Gezond afvallen met blijvende resultaten!

door jun 28, 2018blog

Veel mensen in Nederland hebben de intentie om gewicht te verliezen. Overgewicht is een probleem over de hele wereld waarvan de omvang steeds groter wordt. Door ongezonde eetpatronen zijn veel mensen te zwaar en dat kan ernstige gevolgen hebben.

Diabetes en hart- en vaatziekten worden voor een groot deel veroorzaakt door overgewicht. Daarnaast zijn er nog vele andere ziektebeelden waaraan zwaarlijvigheid bijdraagt. Pijn aan de gewrichten, kwaadaardige gezwellen in het spijsverteringssysteem en hevige maagklachten zijn maar een paar van de voorbeelden van de gevolgen van overgewicht.

Ondanks dat veel mensen bekend zijn met de risico’s, hebben ze het vaak lastig om daadwerkelijk gewicht te verliezen op de lange termijn. Dat is uiteraard ontzettend zonde. Daarom wordt in dit artikel uitgelegd hoe je wel op een gezonde en stabiele manier gewicht kunt verliezen.

De oorzaak van overgewicht

Zoals gezegd proberen veel mensen af te vallen maar hebben ze vaak weinig succes op de lange termijn. Ze zijn in staat om in korte tijd relatief veel gewicht te verliezen maar komen daarna des te sneller aan. De reden voor de tegenvallende resultaten is grofweg op te delen in twee hoofdoorzaken.

Gewend zijn om ongezond en te veel te eten

De eerste is dat leefpatronen zeer moeilijk te veranderen zijn voor de meeste mensen, en dat geldt dus ook voor het eetpatroon. In veel gevallen is er van jongs af aan al ongezond gegeten. Daardoor raak je gewend om grote hoeveelheden suiker, vet en zout te eten.

Dit heeft een verslavende werking en het kan lange tijd duren voordat je lichaam en geest gewend raken om minder van deze stoffen te eten. Gezond eten doe je niet door af en toe een salade naar binnen te werken. Je zult er elke dag voor moeten zorgen dat je gebalanceerd eet.

Te snel gewicht proberen te verliezen werkt niet

De tweede reden dat mensen lastig gewicht verliezen is de manier waarop ze proberen resultaten te boeken. Ze kiezen vaak voor een dieet waarbij beloofd wordt dat je veel gewicht in een korte tijd kunt verliezen.

Dat lijkt natuurlijk leuk, maar het is daarna des te lastiger om dat gewicht vast te houden. Helemaal omdat je lichaam door de tijdelijke onthouding van voedingsstoffen extra hunkert naar energierijke voedingsstoffen zoals vet en suiker.

Diëten waarbij beloofd wordt dat je snel af zult vallen werken namelijk tijdelijk omdat ze je een tekort aan voedingsstoffen laten innemen. Daardoor verlies je gewicht omdat vet, maar ook spieren, in het lichaam worden afgebroken en wordt omgezet in energie.

In een paar weken kun je hierdoor veel gewicht verliezen maar daarna zal de aantrekkingskracht van energierijke voeding des te groter zijn. Het gevolg is dat er door veel mensen sprake is van een toename in gewicht. Ze vallen terug in hun oude eetpatronen en dat moet voorkomen worden.

De transformatie van de familiemaaltijd

Een gebalanceerd dieet is de beste manier om af te vallen. Er zijn veel diëten waarbij bepaalde voedingsstoffen niet ingenomen mogen worden. Dit zijn in veel gevallen vet, suiker en koolhydraten.

Dat lijkt allemaal leuk en aardig maar in principe is dat totaal onzinnig. Het is waar dat een te hoge inname van deze voedingsstoffen de oorzaak is van overgewicht bij veel mensen. Dat wil niet zeggen dat het innemen van deze stoffen op zichzelf slecht is.

Door de jaren heen is met name de inname van suiker zeer sterk toegenomen. Door de opkomst van frisdrank en snoepgoed zit er veel meer suiker in een gemiddeld dieet dan voorheen het geval was. Ook vet wordt meer ingenomen dan vroeger. Dit komt omdat er steeds meer gekozen wordt voor een snelle en makkelijke maaltijd.

De traditionele familiemaaltijden hebben plaatsgemaakt voor fast food en magnetronmaaltijden. Deze zijn eigenlijk zonder uitzondering veel te vet en te zout. Omdat veel gezinnen nu twee full time inkomens hebben is er niemand meer die op dagelijkse basis een gezonde en voedzame maaltijd kan bereiden.

Gezond afvallen is de beste manier

Desondanks betekent de toename van de inname van vet en suiker niet dat deze voedingsstoffen op zichzelf ongezond zijn. Het zijn stoffen met veel energie waarvan een te hoge inname zorgt voor de opslag van energie in de vorm van vet.

De reden dat het menselijk lichaam vaak zo hunkert naar deze voedingsstoffen is juist omdat ze veel energie bevatten en in een natuurlijke omgeving lang niet zo makkelijk verkrijgbaar zijn als in de huidige maatschappij.

Een gezond dieet bevat alle soorten voedingsstoffen, dus ook vet en suiker.

Verschillende soorten energie zorgt voor balans

Voor resultaat op de lange termijn bij het afvallen zul je een gebalanceerd dieet moeten volgen. Je kunt immers niet je hele leven doorgaan met te weinig energie binnen krijgen. Dat leidt weer tot andere fysieke en psychische klachten.

Eiwitten, koolhydraten en vet zijn de hoofdgroepen die een mens energie geven. Veel mensen weten niet dat suiker ook een koolhydraat is. Er zijn veel diëten die zogenaamd koolhydraatarm zijn maar vervolgens mensen aanraden om veel fruit en smoothies te eten en te drinken.

Dat is dus totale onzin en oplichterij. Koolhydraten zijn in staat om ons lichaam snel energie te geven omdat ze snel verwerkt kunnen worden. Ze zijn dus uitstekend om snel energie te krijgen. Vet wordt langzamer verwerkt, maar dat maakt het weer perfect om door de dag heen energie te hebben.

Met name bij het ontbijt is het daarom verstandig om voeding tot je te nemen waar vet in zit. Dat hoeft absoluut niet veel te zijn, een plak kaas kan al genoeg zijn. Brood en fruit kunnen je helpen om snel energie te krijgen en eiwitten zijn de bouwsteen van de spieren in ons lichaam.

hier kan je een lijst vinden met gezonden voedingsmiddelen.

Diëten hoeft geen lijdensweg te zijn

Door een gezonde balans van verschillende voedingsstoffen in te nemen zorg je ervoor dat je lichaam alles binnenkrijgt wat het nodig heeft. Diëten hoeft absoluut geen lijden te zijn omdat het niet nodig is om honger te lijden om gezond te eten.

Door gezonde voeding kan je eetpatroon aangepast worden en zul je op de lange termijn resultaten boeken. Het moeilijkste gedeelte, vooral in het begin, is om alle zoete, vette en zoute verleidingen te weerstaan.

Dat wordt gelukkig al een stuk makkelijk als je lichaam alle voedingsstoffen binnenkrijgt die het nodig heeft en je geen honger lijdt. Natuurlijk kan een zak friet of een stuk taart op z’n tijd helemaal geen kwaad.

Het belangrijkste is dat je gevarieerd eet en de energie die binnenkomt overeenkomt met de energie die je verbruikt.

De afslank receptenbijbel kopen

Als je overtuigd bent van alle goede dingen over dit boek raad ik je aan het product te bestellen. Als je naar de pagina gaat van het boek krijg je de keuze of je alleen de digitale versie wil of ook het fysieke boek.

Het fysieke boek is kwalitatief heel goed en dus zeker de moeite waard om toe te voegen aan je kookboeken collectie.

Begin jij binnenkort aan je koolhydraatarm dieet?

Voor een goede start heb ik een GRATIS e-book geschreven. Ik vertel je wat koolhydraten zijn en wat ze met jouw lichaam doen.
Je krijgt niet alleen het super handige e-book maar ook nog eens een aantal heerlijke koolhydraatarme recepten.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This