Soms is het heerlijk om gewoon een kopje gezonde soep te eten als lichte avondmaaltijd, of bij de lunch. Je warmt er van op en krijgt al snel weer veel energie. En stiekem is het ook een goede manier om flink wat groenten in één keer binnen te krijgen, ook voor kinderen die deze normaal liever opzij schuiven.
Één van mijn favorieten is toch wel de preisoep. Het is erg simpel te maken, en je kunt er ook nog eens mee variëren. Ik geef je hier het basisrecept, maar ook wat tips om je soep aan te passen naar je eigen smaak. We gaan nu natuurlijk voor een koolhydraatarm recept, dus zul je geen aardappel tegenkomen. Maar geen paniek, het wordt alsnog heerlijk!
Ingrediënten voor 1 grote pan:
- 1 grote ui of 2 kleine
- 1 teen knoflook
- Ongeveer 400 gram prei
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 à 1,5 liter water (hoe meer water, hoe dunner de soep)
- 1 blokje runderbouillon (of groentebouillon voor een vegetarische versie)
- 1 theelepel kerriepoeder
- Peper en zout
- Crème fraîche
Bereiding:
- Snijd de ui en knoflook fijn en bak deze in een beetje olijfolie in de soeppan.
- Ondertussen snijd je de prei in stukjes en voeg je deze toe aan de pan.
- Voeg hierna het water, het bouillonblokje en de kerriepoeder toe.
- Wanneer de prei helemaal gaar is mix je de soep met een staafmixer. Breng deze hierna eventueel op smaak met zout en peper. Dit is niet altijd nodig, omdat de bouillon al lekker zout is.
- Voor een extra romige versie voeg je een beetje crème fraîche toe net voor je de soep opdient. Een lepel is vaak al genoeg.
Opties:
Het is erg lekker om de soep wat pittiger te maken door een klein rood pepertje toe te voegen (zonder de zaadjes), of een beetje sambal. Cayennepeper (gedroogd) is ook een goede manier om wat extra pit aan de soep te geven.
Om nog meer energie uit de soep te halen kun je wat vlees toevoegen. Kip is bijvoorbeeld erg lekker in de preisoep. Om dit te doen voeg je een hele kipfilet toe aan de pan, en laat je dit samen met de rest van de ingrediënten koken. Wanneer de kipfilet gaar is snijd je deze in kleine stukjes en bewaar je deze in een schaaltje. Mix hierna de soep, en voeg dan pas de stukjes kip toe. Geen fan van kip? Dan kun je ook blokjes ham of achterham toevoegen nadat je de soep hebt gemixt.
Zoals je bij de ingrediënten ziet, kun je zelf kiezen hoeveel water je toevoegt. Hoe meer water, hoe dunner de soep. Het hangt dus erg van je eigen smaak af. Het beste is om eerst met 1 liter te beginnen. Merk je tijdens het koken of na het mixen dat er toch wel wat water bij kan, kun je een beetje toevoegen. Heb je in het begin iets te veel water toegevoegd? Laat de soep dan even goed koken zonder deksel zodat het overtollig water verdampt.
Wil je nog veel meer super lekkere koolhydraatarme recepten?
Bekijk dan mijn GRATIS E-book eens.
0 reacties