koolhydraatarme citroencake, luchtig en lekker

door dec 22, 2019Gebak en taart

Een citroencake is heerlijk als toetje of bij de koffie. Maar ja, als je koolhydraatarm eet zul je deze niet in je karretje leggen in de supermarkt. Zodat je toch van de smaakvolle cake kunt genieten hebben we hier een koolhydraatarm recept voor je uitgewerkt. Hiermee maak je op een simpele manier een lekkere cake.

Je herkent al snel de perfecte verhouding tussen zoet en zurig in deze frisse zachte cake. Om deze toch lekker zoet te maken, ondanks het feit dat hij koolhydraatarm is, gebruiken we Steviala Kristal. Je kunt natuurlijk ook een andere zoetstof gebruiken zonder koolhydraten. Misschien moet je dan wel de hoeveelheid aanpassen, omdat sommige zoetstoffen sterker van smaak zijn dan anderen. Lees dus van te voren goed de verpakking.

Ingrediënten voor 1 cake:

 • 5 eieren
 • 120 gram Monchou
 • 1 citroen (biologisch)
 • 200 gram amandelmeel
 • 120 gram roomboter
 • 1 eetlepel bakpoeder
 • 45 gram Steviala Kristal
 • Snufje zout

Bereiding:

 1. Verwarm de oven voor op 165 graden.
 2. Haal de roomboter uit de koelkast zodat deze zacht wordt. Laat deze anders een paar seconden zacht worden in de magnetron.
 3. Mix de eieren in een kom gedurende ongeveer 2 minuten. De bedoeling is dat ze schuimig worden.
 4. Meng de zachte roomboter met de Monchou en het sap van de citroen. Als je een biologische citroen hebt kun je ook de schil raspen. Zorg dat je alleen het gele gedeelte gebruikt, en niet de witte laag eronder. 
 5. Voeg de eieren rustig toe aan het beslag en meng alles voorzichtig met een grote lepel. 
 6. Meng het amandelmeel en het bakpoeder. Hierna voeg je de Steviala Kristal toe, en pas als laatste het zout. 
 7. Meng nu het beslag samen met de droge ingrediënten van stap 6. Je krijgt een luchtig beslag dat lekker fris ruikt.
 8. Giet het beslag in een ingevette cakevorm of een siliconen cakevorm. Je kunt er ook voor kiezen om meerdere mini cakejes te maken in cupcake vormpjes.
 9. Zet de cake 30 à 45 minuten in de oven, afhankelijk van de maat van je vorm. Kleine cakejes zullen binnen 15 à 25 minuten klaar zijn.
 10. Om te kijken of je cake gaar is steek je voorzichtig een mes in het midden. Komt deze er schoon uit, dan is je cake klaar.

Het is belangrijk om je cake een paar minuten af te laten koelen voor je deze uit de vorm haalt. Hierna laat je deze het beste op een rooster afkoelen. Zet de cake niet op een bord, want dan kan de onderkant nattig worden.

Wanneer de cake is afgekoeld kun je deze versieren. Vooral met kinderen is dit een leuke activiteit. Meng hiervoor 100 gram roomkaas met 3 eetlepels water, een beetje citroensap en een paar druppels zoetstof. Als je dit in een spuitzak met dunne opening doet kun je er leuke tekeningen mee maken. 

Nu ben je klaar om deze lekkere koolhydraatarme citroencake te serveren aan je visite, of om deze natuurlijk zelf lekker op te peuzelen. Smakelijk! 

Begin jij binnenkort aan je koolhydraatarm dieet?

Voor een goede start heb ik een GRATIS e-book geschreven. Ik vertel je wat koolhydraten zijn en wat ze met jouw lichaam doen.
Je krijgt niet alleen het super handige e-book maar ook nog eens een aantal heerlijke koolhydraatarme recepten.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This