De nadelen van een keto dieet!

door feb 2, 2018blog

Tegenwoordig gebruiken steeds meer mensen een koolhydraatarm dieet (keto dieet)om af te vallen. En hoewel de meeste koolhydraatarme diëten redelijk gezond zijn, zijn er ook varianten waar je beter niet aan kunt beginnen.

Een voorbeeld daarvan is het keto dieet. Dit dieet houdt in dat je veel vet, een voldoende hoeveelheid eiwit, en erg weinig koolhydraten tot je neemt. Dit zorgt ervoor dat het dieet erg effectief is wanneer je wilt afvallen.

Dat wil echter nog niet zeggen dat het ook gezond is. In dit artikel kun je lezen welke voedingsstoffen je wel en niet binnen krijgt wanneer je dit dieet volgt.

Er zitten namelijk een aantal nadelen aan het dieet, met name voor je lichaam en je gezondheid.

Wat houdt een keto dieet in?

Een keto dieet is eigenlijk een afkorting van ketogeen dieet. Mensen die het keto dieet volgen krijgen heel erg weinig koolhydraten binnen. De richtlijn is ongeveer 5% van je dagelijkse kilocalorieën.

Bij de meeste koolhydraatarme diëten mag je nog wel 100 gram koolhydraten tot je nemen per dag. Met een koolhydraatarm dieet kun je dus nog wel wat fruit eten en misschien een portie yoghurt met muesli.

Wanneer je een keto dieet gaat volgen, kan dat niet meer. Een keto dieet laat maar 30 gram koolhydraten per dag toe.

Dit kun je alleen maar uit groenten halen. Wanneer je een keto dieet volgt, kan je dus ook geen fruit meer eten.

Veel eiwitten

Een keto dieet bevat in plaats van koolhydraten veel eiwitten om je dagelijkse portie kilocalorieën binnen te krijgen. Je eet ongeveer 25% van je calorieën aan eiwitten. Eiwitten zorgen er onder andere voor dat je lichaam spiermassa kan kweken.

Wanneer je wilt afvallen, is het eten van eiwitten ook belangrijk. Dit zorgt er namelijk voor dat je lichaam je huidige spiermassa op stand kan houden. Als je te weinig eiwitten eet, zul je je al snel vermoeid en minder energiek voelen.

Het eten van veel eiwitten is dus een belangrijk voordeel aan het keto dieet. Eiwitten kun je onder andere halen uit vlees, vis, kaas, en zuivelproducten. Ook in vleesvervangers, peulvruchten, en noten zit veel eiwit.

Veel vetten

Tijdens een dieet probeer je zoveel mogelijk goede en gezonde vetten tot je te nemen. Dat klinkt gek, maar vetten zijn heel belangrijk voor je lichaam.

Het menselijk lichaam heeft voldoende vetten nodig als bouwstof voor de cellen en de celmembranen. Ook voor je hersenen is het heel belangrijk om genoeg vet te eten. De hersenen bestaan namelijk voor een zeer groot deel uit vet.

Bovendien heeft je hart vetten nodig om als brandstof te gebruiken. Vetten werken verzadigend, zodat je minder de neiging krijgt om tussen de maaltijden door te snacken. Ook je hormonen worden opgebouwd door voldoende vetten te eten.

Gezonde vetten kun je uiteraard vooral vinden in natuurlijke producten. Hierbij kun je denken aan wilde zalm, olijfolie, eieren, en avocado. Ook vette vis, vlees, en noten en zaden bevatten veel vetten.

Ketose

De drie belangrijkste kenmerken van een keto dieet zijn dus het eten van weinig koolhydraten, veel eiwitten, en veel vetten.

Dit is zorgvuldig uitgedacht, en het doel is om je lichaam in een optimale staat van ‘ketose’ te krijgen. Dit betekent dat je je lichaam dwingt om over te stappen op vetten in plaats van koolhydraten.

Je lichaam zal dan beginnen met het omzetten van vetten in ketonen. Ketonen worden vooral gebruikt om energie te leveren.

Ook is het voor je lichaam makkelijker om af te vallen wanneer je vetten als energiebron gebruikt. Een keto dieet kan je dus helpen om af te vallen.

De nadelen van een dieet

Hoewel een keto dieet misschien erg gezond klinkt, is het dat zeker niet. Er zitten veel belangrijke nadelen aan het volgen van een dit dieet. De eerste is dat je lichaam simpelweg te weinig voedingsmiddelen binnen zal krijgen tijdens het keto dieet.

Je zult namelijk helemaal geen volkoren granen binnen krijgen, terwijl daar juist hele belangrijkste voedingsmiddelen in zitten. Vezels zijn daar een belangrijk voordeel van.

Daarom zul je bij het keto dieet vaak supplementen moeten gaan kopen om voldoende voedingsmiddelen binnen te krijgen. Bovendien is een dieet helemaal niet gezond voor sporters.

Wanneer je veel sport, heb je veel koolhydraten nodig omdat je zoveel energie verbruikt. Zonder die koolhydraten zul je je heel snel uitgeput en slap gaan voelen.

Ketogene griep

Een andere reden om geen keto dieet te gaan volgen, is de ketogene griep. Dit houdt in dat je je tijdens de eerste week van je keto dieet erg ziek zult voelen. Deze ziekte in de eerste week wordt de ketogene griep genoemd.

De symptomen van ketogene griep zijn onder andere beroerdheid en uitputting. Dit komt omdat je lichaam het niet gewend is om vetten te gebruiken als energiebron. Hier moet je lichaam aan wennen, zodat het in het begin heel erg moeilijk is om voldoende energie te hebben.

Je zult je tijdens je keto dieet dus zeker een maand heel erg moe en slap voelen. Bovendien zul je last hebben van hoofdpijn, sufheid, en misselijkheid. Daar komt nog bij dat je je ook nog eens heel grieperig zult gaan voelen.

Tijdens een dit dieet kun je dus vooral in het begin niet gezond leven. Je lichaam zal je koste wat het kost laten weten dat je niet voldoende voedingsmiddelen binnen krijgt.

Als je écht aan een keto dieet wilt beginnen, kun je dit dus het beste doen tijdens een periode in je leven waarin je het vrij rustig hebt.

Begin VANDAAG met het verbranden van Vet

Dit prachtige kookboek met maar liefst 220 pagina’s bevat 101 koolhydraatarme recepten.
Alle gerechten zijn voorzien van het aantal calorieën, koolhydraten, vetten en macro’s.

Er zit veel variatie in dit gerechtenboek, dus ze bestaan niet alleen maar uit veel eieren, vlees en kaas, zoals de meeste keto recepten. Ik heb zelf al meerdere recepten gemaakt en ze zijn verrukkelijk!

Heb ik je net zo enthousiast kunnen maken over de Keto Revolutie als ik zelf ben?

Begin jij binnenkort aan je koolhydraatarm dieet?

Voor een goede start heb ik een GRATIS e-book geschreven. Ik vertel je wat koolhydraten zijn en wat ze met jouw lichaam doen.
Je krijgt niet alleen het super handige e-book maar ook nog eens een aantal heerlijke koolhydraatarme recepten.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This