Hoe maak je koolhydraatarme crème brûlée?

door dec 1, 2019Gebak en taart

Soms eet je iets heerlijks in een restaurant of op vakantie, en wil je dat graag thuis namaken. Toch is er iets dat je tegenhoudt, misschien omdat je denkt dat het veel te ingewikkeld is, dat het absoluut niet gezond is, of dat je er veel verschillende ingrediënten voor nodig hebt. 

Crème brûlée is een goed voorbeeld van iets dat ik altijd al lekker heb gevonden, maar nooit zelf durfde te maken. ‘Die volle smaak, die kan ik echt niet namaken!’ dacht ik dan. En toen ik koolhydraatarm ging eten schrapte ik het idee definitief van mijn lijstje. Want ja, die gekarameliseerde suikerlaag alleen al…

Maar omdat ik de laatste tijd veel bezig ben met het experimenteren in de keuken, om koolhydraatarme versies van mijn favoriete eten te maken, heb ik toch eens alle moed bij elkaar geschraapt. Een tijdje geleden heb ik dus eindelijk voor het eerst Crème brûlée gemaakt. En niet zomaar één, nee een heuse koolhydraatarme versie!

Ingrediënten voor 4 porties:

 • 500 ml suikervrije slagroom
 • 5 eierdooiers
 • Vanille extract of 1 vanillestokje
 • 40 à 50 gram Steviala Kristal (afhankelijk van hoe zoet je het wil maken)
 • Een heel klein beetje zout, een letterlijk mespuntje dus

Hoe ga je te werk?

 1. Begin met het voorverwarmen van de oven. Dit doe je op 150 graden. 
 2. Als je een vanillestokje gebruikt, snijd dit dan doormidden en verwijder de zaadjes met de achterkant van een theelepeltje bijvoorbeeld. Meng dit, of het vanille extract, met de slagroom in een pannetje. Verwarm dit samen tot het bijna kookt. Let goed op, want soms kan het heel snel gaan. Wanneer de slagroom bijna kookt laat je deze een minuut of 5 afkoelen.
 3. Klop nu de eierdooiers samen met de Steviala Kristal. Neem een grote kom, je gaat hier namelijk de slagroom aan toevoegen in de volgende stap. Voeg een heel klein beetje zout toe aan het eierdooier en Steviala Kristal mengsel. Misschien klinkt dat niet logisch voor een zoet recept, maar het zout haalt alle smaken juist erg goed naar boven.
 4. Voeg nu de nog warme (maar iets afgekoelde) slagroom aan het mengsel van stap 3 toe. Doe dit rustig, en blijf vooral goed roeren. 
 5. Je bent nu bijna klaar. Verdeel het mengsel in 4 lage ramekin schaaltjes. Neem niet een te hoge versie, want dan zal je crème brûlée niet goed garen. 
 6. Pak een ovenschaal en giet hier voorzichtig een laagje kokend water in. Zet de schaaltjes in het water. Let goed op dat het water niet over de rand van de schaaltjes komt. Zet je schaal voor 40 à 45 minuten in het midden van de oven. 
 7. Na het bakken in de oven gaat je toetje nog minstens 2 uur de koelkast in. Hierna kun je er heerlijk van smullen!

Tip: Wil je het bekende gekarameliseerde suikerlaagje nabootsen? Dan kun je bijvoorbeeld een beetje Steviala Ery-Bronze op de Crème brûlée verspreiden wanneer deze uit de koelkast komt. Gebruik een klein gasbrandertje om deze de karameliseren, of zet de schaaltjes heel even in de oven op grillstand.

Wil je nog veel meer super lekkere koolhydraatarme recepten?
Bekijk dan mijn GRATIS E-book eens.

Begin jij binnenkort aan je koolhydraatarm dieet?

Voor een goede start heb ik een GRATIS e-book geschreven. Ik vertel je wat koolhydraten zijn en wat ze met jouw lichaam doen.
Je krijgt niet alleen het super handige e-book maar ook nog eens een aantal heerlijke koolhydraatarme recepten.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This