Hoeveel calorieën zitten er in avocado?

door okt 8, 2017blog

Hoeveel calorieën zitten er in avocado? Een avocado heeft alleen maar goede vetten. Een avocado is heel gezond. Enkele quotes die men regelmatig hoort sinds de opkomst van de avocado. Maar is dit ook werkelijk het geval?

Hoe gezond de vetten in een avocado ook zijn, het betekend ook dat er calorieën aan verbonden zijn en het zal dan ook niet voor ieder die het juiste fruitstuk zijn om te nuttigen. Maar klopt dat wel?

Wat is een avocado?

Avocado’s zijn vruchten welke groeien aan een boom. Deze boom heeft tevens de naam avocado. De boom komt voornamelijk voor in Midden-Amerika. Mede door de gelijke benaming van zowel boom als vrucht, wordt de vrucht avocado ook wel eens avocadopeer genoemd.

Dit voornamelijk doordat de vorm erg aan de vorm van een peer doet denken. De vrucht kan direct uit de schil gegeten worden, maar is het lekkerste wanneer deze goed rijp is.

In dat geval is het vruchtvlees erg zacht en smeerbaar als boten. De vrucht kan over de lengte gehalveerd worden, waardoor een grote pit zichtbaar wordt. Deze is niet eetbaar en kan, indien de vrucht rijp is, gemakkelijk verwijderd worden.

Hierna kan het zachte, lichtgroene vruchtvlees gemakkelijk verwijderd worden van de schil. Bijvoorbeeld door het er met een lepel uit te scheppen. Er zijn verschillende rassen van de avocado en de kleur van de schil verschilt per ras.

De meest bekende zijn de avocado’s met donkere bruingroenachtige schil en met een felle groene schil.

Hoeveel calorieën zitten er in avocado?

Het aantal calorieën in een avocado verschilt natuurlijk per grootte. Hoe groter de avocado, hoe meer calorieën er waarschijnlijk inzitten, tenzij de pit, welke niet eetbaar is, natuurlijk weer heel groot is. Gemiddeld weegt een avocado ongeveer 180 gram.

Per 100 gram zit er 188 calorieën in een avocado. Ter vergelijking, een banaan heeft 86 calorieën per 100 gram, een mango 61 calorieën per 100 gram en een appel 54 calorieën per 100 gram.

Relatief gezien heeft een avocado dus vrij veel calorieën. Volg je een dieet waarbij je hierop let, dan is avocado ook zeker geen vrucht welke je dagelijks kan eten, aangezien dat dan al veel van je totaal in te nemen aantal calorieën wegneemt.

Toch is een avocado erg gezond en heeft het een hoge voedingswaarde.

Voedingswaarde avocado?

Gezonde vetten. Veel vezels. Allemaal bestandsdelen van een avocado welke erg belangrijk zijn voor een gezond lichaam. Daarnaast zitten er ook nog eens heel veel vitaminen en mineralen in.

Zo is een avocado rijk aan kalium en magnesium en vitamine A, B1, B2, B6, C, E en foliumzuur.

In vergelijking met andere vruchten bevat hij bijna drie keer meer mineralen. Veel sporters nuttigen een avocado na het sporten.

Spieren hebben eiwitten nodig, om de spieren te laten herstellen na het sporten is een avocado dan ook erg goed, want hierin zitten koolhydraten en eiwitten welke snel door het lichaam worden opgenomen.

Hoewel de vrucht hierdoor erg aantrekkelijk wordt om op te eten, wordt het vruchtvlees ook wel gebruikt als gezichtsmasker.

Door de olie in de vrucht is een gezichtsmasker welke is gemaakt van avocado erg goed en geschikt voor de droge huid. Een dergelijk masker is goed zelf te maken, met bijvoorbeeld een halve avocado mengen met wat honing.

Wanneer is een avocado rijp?

Een avocado een lekkere vrucht, maar wel alleen als de vrucht rijp is. Net in de winkel is een avocado vaak nog erg hard. Dan is het niet lekker eten.

Ook wanneer de vrucht al te lang ligt wordt deze bruin van binnen, dit kan snel gaan. Er is feitelijk maar een korte periode waarin de vrucht op het beste is.

Alleen dan is het lichtgroene vruchtvlees boterzacht en komt de pit er zo uit is het eetbare lichtgroene gedeelte gemakkelijk van de schil te verwijderen. Check daarom in de winkel altijd goed of je avocado goed is.

Dit kan je doen door het pitje van de bovenkant van de avocado te halen. Dit gaat erg gemakkelijk met je vingers en kan verder geen kwaad voor de vrucht of heeft invloed op de kwaliteit van het vruchtvlees. Wanneer hij aan de buitenkant nog helemaal hard is, dan is het niet nodig om dit pitje eraf te halen.

Dan is het zeker dat de avocado nog niet rijp is. Twijfel je? Dan kan je het pitje van de bovenkant van de avocado halen, wanneer de het in de ontstane holte van het pitje helder is, dan is hij geschikt om te eten.

Wanneer de holte bruin is, dan is de kans groot dat ook de avocado aan de binnenkant al bruin is. Laat dan de avocado liggen in de supermarkt.

Waar komt de avocado vandaan?

Oorspronkelijk komt de avocado uit Midden-Amerika. In Nederland zijn ze echter het hele jaar leverbaar, omdat ze niet alleen uit Midden-Amerika worden geïmporteerd, maar ook uit Zuid-Afrika, Kenia, Israël, Chili en Peru.

Afhankelijk van het land van herkomst kan de ruwheid en de kleur van de schil enigszins verschillen. Echter zijn deze verschillen in de supermarkt vrijwel niet merkbaar.

Verwerken van avocado

Avocado’s kunnen direct gegeten worden. Ook zonder toevoegingen is het een lekkere vrucht om te eten welke redelijk neutraal van smaak is.

De bekendste verwerking van de avocado is waarschijnlijk in de Mexicaanse guacemole. Dan wordt de avocado Fijn geprakt en samen met kleine stukjes ui, knoflook, rode peper, tomaat en wat limoensap in een kom vermengd.

Dit wordt gebruikt als bijgerecht bij bijvoorbeeld taco’s. Verder wordt avocado vaak gebruikt in bijvoorbeeld salades of als extra toevoeging aan beleg op een boterham.

Wanneer men een recept wilt maken voor veganisten is avocado vaak ook een goede vervanger van bijvoorbeeld boter.

Wil je meer over avocado’s weten dan raad ik je aan een van deze boeken te lezen!

Hoe eet je avocado?

Hoeveel calorieën zitten er in avocado? Ook al is een avocado dus misschien hoog in calorieën, het is een erg gezond product door de goede vetten, oliën, mineralen en vitaminen.

Bovendien is het een erg veelzijdig product welke voor veel toepassing gebruikt kan worden. Helemaal zacht gemaakt is het zo smeerbaar als boter en kan het voor zowel lucht als avondmaaltijd als toevoeging dienen.

Ik hoop dat dit artikel je het antwoord gaf op de volgende vragen:

  • Wat is een avocado?
  • Hoeveel calorieën zitten er in avocado?
  • Voedingswaarde avocado?
  • Wanneer is een avocado rijp?
  • Verwerken van avocado
  • Hoe eet je avocado?

Begin jij binnenkort aan je koolhydraatarm dieet?

Voor een goede start heb ik een GRATIS e-book geschreven. Ik vertel je wat koolhydraten zijn en wat ze met jouw lichaam doen.
Je krijgt niet alleen het super handige e-book maar ook nog eens een aantal heerlijke koolhydraatarme recepten.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This