel vaak is voeding minder gezond dan je denkt. Dit kan er voor zorgen dat je ongemerkt aan komt terwijl je denkt dat je goed bezig bent.

Veel water drinken

Als je vet wilt verliezen is het een goed idee om je drinken zo veel mogelijk te beperken tot water. Vruchtendranken bijvoorbeeld bevatten veel koolhydraten waardoor je weer meer energie krijgt. Tijdens het cutten wil je er niet achter komen dat er veel te veel calorieën in het drankje zat, waardoor je flink van je schema afwijkt.

Train vooral met zware gewichten

Als je gaat sporten is het vooral een goed idee om zware gewichten te gebruiken. Hiermee stimuleer je namelijk je spieropbouw. Vaak zie je dat mensen tijdens het droog trainen ineens licht gaan trainen en vaker gaan herhalen. Maar het werk veel beter om gewoon zwaar te trainen.

Neem ook tijd voor herstel

Als je net een dag een hele zware training hebt gehad, is het belangrijk dat jij je spieren de tijd geeft om te herstellen. Als je dit namelijk niet doet, ben je niet meer bezig met spieropbouw maar juist met spierafbraak. Geef je spieren daarom na een zware training minimaal 24 tot 48 uur rust. Rust = Groei. Daarna kun je er dan weer helemaal tegenaan.

Wil je meer informatie over droog worden of ben je benieuwd welke diëten ik nog meer zou aanbevelen? Reageer dan hieronder of bekijk een van mijn andere artikelen!

onderste buikspieren trainen
Fitness oefeningen voor thuis

Begin jij binnenkort aan je koolhydraatarm dieet?

Voor een goede start heb ik een GRATIS e-book geschreven. Ik vertel je wat koolhydraten zijn en wat ze met jouw lichaam doen.
Je krijgt niet alleen het super handige e-book maar ook nog eens een aantal heerlijke koolhydraatarme recepten.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This