Koolhydraatarme pompoen lasagne

door okt 20, 2019Avondeten

Lasagne is erg lekker. Vooral wanneer het buiten koud is, is een gerecht uit de oven een fijne manier om op te warmen. Helaas wordt lasagne gemaakt met pastabladen, die natuurlijk nogal wat koolhydraten bevatten. Lasagne zoals je deze ‘vroeger’ maakte past dus helaas niet bij een koolhydraatarm dieet. 

Maar ook hier is een oplossing voor! Door de pastabladen te vervangen door pompoen lasagnebladen heb je binnen no time een koolhydraatarme versie op tafel staan. En laten we eerlijk zijn, een extra gerecht in je receptenboek met die heerlijke pompoenen kan nooit kwaad! 

Er zijn 2 manieren om je lasagnebladen van pompoen te maken. Je kunt kant-en-klare pompoen lasagnebladen in de winkel kopen, maar je kunt deze ook erg makkelijk zelf maken. In dit recept maken we ze zelf, en dat heeft meerdere redenen:

 1. Verse pompoen kopen is beter voor het milieu. Je hebt zo geen plastic verpakking, vervoer per vrachtwagen etc.
 2. Een verse pompoen van de markt of een lokale boer is veel goedkoper dan de kant-en-klaar vellen van de supermarkt.
 3. Je hebt geen hele pompoen nodig voor de lasagne. Alles dat je overhoudt kun je gebruiken voor een heerlijke pompoensoep of een ander koolhydraatarm gerecht. 

Ingrediënten:

 • 1 pompoen (bijvoorbeeld een Hokkaido pompoen)
 • 1 bol mozzarella
 • 50 gram Parmezaanse kaas
 • Een beetje olijfolie
 • 2 grote uien
 • 3 teentjes knoflook
 • 1 aubergine of 1 paprika
 • 8 à 10 champignons
 • 400 gram tomaten
 • 1 eetlepel tomatenpuree
 • Italiaanse kruiden
 • Peper
 • Zout

Bereiding:

 1. Verwarm je oven voor op 200 graden.
 2. Snijd de uien en knoflook fijn en fruit deze met de olijfolie. Ondertussen snijd je de aubergine of paprika, en de champignons in kleine blokjes of schijfjes. Deze voeg je even toe aan de pan. Een paar minuten meebakken is genoeg. 
 3. Snijd de tomaten in kleine blokjes en voeg deze ook toe aan de pan. Voeg de tomatenpuree en de kruiden toe. Breng op smaak met zout en peper. Dit laat je ongeveer een kwartier op laag vuur bakken. Roer regelmatig. 
 4. Snijd de mozzarella in plakjes.
 5. Schil de pompoen (indien nodig voor het soort dat je hebt gekozen), en snijd deze in hele dunne plakken (zo’n 2 à 3 mm) met een mandoline of scherp mes. 
 6. Neem een grote ovenschaal en verdeel hier een laagje saus in. Leg hier een paar bladen pompoen op. Zorg dat de bladen niet te ver over elkaar heen liggen zodat deze laag niet te dik wordt. Wel moet je zoveel mogelijk van de saus bedekken. Meerdere bladen naast elkaar leggen zal nodig zijn. Op deze laag leg je een beetje mozzarella, en dan begin je opnieuw met een laag saus. Doe dit net zo lang tot alle saus op is. Eindig met de mozzarella en parmezaanse kaas.
 7. Zet de schaal in de oven voor 45 à 60 minuten. Zodra de bovenste laag bruin wordt kun je er een vel aluminiumfolie op leggen. Zo wordt de lasagne verder gaar zonder dat de bovenkant verbrandt. De lasagne is gaar wanneer je er zonder problemen een mes in kunt steken tot de bodem. De pompoenbladen zijn dan gaar. Hoe dikker je deze hebt gesneden, hoe langer het zal duren.

Wil je nog veel meer super lekkere koolhydraatarme recepten?
Bekijk dan mijn GRATIS E-book eens.

Eet smakelijk

Begin jij binnenkort aan je koolhydraatarm dieet?

Voor een goede start heb ik een GRATIS e-book geschreven. Ik vertel je wat koolhydraten zijn en wat ze met jouw lichaam doen.
Je krijgt niet alleen het super handige e-book maar ook nog eens een aantal heerlijke koolhydraatarme recepten.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This