Heerlijke koolhydraatarme soep voor de verandering

door feb 4, 2019Avondeten, Lunch

Wie soep bindt met aardappels en de soep lekker garneert met bijvoorbeeld korstjes, pasta of rijst die is flink wat koolhydraten aan het serveren. En zoals we weten zijn koolhydraten niet bepaald gezond voor ons. Eet daarom eens een koolhydraatarme soep voor de verandering.

En laat de klassieke garneringen dan eens achterwege, en bindt de soep niet, of in ieder geval zonder aardappel. Soep kun je namelijk prima bereiden met andere producten zoals met wortel en knolgewassen. Dit heeft dan ook twee grote voordelen:

 • Minder koolhydraten dan aardappelen
 • Meer smaak dan aardappelen

Behalve de bekende aardappelvervangers zoals vruchtgewassen zoals bloemkool, courgette en pompoen, kun je nu aan andere dingen denken zoals:

 • Knolselderij
 • Koolrabi
 • Rutabaga
 • Rapen, waaronder ook rutabaga, koolraap of radijs
 • Wortelen: pastinaak, gewone wortelen of schorsneer

Twee manieren van koolhydraatarm eten

Alle wortelen en knollen die ik hierboven heb beschreven bevatten duidelijk een stuk minder koolhydraten dan aardappels, maar zijn uiteraard niet helemaal vrij van koolhydraten.

Ze bevatten zeker veel minder koolhydraten dan bijvoorbeeld bewerkt voedsel met verborgen suikers en evenzeer minder koolhydraten dan traditionele graangerechten: brood, pizza en rijst. Maar een appel of een lepel honing bevatten natuurlijk ook flink wat koolhydraten.

Maak in een koolhydraatarm dieet een keuze tussen:

Kwaliteit:

Koolhydraatarm zonder geraffineerde granen, zonder geraffineerde suikers maar met natuurlijke producten en met de nadruk op flink wat voedingsvezels. “Voedingsvezels” zijn “ballaststoffen ”die onverteerd je dikke darm bereiken.

Bonen en erwten zal je wel kennen als vezelrijk, maar elke groente en fruit bevat flink wat vezels. De ene misschien iets meer dan de andere, maar ze zijn allemaal goed voor ons.

Kwantiteit:

Koolhydraten tellen en ervoor zorgen dat je onder een bepaalde grens blijft.

Koolhydraatarme courgette soep

Courgettesoep is niet heel bekend als je nog geen koolhydraatarm dieet volgt. Desondanks is het een heerlijk gerecht en kun je het vrij eenvoudig op tafel toveren, zo bewijst ook deze koolhydraatarme courgettesoep.

Wat heb ik nodig voor 2 personen?
 • 2 courgettes
 • 1 literkippenbouillon
Optioneel
4 eetlepels Boursin Cuisine (light)
Hoe maak ik het?
 • Was en snijd de courgette in mooie, vierkanten blokjes.
 • Kook in de tussentijd 1 liter kippenbouillon. Dit kan natuurlijk met blokjes, maar nog beter is het om zelf kippenbouillon te maken.
 • Kook de courgette mee in de kippenbouillon.
 • Neem een staafmixer bij de hand en pureer daar de soep mee.
 • Optioneel kun je er vervolgens nog 4 eetlepels Boursin cuisine (light) doorheen roeren om de soep romiger te maken.

Een lekker koolhydraatarme soep heb je dus zo op tafel gezet. Misschien is het voor jou zelfs wel mogelijk om dit twee keer per week voor jezelf te bereiden. Op deze manier ga je een weg naar een gezonder leven tegemoet.

Want teveel koolhydraten binnenkrijgen kan helaas voor overgewicht zorgen. Zorg er daarom voor dat je jezelf minstens twee keer per week verwend met een koolhydraatarme soep.

Begin jij binnenkort aan je koolhydraatarm dieet?

Voor een goede start heb ik een GRATIS e-book geschreven. Ik vertel je wat koolhydraten zijn en wat ze met jouw lichaam doen.
Je krijgt niet alleen het super handige e-book maar ook nog eens een aantal heerlijke koolhydraatarme recepten.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This