Eiwitdieet volgen? Dit dieet bevat alle proteïne die je nodig hebt!

door nov 14, 2018blog

Het eiwitdieet, ook wel bekend als eiwitrijk of proteïne dieet, is het afgelopen jaar enorm populair geworden. Dit dieet waarbij de consumptie van vetten en koolhydraten op een laag peil wordt gehouden is vooral onder sporters in trek. Gezien de vele voordelen voor de spierontwikkeling van het lichaam is dat voor niemand een verrassing.

Als een van de belangrijkste bouwstenen van een gezond voedingspatroon zijn eiwitten ook onmisbaar voor iedereen die een verantwoord wilt kunnen eten. Zonder een goede dosis eiwitten, is geen een dieet écht gezond te noemen.

Eiwitten zijn verantwoordelijk voor het onderhouden van een groot aantal vitale functies van jouw lichaam. En daar kunnen we echt niet zonder ze.

Op deze pagina bespreek ik in de algemene vorm het eiwitdieet. Dat wil zeggen dat ik je de bouwstenen geef om je eigen dieet samen te stellen dat past bij jouw situatie.

Afhankelijk van jouw beoogde doel en mogelijkheden, kan de invulling van een eiwitdieet namelijk sterk verschillen. Bepaalde maaltijden zullen meer bereidingstijd met zich meenemen dan anderen. Ook zijn diverse maaltijden, vooral wanneer zalm als hoofdingrediënt gekozen wordt, duurder dan anderen om te bereiden.

Het eiwitdieet dat bij jou past, is er een die je zelf samenstelt. Met de onderstaande bouwstenen kan jij dit ook!

Eiwitrijke voeding uit de grond of dierlijk? Go!

Gelukkig hebben we de keuze uit een enorm aantal voedingsproducten dat rijk aan eiwitten is. Tegenwoordig zijn steeds meer producenten aan het zoeken hoe ze een bepaald product zoveel mogelijk eiwitten kunnen laten bevatten. Eiwitten verkopen namelijk ontzettend goed. Maar voor jouw eiwitdieet is dit een wat minder prettige ontwikkeling.

Je wilt namelijk voor het succesvol uitvoeren van jouw eiwitdieet zoveel mogelijk eiwitten van lage kwaliteit vermijden. Deze specifieke eiwitten bevatten namelijk lagere diversiteit aminozuren en dat is niet goed voor jouw huid en hersens. Oftewel, de veroudering verloopt in een hoger tempo. En daar worden we allemaal niet blij van.

Waar je jouw eiwitdieet juist wel mee wilt vullen, zijn proteïnes die jouw lichaam echt nodig heeft. Eiwitten van ingrediënten die of uit de grond komen, of een dierlijke achtergrond hebben. ‘Als het een moeder heeft gehad, is het goed’ is dan ook een veel gebruikte uitspraak hiervoor.

Noten, zaden en fruit zijn een goed voorbeeld van eiwitten die uit de grond komen. Alle belangrijke aminozuren zijn in deze ingrediënten te vinden, en ze zijn nog betaalbaar ook!

Aan de dierlijke kant kunnen we natuurlijk vis, vlees en eieren beoordelen als goede eiwitten. Overduidelijk dierlijk en voorzien van de juiste aminozuren. Je zou op basis van deze twee onderdelen al een overheerlijke eiwitrijke maaltijd kunnen maken!

Geef groente een belangrijke rol in je eiwitdieet

Alhoewel groente niet de drijver van al jouw eiwitten zal zijn, draagt het bij aan het verlagen van de zuurgraad. Deze zuurgraad loopt continu op wanneer jouw lichaam voornamelijk eiwitrijke producten consumeert.

Dit is natuurlijk verre van ideaal, aangezien deze zuurgraad een negatieve invloed op jouw gezondheid heeft. Het zuur kan namelijk worden opgeslagen in de vetcellen. En dat maakt het weer ingewikkelder op overtollig vet te verbranden.

Daarom is het minimaal tweemaal daags consumeren van 200 gram groente een vereiste om het eiwitdieet met succes te kunnen uitvoeren. Door voldoende groente te eten geef je jouw lichaam de kans om de zuurgraad op een gezond niveau te houden.

Een lichte lunch met een combinatie van groentes en enkele eiwitrijke producten is bijvoorbeeld al goed om op een gemiddelde dag halverwege van dit doel te komen. Voeg je daar nog een avond salade van groene groente bij, kom je moeiteloos uit op de aanbevolen hoeveelheid groente.

Een voorbeeld van een eiwitdieet in de praktijk

Welke invulling van het eiwitdieet precies bij jou past, zal afhankelijk zijn van de eerdergenoemde variaties. Toch is het enigszins mogelijk een algemene invulling van dit proteïne dieet op te tekenen.

Om een eiwitdieet met succes te kunnen uitvoeren is het van belang dat we van drie naar vijf maaltijden per dag gaan. Ons lichaam heeft kortom meer tijd nodig om alle eiwitten volledig te kunnen verwerken. Als we ons lichaam hier onvoldoende tijd voor geven, zal een deel van de inname omgezet kunnen worden in vet.

Het ontbijt is zoals altijd de belangrijkste maaltijd van de dag. Ook hier. We leggen namelijk met het ontbijt de basis voor de volgende uren.

Deze eerste maaltijd is het liefst in de richting van een Franse kwark of Griekse yoghurt. IJslandse SKYR yoghurt is ook een optie.

De lunch kan een combinatie zijn van eieren met spinazie of in de richting van rijstwafels met tonijn of zalm. Zolang de eiwitten je om de oren vliegen, weet je dat je goed bezig bent.

Vervolgens is de middag ideaal voor een grote smoothie die je eerder op de dag al gemaakt hebt. Als je namelijk overdag gewoon werkt, zal je niet zomaar een verse smoothie kunnen maken.

De smoothie mag bestaan uit ingrediënten als spinazie, avocado, ruime portie Franse kwark (of eiwitrijk alternatief), havermout en een variatie aan fruit. Met een smoothie hoef je niet zuinig te doen. Vooral als het op de havermout aankomt. Een smoothie is ideaal om gedurende dag te drinken zodat je altijd van voldoende eiwitten voorzien blijft.

Het diner mag bestaan uit je eigen combinatie van kip, zalm, tonijn of andere eiwitrijke dierlijke ingrediënten. Voeg voldoende groente toe en creëer een gezonde en eiwitrijke maaltijd.

Tijdens de avond zijn snacks als amandelen en ongezouten nootjes altijd een uitstekende optie. Zolang de snack nauwelijks suikers, vet en zout bevat, is het een prima avondsnack!

Het bovenstaande dag recept is slechts een voorbeeld van wat er allemaal met een eiwitdieet mogelijk is. Geen moeilijke recepten maar maaltijden die je binnen een kwartier kunt bereiden.

Neem de basisprincipes van eiwitrijke voeding met ieder recept mee en creëer moeiteloos maaltijden waarmee jij jouw eiwitdieet optimaal kunt benutten!

Fitcooking fitness receptenboek kopen (+ kortingslink)

Zoals je in onze Fitcooking fitness receptenboek review wel hebt kunnen lezen, ben ik super tevreden over het ‘receptenboek’ van de Droog Trainen Academie, en raad ik het iedereen aan die wil afvallen of juist spieren wil kweken.

Het receptenboek heeft maar liefst 127 gezonde en voedzame recepten die veel eiwitten bevatten.

Je hebt sowieso een 14 dagen niet-goed-geld-terug garantie, dus je loopt geen enkel risico op een miskoop.

Het Fitcooking fitness receptenboek kopen?

Dat doe je via onderstaande kortingslink!

GA DIRECT NAAR DE KORTINGSPAGINA!

Begin jij binnenkort aan je koolhydraatarm dieet?

Voor een goede start heb ik een GRATIS e-book geschreven. Ik vertel je wat koolhydraten zijn en wat ze met jouw lichaam doen.
Je krijgt niet alleen het super handige e-book maar ook nog eens een aantal heerlijke koolhydraatarme recepten.

1 Reactie

  1. Bedankt voor het boek heb hem gister bestel!
    staan veel mooie recepten in.
    groeten koen

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This