Keto dieet vs. Eiwitdieet: welk dieet helpt jou snel afvallen?

door feb 27, 2019blog

Het zijn twee van de populairste diëten van het moment: het keto dieet en het eiwitdieet. Pak de data uit Google Trends er maar bij: we zijn alleen dit jaar al tien keer zoveel op zoek naar een van deze twee diëten dan de afgelopen jaren. Maar wat vinden we zo interessant aan het keto of eiwitdieet? Waarom heeft iedereen het over deze manieren van afvallen?

Je weet dat ik niet in snel afvallen geloof. Slim afvallen op een manier waar je eigenlijk helemaal niet zoveel hoeft te sporten geloof ik wel in. Alhoewel ik zelf een fanatieke sporter ben, spreken mijn ervaringen met het keto én eiwitdieet boekdelen. Beide diëten zijn namelijk door mij de afgelopen jaren al eens gevolgd. Ver voordat het een hype werd.

In dit artikel ga ik daarom met jou de volgende onderwerpen bespreken;

  • Wat een keto dieet is (eten en beweging)
  • Wat een eiwitdieet is (eten en beweging)
  • De belangrijkste overeenkomsten tussen beide diëten
  • De belangrijkste verschillen tussen een eiwit en keto dieet
  • Mijn persoonlijke ervaringen met beide diëten
  • Mijn advies voor jou over welk dieet mogelijk bij jou past

Wat is een keto dieet en wat eet je zoal?

Weinig koolhydraten, veel eiwitten, gezonde vetten en groente. Dat is de kortst mogelijke samenvatting van wat jij kunt eten tijdens een keto dieet. Alles is erop gericht om jouw lichaam in ketose te laten komen. Dit proces zorgt ervoor dat jouw lichaam niet meer koolhydraten en eiwitten verbrandt, maar direct de vetreserves aanvallen.

Hierdoor kan je aanzienlijk sneller afvallen dan bijvoorbeeld een eiwitdieet, dat zich meer richt op spieropbouw.

Een keto dieet wordt door velen als zwaar en intens ervaren. Zoals je straks kunt lezen, is dat ook mijn ervaring met het keto dieet.

Geen koolhydraten, wel eiwitten en vetten

Volgens keto experts zijn koolhydraten de absolute duivel van jouw lichaam. Ze dragen niet bij aan een slank lichaam en dienen alleen maar om te vullen. Niet om te bouwen.

Daarom ga je met een keto dieet direct het diepe in. Een typisch keto eetschema zal nog maar voor 10 procent uit koolhydraten bestaan. Dat terwijl een normaal Nederlands voedingspatroon voor de helft of meer uit koolhydraten bestaat.

De overige 90 procent worden zoveel mogelijk gevuld met eiwitten en vetten.

Door zo min mogelijk koolhydraten binnen te krijgen zal geprobeerd worden in korte tijd al in ketose te komen. Misschien wel de belangrijkste term van het keto dieet.

Wat is ketose en is het goed voor me?

Jouw stofwisseling kan, als het ‘gemanipuleerd’ wordt, dingen doen waardoor je snel kan afvallen (of juist kan aankomen). Een van de fases waar je in terecht kunt komen is ketose, waar het keto dieet zijn naam van heeft.

Ketose is het proces dat jouw lichaam direct de vetreserves aanvalt om energie van te maken en daar geen koolhydraten of eiwitten voor gebruikt. Jouw vet gaat kortom aanzienlijk sneller verbranden en daardoor val je af.

Of het goed voor een mens is om in ketose te komen is nog maar te vraag. Diverse experts zeggen dat het makkelijk is om door te slaan en ondervoed te raken. Een gewaarschuwd mens telt met ketose dan ook voor twee.

Wat is een eiwitdieet en wat eet je zoal?

Ook hier is het niet lastig om uit te leggen wat een eiwitdieet is. Het voornaamste doel is om simpelweg het aantal eiwitten dat je consumeert te verhogen en koolhydraten te verminderen. Lijkt dus heel erg op het keto dieet, maar toch zijn er belangrijke verschillen.

De reden dat eiwitten bij dit dieet voor zoveel resultaat kunnen zorgen, is dat eiwitten vullen en gezond zijn zonder voor echte nadelen te zorgen. Slechte vetten en koolhydraten vullen bijvoorbeeld ook maar zijn tevens echte dikmakers.

Wanneer zoveel mogelijk van deze dikmakers afscheid wordt genomen, wat het eiwitdieet als ware doet, gebruik je alleen de stoffen die jouw lichaam ook echt nodig heeft.

Volgens eiwitdieet fanatiekelingen krijg je alsnog voldoende calorieën per dag binnen als je het eiwitdieet volgt. Alhoewel calorieën geen goede maatstaf zijn wanneer je probeert af te vallen, geeft het toch weer wat de mogelijkheden van dit dieet zijn.

Ook hier wordt jouw vetvoorraad aangevallen

Net als het keto dieet worden jouw vetreserves direct aangevallen. Doordat beweging bij een eiwitdieet een veel grotere rol speelt dan bij het keto dieet, zorgen de eiwitten er niet voor dat het verbranden van de vetreserves geblokkeerd wordt.

Dat jouw vetreserves in het begin al worden aangevallen bij dit dieet, betekent niet dat je sneller je vet kwijt bent. Het keto dieet is namelijk iets agressiever dan het eiwit dieet, waardoor het ook meer van de eerder besproken gevaren kent.

In ketose raken zit er met een eiwitdieet niet in, wat in dit geval ook aanzienlijk gezonder is. Als je jouw gehele ‘afvallen’ avontuur meer tijd kan geven, is het eiwitdieet dan ook een betere optie.

Betere en snellere spieropbouw met het eiwitdieet

Een belangrijk voordeel van het eiwitdieet is dat als je in staat bent om naast het voedingsaspect van dit dieet ook te trainen, jouw spieropbouw in een versnelling gaat. Jouw spieren hebben namelijk voldoende eiwitten nodig om te kunnen groeien.

Als jouw lichaam continu een sterke eiwitvoorraad heeft om de spieren mee te herstellen en versterken, kan je dus afvallen en tegelijkertijd sterker worden.

Dat is bij een keto dieet wel anders. Daar loop je namelijk het gevaar dat je jouw spieren afbreekt. Als de vetreserves op zijn zonder dat jij t doorhebt, probeert jouw lichaam de je spieren aan te vallen. En dat betekent dat je in korte tijd veel spierkracht kan verliezen.

Belangrijkste overeenkomsten en verschillen eiwit en keto dieet

Er zijn verrassend veel overeenkomsten tussen een eiwitdieet en keto dieet. Zo proberen beide diëten de inname van koolhydraten zoveel mogelijk te beperken. Echter gaat het keto dieet hier een stuk verder in door dan een gemiddeld eiwitdieet.

Een eiwitdieet hanteert een maximale koolhydraatinname van 30 procent waar een keto dieet het liefst maar 10 procent koolhydraten toelaat. Dit is dan ook de reden dat je met een eiwitdieet niet in ketose zal raken. Zou het eiwitdieet ook een dermate laag percentage koolhydraten toelaten, dan zou je net zo makkelijk in ketose kunnen komen.

Als jij je niet diep genoeg in beide diëten zou verdiepen, is de kans groot dat je op een vrijwel gelijke manier het dieet volgen. Daarom is het ook belangrijk om je te verdiepen in het sportieve deel van het eiwitdieet.

De meeste versies van het eiwitdieet geven extra veel aandacht aan beweging versus het keto dieet. Dit geeft dan ook weer waarom het keto dieet beperkter is. Zonder beweging val je namelijk alleen maar af, maar lukt het je niet om je spieren op te bouwen.

Een strak lichaam lukt alleen als je ook beweegt. Val je alleen maar af, dan zal je lichaam er nog steeds niet ‘mooi’ uitzien.

Richt je vooral op de voordelen en instructies van de diëten en sla niet te ver door

Wat de verschillen tussen het keto en eiwitdieet nauwelijks weergeven, is dat geen van beide diëten zozeer gezond is. Helemaal niet als je radicaal je eetpatroon moet veranderen om aan het voedingsschema van het dieet te kunnen voldoen.

Jouw lichaam kan maar voor een bepaalde tijd de ‘ketose-stand’ van het keto dieet aan. Als je lichaam te lang in ketose blijft, zal het zoals eerder aangegeven jouw spieren kunnen beschadigen.

Blindelings een dieet volgen is daarom bij beide diëten niet aan te raden. Een overwogen en gestructureerde opvolging van de stappen van het dieet helpen je om succesvol te kunnen afvallen.

Hoe belangrijk is het om ook te bewegen tijdens deze diëten?

Het grootste probleem van het keto dieet is dat er maar weinig informatie wordt gegeven over sporten naast het keto dieet. En dat is echt een probleem, want als je zou blijven sporten terwijl je in ketose bent kunnen er daadwerkelijk gevaren ontstaan.

De kans dat je flauwvalt als je tijdens je keto dieet 10 kilometer zou hardlopen is bijna 100 procent. Datzelfde geldt voor een flinke fitness sessie.

Wat moet je dan wel?

Je moet het minder nauw nemen met het keto dieet dan de meeste ‘experts’ je voorspiegelen. Ik zou zelf daarom al snel voor het eiwitdieet kiezen omdat je daar wel tips krijgt over hoe je naast het dieet kunt blijven sporten.

Een goed dieet richt zich niet alleen op voeding maar ook beweging. Het is dus echt belangrijk om lekker te blijven bewegen als je aan het afvallen bent met een dieet.

Mijn ervaringen met het keto en eiwitdieet

Ik heb het ondertussen steeds meer naar voren laten komen dat het keto dieet best veel nadelen heeft die we snel overzien. Geen focus op sporten, gevaren rondom in ketose raken en een tekort aan belangrijke stoffen in ons lichaam.

Mijn persoonlijke ervaring met het keto dieet is er een die deze nadelen nog beter laat zien. Ik ben iemand die gemiddeld 4 tot 5 keer per week sport. Twee keer cardio en drie keer krachttraining. Toen ik dat combineerde met een keto dieet, merkte ik al snel dat ik absoluut niet meer in de buurt van mijn normale prestaties kon komen.

Het keto dieet valt jouw lichaam te hard aan waardoor er te weinig energie overblijft om normale activiteiten te kunnen blijven uitvoeren. Helemaal wanneer je vetreserves op zijn, blijft er maar weinig over om iets te kunnen doen

Daarentegen ben ik een stuk positiever over het eiwitdieet, dat mij juist overtollig vet heeft laten verliezen zonder mijn spieren te beschadigen. Eiwitten zijn zo belangrijk tijdens het bouwen van een spiermassa dat je lichaam er echt niet zonder kan. Met onvoldoende eiwitten worden jouw spieren namelijk aangevallen zoals bij het keto dieet het geval is.

Daar komt bij dat het eiwit dieet je niet voor 90 procent kort op je koolhydraatinname. Het klopt dat koolhydraten maar weinig bijdragen aan jouw lichaam. Toch heeft je lichaam koolhydraten nodig om normaal te kunnen presteren. Wanneer je a la keto gaat en van alle koolhydraten afscheid neemt, gaat dit ook negatieve effecten op jouw lichaam hebben. En het eiwitdieet voorkomt dat.

Mijn advies over welk dieet bij jou past (keto vs. eiwitdieet)

Mijn eigen ervaringen met het keto dieet en het eiwitdieet liegen er niet om: je gaat niet zonder extreme toewijding resultaat boeken. De korte termijnvisie van beide diëten maken het lastig om verantwoord af te vallen. Als er een dieet is dat dit nog enigszins doet, zou het eiwitdieet het altijd van keto winnen.

De kans op een jo-jo effect is bij het keto dieet namelijk zeer hoog. Doordat dit dieet jou binnen korte tijd min of meer ondervoed, val je natuurlijk af. Maar als je ook maar even van het eetpatroon afwijkt komen de kilo’s weer terug.

Dat je op dit moment kan denken dat dit eenvoudig te voorkomen is, is een illusie. Jouw lichaam krijgt zoveel minder eten dan normaal bij een keto dieet dat het hard kan gaan.

Voor iedereen die verantwoord wil afvallen en dat niet opnieuw wil doen, is het eiwitdieet veruit de beste optie.

Je kunt op je eigen tempo het dieet volgen zonder dat je jezelf aan het uithongeren bent. Kortom, je geeft jouw lichaam de tijd om aan het nieuwe eetpatroon te wennen. Hierdoor is de kans op het gevreesde jo-jo effect laag en bouw je ook nog eens je spiermassa op. Het zeer eiwitrijke voedingspatroon dat bij het eiwitdieet komt kijken, helpt je namelijk beter te presteren in de sportschool.

Wil je meer informatie over het keto of eiwitdieet of ben je benieuwd welke diëten ik nog meer zou aanbevelen? Reageer dan hieronder of bekijk een van mijn andere artikelen over afvallen!

Begin jij binnenkort aan je koolhydraatarm dieet?

Voor een goede start heb ik een GRATIS e-book geschreven. Ik vertel je wat koolhydraten zijn en wat ze met jouw lichaam doen.
Je krijgt niet alleen het super handige e-book maar ook nog eens een aantal heerlijke koolhydraatarme recepten.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This