Deze tips maken het mogelijk! 10 kilo afvallen zonder te sporten

door dec 19, 2017blog

Er zijn talloze mensen in Nederland die graag gewicht willen verliezen. Voor veel mensen blijkt dit echter niet zo makkelijk te zijn(afvallen zonder te sporten). In principe is je gewicht afhankelijk van twee factoren, de inname van voeding en het verlies van energie door lichamelijke activiteiten.

Deze lichamelijke activiteiten kunnen van alles zijn; lopen, praten en het gebruiken van allerlei processen in het lichaam. In rust gebeurt er al van alles in je lichaam waardoor je energie verliest.

Hierbij kun je denken aan het gebruiken van je hersenen, het kloppen van je hart en het gebruiken van je spieren voor balans. Natuurlijk kun je je lichaam extra inspannen om af te vallen door te sporten.

Veel mensen hebben hier echter geen zin in of geen tijd voor. In deze tekst wordt speciaal voor deze mensen uitgelegd hoe het mogelijk is om gewicht te verliezen zonder te sporten.

Ben je toch van plan te gaan afvallen zonder te sporten lees dan ons artikel.

Het veranderen van je voedingspatroon is het allerbelangrijkste

Bij alle methodes om af te vallen is het veranderen van de inname van voedsel het belangrijkste aspect. Veel bewegen en sporten heeft slechts een klein aandeel in het verliezen van gewicht.

Dit kan natuurlijk wel helpen bij het extra snel verliezen van gewicht maar het is absoluut niet noodzakelijk. Gezonde voeding met de juiste voedingstoffen en geen overmatige calorieën heeft een veel groter aandeel in het gewicht van een mens.

Het is belangrijk dat je over langer termijn anders gaat eten

Veel mensen willen zo snel mogelijk gewicht verliezen en kiezen daarom voor een dieet waarbij beloofd wordt dat je razendsnel gewicht verliest.

Zo zijn er op het internet handleidingen te vinden om klaar te zijn voor de zomermaanden of hele boeken met tips om in recordtempo het lichaam van een model te krijgen.

Dit soort afvalmethodes zijn erg ongezond voor het lichaam omdat je vaak veel te weinig voedingsstoffen binnen krijgt om je lichaam gezond te houden. Bovendien hebben dit soort diëten op de lange termijn een negatief effect.

Mensen noemen dit vaak het jojo-effect. Hiermee wordt bedoeld dat het gewicht van iemand snel op en neer gaat, dan is het weer hoog en een paar maanden later is het weer laag.

Dit effect doet denken aan een jojo en op de lange termijn heeft afvallen op een dergelijke manier dus geen zin. Er zijn twee belangrijke oorzaken waarom dit effect optreedt bij diëten waarbij het de bedoeling is om in recordtempo gewicht te verliezen.

Door honger te lijden verlies je niet alleen vetweefsel

Bij het type dieet waarbij je in een week enkele kilo’s kan afvallen krijgt je lichaam weinig voedingsstoffen en worden vetreserves in het lichaam aangesproken om energie vrij te maken.

Dit is in principe natuurlijk goed omdat je daardoor vet verbrand en dus gewicht verliest. Echter, omdat je jezelf voedingsstoffen onthoudt, komt het lichaam in een staat waarbij geprobeerd wordt om energie te besparen.

In de eerste plaats wordt daardoor niet alleen vetweefsel verbrand voor energie, maar ook spierweefsel. Dit zorgt dus wel voor gewichtsverlies, maar omdat dit voor een groot gedeelte het gewicht van spieren is heeft dit niet het gewenste resultaat.

Spieren geven structuur aan het lichaam en het verliezen ervan zorgt er niet voor dat je lichaam er beter uit komt te zien. Bovendien wil je natuurlijk vet verbranden bij een dieet omdat veel lichaamsvet ongezond is en kan leiden tot onder andere verhoogd cholesterol en diabetes.

Op de weegschaal krijgen mensen die een dergelijk dieet volgen dus misschien (tijdelijk) wel mooie resultaten te zien, maar in werkelijkheid zijn ze er niet veel gezonder op geworden en zijn ze er ook niet beter uit gaan zien.

In de tweede plaats kan door een dergelijk dieet het lichaam voor langere tijd in een staat komen waarbij energie bespaard wordt. Als je lichaam voor een lange periode een energietekort heeft gaat het ook in de toekomst proberen om energie te besparen.

Dergelijke diëten hebben dus voor veel mensen een averechts effect. Helemaal omdat de meeste mensen dit soort diëten niet erg lang volhouden.

Psychologische processen zijn belangrijk om langdurig gewicht te verliezen

De tweede reden waarom razendsnel afvallen vaak geen zin heeft komt door psychologisch proces. Door je lang te onthouden van iets wat je leuk of lekker vindt wordt de verleiding op lange termijn alleen maar groter.

Iedereen kent het gevoel wel van het voor het eerst sinds lange tijd weer eten van iets dat je ontzettend lekker vindt. Jezelf weken of zelfs maanden onthouden van vrijwel alles wat je lekker vindt is natuurlijk extra lastig.

Het risico bestaat dus dat je na een periode van diëten jezelf daarna te buiten gaat met het eten van allerlei lekkernijen. Mensen zijn vaak geneigd om psychologische effecten minder serieus te nemen dan lichamelijk.

Dit is echter onterecht en een valkuil voor veel mensen. Hoewel je gewicht uiteraard een lichamelijke eigenschap is wordt deze voor het grootste deel bepaald door psychologische processen.

Denk bijvoorbeeld aan het weerstaan van de verleiding om een tussendoortje te eten of jezelf eens lekker te verwennen met een patatje mayo. Het weerstaan van verleidingen is het meest belangrijke aspect in het verliezen van gewicht in de hedendaagse maatschappij.

Overal waar je komt proberen winkelketens en verkopers je te verleiden met allerlei lekkers. Daardoor is het voor veel mensen zo moeilijk om af te vallen. Zeker als mensen om je heen allemaal lekker aan het snacken zijn.

Probeer je dan ook zo min mogelijk te omringen door mensen die graag een tussendoortje eten en jou daarbij ook proberen te overtuigen om iets lekkers te nemen.

Op langere termijn gewicht verliezen is een kwestie van het aanpassen van je levensstijl

Zoals hierboven is uitgelegd hebben diëten waarbij belooft wordt dat je binnen enkele weken tientallen kilo’s verliest voor de meeste mensen totaal geen zin. Vaak heeft het zelfs een averechts effect op de lange termijn.

Het meest belangrijk is bewust gaan eten. Je eetpatroon is vaak onderdeel van je levensstijl en het veranderen van hoe en wat je eet is daarom niet altijd even makkelijk. Voor je je eetpatroon kunt veranderen is het belangrijk dat je je bewust bent van je huidige levensstijl en het daarbij behorende eetpatroon.

Als je je niet bewust bent van je, mogelijk verkeerde, aangeleerde eetgedrag kun je immers niet verwachten dat je die kan veranderen. Foute eetpatronen moeten doorbroken worden om op de lange termijn de gewenste resultaten te boeken.

Wat je kunt doen om gezond af te vallen met blijvend resultaat

Als je je bewust bent van je levensstijl kun je de boosdoeners voor je verhoogde gewicht waarschijnlijk wel identificeren.

Zoals je waarschijnlijk wel weet is een gevarieerd dieet erg belangrijk voor een gezond voedingspatroon. Verschillende soorten energie worden op verschillende manieren door het lichaam verwerkt.

Hieronder worden de belangrijkste voedingsstoffen besproken en kort uitgelegd waarom een gevarieerd eetpatroon belangrijk is bij het afvallen.

Koolhydraten zorgen voor snelle energie

Koolhydraten, zoals suikers, oligosachariden en polysachariden zorgen bijvoorbeeld voor snelle energie. Een groot gedeelte van de voedingsinname van de gemiddelde Nederlander bestaat uit koolhydraten.

Voor de meeste mensen ligt dit ongeveer tussen de 40 en 50% van de totale energie-inname. De koolhydraten die we binnen krijgen zitten vooral in brood en graanproducten, aardappelen, rijst, pasta, zuivel, suiker en snoep en niet-alcoholische dranken.

Omdat koolhydraten zo makkelijk en snel te verwerken zijn voor het lichaam zijn ze erg goed te gebruiken om snel energie te krijgen. Koolhydraten op zich zijn dan ook niet ongezond.

Een dieet met vrijwel alleen maar koolhydraten is echter niet gezond om de volgende reden. Koolhydraten leveren zoals gezegd erg snel energie. Kort na een maaltijd met veel koolhydraten heeft iemand dus tijdelijk veel energie.

Na een korte periode valt deze energiebron weg en kan er al vrij snel een hongergevoel ontstaan. Iemand die gewicht wil verliezen en gezonder wil eten zit uiteraard niet te wachten op een hongerige buik.

Daarbovenop zorgt een piek in koolhydraten in het bloed voor een stijging van insuline. Insuline zorgt ervoor dat suikers kunnen worden opgenomen in andere weefsels van het lichaam en voor een groot deel wordt omgezet en opgeslagen als vet.

Eet voldoende vetten en eiwitten voor een goede balans

Koolhydraten zorgen voor snelle energie maar is snel weer uitgewerkt. Bovendien zorgt een dieet met een overmaat aan koolhydraten voor schommelingen in de suikerspiegel. Dit heeft overmatige aanmaak van insuline tot gevolg en daardoor krijg je op latere leeftijd een verhoogde kans op diabetes.

Eiwitten en vetten zijn ideale voedingsstoffen voor een langere periode. Met name vet heeft een erg slechte naam gekregen omdat het mensen dik zou maken en het erg slecht is voor het hart en de bloedvaten.

Bij overmatige inname van vet kom je inderdaad aan, maar dat geldt voor alle voedingsstoffen. Een gezond eetpatroon heeft alles te maken met eten in de juiste verhoudingen.

Er zijn verschillende soorten vetten en met name de Omega-vetzuren zijn erg gezond. Deze kun je met name vinden in vis, noten en plantaardige olie. Geoxideerde en verzadigde vetten zijn een stuk minder gezond en deze zijn te vinden in gefrituurd voedsel, roomboter en in veel junkfood.

Eiwitten zijn ook een belangrijke voedingsbron voor met name spieren en hormonen. Eiwitten zitten in eieren, vlees, vis en noten. Door voldoende vetten en eiwitten in te nemen tijdens een maaltijd krijg je energie binnen die langere tijd te gebruiken is.

Hierdoor heb je minder te maken met schommelingen in je bloed en krijg je minder snel honger waardoor de verleiding van een tussendoortje veel makkelijker te weerstaan is.

Praktische tips om gewicht te verliezen

Tot nu toe is in ging de tekst met name over de theorie. Er is besproken welke factoren belangrijk zijn bij het afvallen en welke voedingsstoffen gezond zijn.

Hieronder volgen enkele praktische tips om het makkelijker maken om gewicht te verliezen.

Deze tips zijn allemaal gebaseerd op de bovenstaande theorie en zullen daarom vooral gericht zijn op het veranderen van eetgewoonten en het motiveren van een gezond eetpatroon.

Eet iedere dag een gevarieerd ontbijt

Veel mensen denken dat het overslaan van maaltijden een goed idee is als je gewicht wil verliezen. Op zich lijkt dit natuurlijk een goed idee omdat minder voedsel minder energie-inname betekend en dit zou moeten leiden tot het verliezen van gewicht.

Het ontbijt is vaak de maaltijd die opgeofferd wordt om dat doel te bereiken. Dit is een verkeerde gedachte en heeft vaak een tegenovergesteld effect. Door te ontbijten komen lichaamsprocessen op gang waardoor je energie gaat verbruiken.

Bovendien krijg je door een goed ontbijt minder snel honger en heb je daarom minder de neiging om tussendoortjes te eten. Als je niet ontbijt heb je weinig energie en dit leidt er bij veel mensen toe dat ze er niet gelukkiger van worden.

Met een gevarieerd ontbijt met zowel koolhydraten, eiwitten en vetten kun je het eerste deel van de dag vooruit. Deze variatie is wellicht het belangrijkste aspect aangezien verschillende voedingstoffen andere functies in het lichaam vervullen en een ander type van energie leveren.

Let op de tussendoortjes die je eet

Ongezonde tussendoortjes is bij veel mensen de hoofdoorzaak van overgewicht. Het innemen van een overmatige hoeveelheid snacks heeft vaak te maken met het te weinig eten tijdens de maaltijden, bijvoorbeeld het ontbijt.

Hierdoor krijg je honger waardoor de verleiding van een tussendoortje groot wordt. Zorg er daarom voor dat je voldoende eet tijdens de maaltijden en gezonde tussendoortjes tot je neemt.

Een stuk fruit, wat rauwkost of een muesli-reep is natuurlijk veel gezonder dan chips of een koekje. Het vullen van je voorraadkast met gezonde tussendoortjes is dan ook al een flinke stap in de goede richting. Afvallen zonder sporten.

Kook je eigen maaltijden

Het koken van je eigen maaltijden heeft meerdere voordelen. In kant en klare maaltijden zitten vaak veel te veel ongezonde vetten en suikers. En ook de maaltijden die geserveerd worden in een restaurant zijn ook vaak veel vetter en zouter dan geadviseerd wordt.

De lunchmogelijkheden in cafetaria’s op het werk laten vaak ook veel te wensen over. Als je zelf je maaltijden bereidt heb je alles zelf in de hand. Bovendien weet je precies wat er in een maaltijd zit.

Hierdoor ben je ook op de hoogte van het aantal calorieën die je inneemt en kun je ervoor zorgen dat je gevarieerde voedingsstoffen tot je neemt. Als afsluitende tips is het uitstellen van het beginnen van het aanpakken van je eetpatroon en het gezonder gaan eten voor veel mensen een probleem.

Probeer daarom vrijwel direct te beginnen met een gezondere levensstijl als je dat graag wilt. Je krijgt meer energie, voelt je gezonder en hebt veel minder kans op medische aandoeningen. Iedereen kan gezonder leven en afvallen. Met de goede aanpak heb je slechts nog de wil nodig om dit echt te bewerkstelligen.

bekijk hier onze koolhydraatarme gerechten

Begin jij binnenkort aan je koolhydraatarm dieet?

Voor een goede start heb ik een GRATIS e-book geschreven. Ik vertel je wat koolhydraten zijn en wat ze met jouw lichaam doen.
Je krijgt niet alleen het super handige e-book maar ook nog eens een aantal heerlijke koolhydraatarme recepten.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This