Gezonde Toetjes met weinig caloriën

door mei 10, 2018Gebak en taart

Iedereen houdt wel van een toetje, of misschien wel twee. Dat is ook helemaal niet erg! Het leven draait ook om genieten.

Helaas is het wel zo dat veel toetjes veel calorieën bevatten. Dingen zoals roomijs, volle yoghurt of pudding, bevatten veel suiker of slechte vetten waardoor het caloriegehalte omhooggaat.

Wanneer eruit gegeten wordt is de verleiding om een toetje te nemen ook heel erg hoog. Dat is ook helemaal niet erg want een “craving” naar zoetigheid heeft iedereen.

Zijn hier alternatieven voor? Jazeker! Hieronder gaan we het hebben over een aantal dingen die geweldig werken als toetje maar waarvan het caloriegehalte laag ligt.

Persoonlijke ervaring

Als ik uiteten ga wil ik het liefst een toetje. Gewoon omdat ik zin heb in nog iets ‘zoets’. Af en toe doe ik dit ook gewoon, gezond of niet. Maar zeker niet altijd. Ik moet toch ook een beetje ‘aan de lijn’ denken hè… En behalve de lijn, zitten de toetjes in restaurants doorgaans vol toegevoegde suikers.

En die probeer ik toch zo veel mogelijk te vermijden. Daarom ben ik zo dol op gezonde toetjes, zoals deze vijf toppers!

In deze gezonde toetjes vind je wel calorieën, dus onbeperkt hiervan genieten zonder aan te komen, zit er helaas niet in. Maar ik kan je wel garanderen dat de ingrediënten helemaal gezond, puur en echt zijn.

Variaties op gezonde toetjes

Er zijn heel veel mogelijkheden op het gebied van toetjes met weinig calorieën. Denk bijvoorbeeld aan fruit en groente. Smoothies zijn ook een goede vervanger voor een toetje.

Een smoothie kan zoet zijn en weinig calorieën bevatten wegens het fruit wat erin zit. Ook zijn er mogelijkheden om een toetje te maken waar helemaal geen calorieën in zitten.

Van zelfgemaakt gebak kan je heel veel dingen aanpassen zodat deze weinig calorieën bevat. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van appelsap in plaats van witte suiker. Of het gebruik van mager yoghurt in plaats van volle boter. Door je ingrediënten slim te kiezen kun je smaakvol, gezonde toetjes creëren die boordevol nuttige voedingsstoffen zit.

Biekijk de cake bars

Op die manier kun je ook tijdens het afvallen zo nu en dan iets lekkers nemen.

Kwark is ook een geweldige manier om toetjes te maken zonder al te veel calorieën. Kwark is eigenlijk hele jonge kaas die verrassend veel weg heeft van yoghurt. Naturel kwark bevat minstens zoveel nuttige voedingsstoffen als yoghurt en is zeker zo verzadigend. Kwark kan net als yoghurt worden aangevuld met fruit, noten, siroop, etc. Het kan heel lekker zijn om een schep gemengde fruitsalade in een schaaltje kwark te serveren.

Bekijk de protein pudding

Chocolademousse kan heel gezond zijn. Niet de kant-en-klare variant want die zit vol met snelle suikers en slechte vetten. Je kunt echteop een makkelijke manier zelf chocolademousse maken. Gebruik geen room, geen boter, maar een heel klein beetje suiker en magere, pure chocolade. Verder heb je een paar eiwitten en eidooiers nodig, dus zelfgemaakte chocolademousse kan heel voedzaam zijn. Dit is een uitstekend gezond toetje als je jezelf of je gasten iets lekkers en met weinig calorieën wilt voorschotelen.

Yoghurt is te vergelijken met kwark qua smaak etc. Yoghurt bevat veel eiwitten en andere belangrijke voedingstoffen. Yoghurt bestaat namelijk uit gefermenteerde melk (eigenlijk niet zo’n hele fijne gedachte). Het kan heel lekker worden door net als kwark fruit, noten, rozijnen of siroop toe te voegen. Let wel op met welke yoghurt je koopt. Logischerwijze is volle yoghurt vetter dan halfvolle of magere yoghurt.

Sorbet Je denkt dan al gauw aan gigantische coupes vol met roomijs die vol zitten metten calorieën. Dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Een gezonde sorbet bestaat enkel ui fruit en eiwitten. Als smeuïg sorbetijs wilt maken kan je een ijsmachine gebruiken. Je kunt een sorbet maken van allerlei vruchten. Dingen zoals bosbessen, aardbeien of citroen. Als je een keer wilt zondigen kun je yoghurtijs maken met vanillestokjes en chocochips. Als je rijp fruit gebruikt hoef je aan een sorbet geen suiker meer toe te voegen. Wil je het toch iets zoeter hebben? Dan is honing of Stevia een geweldige oplossing.

Wat is hangop eigenlijk? Het is een dikke zuivelvariant die wordt verkregen uit volle karnemelk of volle yoghurt. Hoe bevat dit weinig calorieën zou je denken? Nou het is aardig vet maar het zit ook vol met goede melkeiwitten en whey-eiwitten. Voor de verandering kan je best eens een schaaltje hangop als gezonde lekkernij nemen. Wanneer er vruchtpulp wordt toegevoegd is het ook nog eens rijk aan vitaminen en mineralen!

Natuurlijk moet je ook met deze toetjes uitkijken dat je er niet te veel van neemt omdat er altijd nog wel wat in zit. Door deze toetjes met mate te nemen, kun je toch genieten van iets lekkers zonder daar direct dik van te worden.

Conclusie

Zoals hierboven beschreven staat zijn er heel veel mogelijkheden op gezonde toetjes met weinig calorieën.

Dingen waarvan je normaal niet verwacht dat ze gezond kunnen zoals bijvoorbeeld een chocolademousse of zelfs een sorbet!

Wil je een lekker toetje eten maar toch niet te veel aankomen, dan kun je ze gewoon lekker zelf gaan maken. Zo kun je er voor zorgen dat er niet zoveel slechte dingen in zitten en toch genieten van de lekkere smaak! Lees ook eens gezonde snacks voor onderweg.

Tegenwoordig zijn de mogelijkheden oneindig gezien er heel veel vervangende producten op de markt zijn, dingen die bijvoorbeeld suiker kunnen vervangen en net zo zoet zijn.

Het allerbeste is om dingen zoals hangop zelf te maken want de supermarktvarianten zitten meestal vol met toegevoegde suikers die in dit geval juist gemeden moeten worden.

Suikers staan gelijk een veel calorieën. Er zijn veel meer mogelijkheden dan hierboven beschreven natuurlijk! Maar de clue is dat vers altijd beter want kant-en-klare mogelijkheden zijn meestal vol met toegevoegde suikers.

Het kan ook heel leuk zijn om eigen gerechten te maken. Betrek vrienden, familie, kinderen erbij en het kan een geweldige ervaring zijn voor iedereen betrokken!

Door zo veel mogelijk fruit te gebruiken in je toetjes heeft het toetje al veel smaak zonder dat je daar direct suiker aan hoeft toe te voegen.

Begin jij binnenkort aan je koolhydraatarm dieet?

Voor een goede start heb ik een GRATIS e-book geschreven. Ik vertel je wat koolhydraten zijn en wat ze met jouw lichaam doen.
Je krijgt niet alleen het super handige e-book maar ook nog eens een aantal heerlijke koolhydraatarme recepten.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This