Gezond afvallen door sporten

door okt 12, 2017blog

Gezond afvallen door sporten is een bezigheid waar vrijwel iedereen wel eens mee te maken heeft. Dit kan zijn omdat je zelf graag wilt afvallen of misschien iemand in je omgeving.

Er zijn vele theorieën omtrent afvallen. In veel gevallen zijn dat voornamelijk verschillende diëten en hebben dus te maken met voedselinname.

Eigenlijk is afvallen niets meer dan dagelijks meer calorieën verbranden dan innemen. Dit zou dus betekenen dat afvallen op twee manieren kan.

Door calorieën verbranden, dus afvallen door sporten. Of door minder calorieën in te nemen, dus door minder te eten of in ieder geval op je voedingsinname te letten.

Waarom afvallen?

Afvallen is al jaren een enorm populaire onderneming. Hoewel het door degene die probeert af te vallen het vaak niet als een populaire bezigheid gezien wordt.

Afvallen is vaak een voornemen welke met bijvoorbeeld het ingaan van een nieuw jaar genomen wordt. Het is ook in de sport en afval branche te zien in een stijging van een aantal klanten.

Veel fitnesscentra geven in deze periode dan ook kortingen weg, wanneer nieuwe klanten zich aanmelden voor langere periode. Voor sommige mensen is afvallen noodzakelijk.

Obesitas is een zogenoemde welvaartsziekte. Steeds meer volwassen, maar ook kinderen hebben last van obesitas. Of iemand last heeft van obesitas wordt gemeten aan de hand van zijn of haar BMI.

BMI staat voor Body Mass Index, feitelijk is het de verhouding tussen je lengte en je gewicht. Bij een BMI tussen 18,5 en 24,99 zit je op normaal gewicht, bij 25 of hoger zit je op overgewicht. Boven de 30 spreekt men over obesitas.

De ziekte is pas sinds 1980 aan het toenemen in Westerse landen, waaronder ook Nederland. De toename van het aantal mensen met overgewicht heeft onder andere te maken met het feit dat er meer toevoegingen zitten in voedsel, zoals suikers en koolhydraten.

Ook is men relatief gezien minder gaan roken, goed voor de gezondheid, maar hierdoor neemt de eetlust bij mensen juist toe.

Gezond afvallen door sporten

Wanneer je weet hoeveel je per dag gemiddeld eet dan kan je hiervan de energie berekenen. Als je vervolgens een plan maakt om meer energie te verbranden door bewegen en sporten dan in te nemen, dan val je af.

Het beste is om geleidelijk af te vallen en niet, na het behalen van je streefgewicht, te stoppen met sporten en bewegen. In dat geval zal je snel weer op je oude gewicht zitten. Des te intensiever je beweegt, des te meer energie verbrandt het lichaam.

Toch wordt aangeraden om dagelijks een uur licht intensief te bewegen. Op deze manier hou je het langer vol, is het een geleidelijke manier van afvallen en is het makkelijker om te combineren met het dagelijks leven.

Ga je met de auto naar het werk? Pak eens de fiets? Zet daarbij af en toe ook flink aan, zodat je hartslag omhoog gaat. Bewegen is hiermee niet alleen een goede manier om af te vallen, ook voor de rest van je lichaam is het gezond.

Je hart- en bloedvaten zullen je dankbaar zijn. Door een sport te kiezen welke goed past binnen je dagelijkse routine en natuurlijk een sport die je leuk vindt zullen helpen bij het volhouden van het sporten, ook na het behalen van je streefgewicht.

Afvallen door voeding

Afvallen door sporten is prima. Voldoende beweging per dag is goed voor een menselijk lichaam. Maar ben je meer gaan sporten en verander je vervolgens niets aan je voedingspatroon dan is de kans groot dat je niet snel het gewenste resultaat zult bereiken.

Afvallen door te letten op voeding is natuurlijk ook een bekende methode, er zijn verschillende diëten. Vooral koolhydraten worden vaak als boosdoeners gezien. Koolhydraten zitten in suikers, granen en alcohol.

Wanneer je wilt afvallen door op je voeding te letten is het verstandig om hier minder van het eten. Let ook zeker op je snackgedrag. Vaak eet men drie gezonde maaltijden op een dag, maar wordt tussendoor snel naar een makkelijk tussendoortje gegrepen, denk hierbij aan een koekje of chips.

Het alles belangrijkste is echter dat ook bij afvallen door voeding de beste methode is, wanneer dit geleidelijk gebeurd.

Een crash dieet met shakes en uithongeren geven misschien snel een gewenst resultaat, maar zodra je weer vaste voeding mag eten is het er vaak ook even snel weer aan.

Combinatie van voeding en sporten

De beste methode om af te vallen is dan ook door te combineren. Zowel je voedingspatroon zal aangepast moeten worden, als je bewegingspatroon.

Alleen dan krijg je het gewenste resultaat voor langere periode en is het ook makkelijker om dit in je levensstijl toe te passen, omdat je bewuster met je lichaam omgaat.

Door het sporten zal je merken dat je lichaam ook behoefte heeft aan bepaalde energiestoffen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld eiwitten.

Deze helpen bij spieropbouw en indien je intensief gesport hebt zullen eiwitten zeker helpen in het herstellen van je spieren en lichaam.

Welke sporten werken waarvoor?

Men vindt het vaak lastig om een sport te kiezen en dan zeker wanneer er een specifiek doel voor ogen is. Bijvoorbeeld, ik wil dunnere billen, welke sport moet ik dan gaan doen?

Er zijn natuurlijk verschillende keuzes, zo is er krachtsport, duursport en teamsport. Ook worden deze sporten wel eens gecombineerd.

Wil je afvallen, bedenk dan dat je met het beoefenen van een krachtsport misschien wel vet verliest, maar je spiermassa zal toenemen.

Deze hebben ook gewicht en zal je totale gewicht dus gelijk blijven. Bij duursport zal je sneller afvallen, omdat je hiermee over het algemeen veel energie verbrand, maar er niet direct veel spiermassa mee ontwikkel.

Bij afvallen kan een teamsport ook goed helpen, voornamelijk omdat dit als soort van stok achter de deur kan dienen. Sport je alleen, dan is het gemakkelijk om af te zeggen, dan bij een teamsport.

Conclusie gezond afvallen zonder sporten

Wil je graag afvallen? Dan is het verstandig om goed naar je voedingspatroon en bewegingspatroon te kijken. Hou het eventueel een tijdje bij.

Hoeveel beweeg je op een dag? En wat eet je zo al? Daarna kan je een gedegen plan maken welke voor jou het beste werkt, waarbij je een combinatie maakt tussen gezond afvallen door sporten en bewegen.

Wanneer je een haalbaar plan maakt, is de kans van slagen groter en bovendien gemakkelijker als aanpassing binnen jouw levensstijl.

Begin jij binnenkort aan je koolhydraatarm dieet?

Voor een goede start heb ik een GRATIS e-book geschreven. Ik vertel je wat koolhydraten zijn en wat ze met jouw lichaam doen.
Je krijgt niet alleen het super handige e-book maar ook nog eens een aantal heerlijke koolhydraatarme recepten.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This