Gezonde tussendoortjes zijn beter dan slechte tussendoortjes!
Heb je regelmatig zin in een tussendoortje en merk je dat je er makkelijk een paar kilo’s bij krijgt als je dat regelmatig doet? Dan is dit artikel een goed idee om te lezen!
In dit artikel ga ik je vertellen hoe je slechte tussendoortjes kan vervangen voor gezonde tussendoortjes!
Table of Contents
Gezonde tussendoortjes
Er zijn veel producten die je kunt kopen in de winkel die worden beschreven als gezonde tussendoortjes terwijl ze in werkelijkheid helemaal niet zo gezond zijn.
Veel van deze tussendoortjes bevatten veel calorieën, zout of ongezonde vetten! Door rekening te houden met welke voedingstoffen belangrijk zijn voor je lichaam eet je veel makkelijker tussendoortjes die echt gezond zijn!
Eigenlijk is het helemaal niet nodig om te snacken maar als je het dan toch graag wilt, is het veel beter om gezond te snacken!
Vooral als je wil afvallen is het niet de bedoeling dat je slechte tussendoortjes gaat eten. Wil je dan toch graag snacken ruil dan je slechte tussendoortjes in voor de volgende gezonde tussendoortjes!
Wel is het zo dat je door het eten van tussendoortjes gezonde of niet, waarschijnlijk niet gaat afvallen!
Probeer je gewoon te houden aan je dagelijkse maaltijden. Dat is genoeg!
Wat zijn goede tussendoortjes?
Goede tussendoortjes die je wel kunt eten zijn producten zoals:
- Fruit
Fruit is eigenlijk altijd goed als gezond tussendoortje en zelfs belangrijk om regelmatig te eten! Door elk slechte tussendoortje te vervangen door een stuk fruit ben je al super goed bezig! Voorbeelden zijn:
- Appels, sinaasappelen, banaan, mandarijn, aardbeien, kiwi’s, perzik en meloen. Als het vers fruit is eet je altijd een gezond tussendoortje!
- Groente
Groente hebben we het meest nodig voor een gezond lichaam. Toch is groente meestal maar een klein onderdeel van ons bord avondeten en eten we dit vrijwel nooit als tussendoortje.
Door zo nu en dan eens groente te eten als tussendoortje heb je al minder trek in slechte tussendoortjes!
- Snackgroenten zoals komkommers, paprika’s, cherrytomaatjes of basilicum. Wil je echt gezond eten en gezond snacken, zorg er dan voor dat je regelmatig groente neemt als tussendoortje!
- Zuivel
Zuivel bevat veel goede voedingsmiddelen en is daarom zeer geschikt als gezonde snack! Ook geeft zuivel vaak een verzadigd gevoel waardoor je minder snel de slechte tussendoortjes aan gaat breken! Voorbeelden van zuivel zijn:
- Magere yoghurt, Fruitsoep met gepureerd fruit, kwark
Ook kun je eventueel aan deze producten nog wat extra’s toevoegen zoals fruit, muesli of zaden en pitten! Dit maakt het extra lekker!
- Noten
Wel is het belangrijk dat als je noten gaat eten als tussendoortje, dat je er rekening mee moet houden dat ze wel ongezouten zijn! Te veel zout is namelijk slecht voor je lichaam en daarom geen goed idee om te veel van te nemen!
- Amandelen, walnoten, hazelnoten, cashewnoten, of pinda’s.
- Granen
Granen geven snel een verzadigd gevoel en zijn daarom een goed tussendoortje als je meer trek hebt dan normaal. Het stilt snel het hongergevoel en dit blijft ook lang zo! Voorbeelden van granen om te eten zijn:
- Volkoren boterham, Volkoren knäckebröd, Volkoren tosti, Mueslibollen
Natuurlijk is het wel de bedoeling dat je dit met mate eet omdat er je er anders wel dik van kunt worden!
- Drinken
Bij een tussendoortje denk je misschien niet zo snel aan drinken. Toch kunnen bepaalde dranken prima voldoen als tussendoortje die je helpen je hongergevoel te stillen. Voorbeelden hiervan zijn:
- Chai Thee, Latte macchiato, koffie, thee of water.
Omdat koffie thee of water niet direct het hongergevoel wegnemen zou je ervoor kunnen kiezen om er iets aan toe te voegen. Bijvoorbeeld melk in de koffie of thee.
Door telkens nieuwe combinaties te gebruiken hou je het lekker en eet je niet telkens hetzelfde!
Waarom gezonde tussendoortjes
Als jij je gewoon aan je dagelijkse maaltijden zou houden en ’s ochtends, ’s middags en ’s avonds zou eten, zou je daar genoeg aan moeten hebben.
Als je dan ook nog tussendoortjes gaat eten krijg je eigenlijk al te veel binnen. Als deze tussendoortjes dan ook nog slecht zijn, gaat het helemaal snel!
Om te voorkomen dat je geen overgewicht hebt is het belangrijk dat je wanneer je wel tussendoortjes wil eten, je zorgt dat deze gezond zijn.
Ook is het zo dat gezonde tussendoortjes meer bijdragen aan een gezonde leefstijl dan ongezonde tussendoortjes.
Wil jij gezond leven dan kun je beter helemaal niet snacken!
Als je er dan toch voor kiest om wel te snacken probeer dit dan zoveel mogelijk gezond te doen! Dan kun je er in ieder geval zo veel mogelijk voor zorgen dat je niet aankomt.
Hoeveel calorieën je nodig hebt verschild een beetje per persoon. Om een gemiddelde te nemen kun je uitgaan van 2000 Kcal (kilocalorieën) voor een vrouw en 2500 Kcal voor een man.
Met deze aantallen moet je er dan van uitgaan dat je op gezond gewicht blijft. Met deze inname ga je dus waarschijnlijk niet afvallen.
Ook als je wilt afvallen is het aantal calorie inname verschillend bij mannen en vrouwen. Ook verschilt de hoeveelheid per persoon.
Om een gemiddelde te nemen voor het afvallen zou dat voor een vrouw ongeveer 1800 kcal moeten zijn en voor een man 2000 Kcal.
Conclusie
Over het algemeen is snacken niet nodig en krijgen we met onze dagelijkse maaltijden al genoeg voedingstoffen binnen. Wil je dan toch wel graag gaan snacken, dan is het niet verstandig om ongezonde tussendoortjes te nemen.
Ongezonde tussendoortjes zorgen er namelijk voor dat je makkelijk aankomt en dat is niet de bedoeling.
Door elk ongezond tussendoortje te vervangen met een gezonde, blijf je makkelijker op gewicht!
Kies je voor gezonde tussendoortjes om af te vallen? Dan kun je beter helemaal geen tussendoortjes nemen en je gewoon houden aan de dagelijkse maaltijden.
Ook met je dagelijkse maaltijden is het belangrijk dat je rekening blijft houden met je calorie inname. Zo zijn ervoor mannen en vrouwen een gemiddeld calorie inname vastgesteld.
Ook als je wil afvallen is daarvoor aantal calorie inname vastgesteld.
Probeer je hier zo goed mogelijk aan te houden en je zal je ideale gewicht behalen en behouden!
0 reacties