Snel afvallen in de overgang: fouten om te vermijden!

door sep 21, 2018blog

Wanneer je als vrouw in de overgangsfase zit ben je gemiddeld een jaar of vijfenveertig. De overgang is niet anders dan een levensfase waarin je eitjes aan het opraken zijn. De overgangsfase is de fase voordat je in de menopauze komt. Wanneer spreek je over de menopauze? De menopauze wordt vaak verward met de overgang.

De menopauze is de laatste fase waarin een vrouw ook echt geen eitjes meer heeft en zich dus ook niet meer kan voortplanten op de natuurlijke manier. Je bent definitief onvruchtbaar geworden.

Je spreekt van een menopauze, als je vanaf de laatste keer dat je ongesteld geweest bent, dit een jaar lang niet meer geworden bent.

Als jij denkt dat je in de overgang zit,  en kampt met allerlei lichamelijke klachten die bij de overgang horen, je kan hierbij bijvoorbeeld denken aan:

  • Stemmingswisselingen zoals verdrietiger of prikkelbaarder zijn dan normaal
  • Vermoeidheid
  • Slapeloosheid
  • Vaginale droogheid
  • Gewichtstoename

Maak dan een afspraak bij de dokter en bespreek je symptomen met hem. Hier lees je meer over hoe je sneller kan afvallen in de overgang.  Want mocht het al niet vervelend genoeg zijn om van enkele van deze klachten last te ondervinden, wil je natuurlijk niet ook nog eens aankomen of juist misschien wel afvallen. Daarom is het handig om enkele dingen te weten.

Waarom komen vrouwen in de overgang aan?

Dit kan natuurlijk per vrouw verschillen. De een komt maar weinig aan, terwijl de ander juist erg toeneemt in gewicht. Als je in de overgang bent, is het heel goed mogelijk dat je ook last krijgt van een toename in gewicht.

Gewichtstoename kan voor vrouwen in de overgang door verschillende factoren ontstaan. Het kan komen door een slecht dieet, weinig bewegen, maar ook door een langzamere stofwisseling en door een lagere productie van het hormoon oestrogeen.

Dat wil dat niet zeggen dat je je gewichtstoename daarom maar moet accepteren. Het is net als andere levensfases belangrijk dat je soms je levensstijl aanpast, maar wanneer je in de overgang zit helemaal.

Gewichtstoename is in andere levensfases makkelijker te voorkomen dan wanneer je in de overgang zit. Dit heeft ook weer te maken met de hormonale veranderingen in je lichaam.

Hormonale schommelingen tijdens de overgang

Hormonale schommelingen kunnen ook een negatief effect hebben op je bloedsuikerspiegel. Want door de disbalans in je hormoonhuishouding, kan je bloedsuikerspiegel in de war raken.

Dit kan vervolgens voor veel pieken in je bloedsuikerspiegel zorgen. Kortom je lichaam is helemaal in de war, hij zit in een soort achtbaan op dit moment. Dit bemoeilijkt onder andere om een stabiel lichaamsgewicht te behouden, en het verklaart waarom je bent aangekomen.

Omdat je bloedsuikerspiegel dus in de war is, kan je beter weinig tot geen suikerrijke of suiker producten nemen. Vooral als je tijdens de overgang wil afvallen.  Alle suiker uit je dieet maar klakkeloos vermijden is natuurlijk ook niet goed. Het moet genuanceerd gaan.

Uit recent onderzoek is in ieder geval gebleken, dat wanneer vrouwen die drastisch iets in hun suikerconsumptie veranderen, ook het meeste afvallen. Wanneer je alle suikers uit je dieet gaan vermijden, bestaat de kans dat je sneller gaat snacken waardoor de kilo’s er gemakkelijk bij op komen.

Daarom is een uitgebalanceerd dieet belangrijk, Daarnaast is een gezond dieet en een gezond lichaam extra belangrijk in de overgang. Vooral omdat je lichaam al uit balans is. Een ongezond eetpatroon maakt dat alleen nog maar erger.

Vermijd snelle koolhydraten

Omdat tijdens de overgang je stofwisseling ook trager werkt, is het aan te raden dat je niet teveel koolhydraten nuttigt zoals bijvoorbeeld:

  • Witte pasta’s
  • Wit brood
  • Snoep
  • Gebak
  • Frisdrank

Mocht je hier toch teveel van gaan eten, dan moet je onthouden dat ieder pondje door het mondje gaat. En omdat je stofwisseling anders werkt dan voordat je in de overgang kwam, zal dit nog meer toename van gewicht verzekeren.

Pas op met te weinig calorieën in de overgang

Omdat je als vrouw in de overgang veel gevoeliger bent voor emotionele gevoelens, kan dit voor sommige vrouwen resulteren in eetbuien. Je kan je zo intens prikkelbaar, of verdrietig voelen dat een bak ijs het enigste is dat je er bovenop kan helpen. Dit is natuurlijk niet de oplossing, maar toch is dit meestal wel wat er gebeurd.

Het is voor jou, juist nu je in de overgang zit belangrijk om gezonde voeding te eten omdat je wil afvallen en goed of beperkt kilo’s aankomen in deze periode. Daarom is het belangrijk dat je zorgt dat je zoveel mogelijk gezonde voeding eet, die weinig suikers bevatten en je toch lang voorzien van een verzadigd gevoel.  Calorieën geven je dat in ieder geval niet. Dus die bak ijs kan je beter inruilen voor andere producten waar je wel een vol gevoel van krijgt.

Eet bijvoorbeeld peulvruchten, kidneybonen en kikkererwten, ze bevatten eiwitten en vezels die supergezond voor je zijn en je langer een verzadigd gevoel geven. Avocado’s zijn ook rijk en onderdrukken bijvoorbeeld het hongergevoel. Het internet staat er vol mee. Haal gezonde recepten op die je lekker lijken en start met een ander dieet.

sporten in de overgang

Wandelen werk niet alleen goed om stress te verminderen maar het is ook nog eens goed voor je lichaam. Om een gezond gewicht te behouden is voldoende beweging belangrijk, maar bij overgewicht, of de kans daarop is het nog veel belangrijker dat je voldoende gaat bewegen. Dus misschien is de sportschool een goede optie voor jou. Cardio in combinatie met krachttraining zet vet snel om in spieren waardoor je er weer sportiever uit gaat zien.

Snel afvallen overgang

Wil je snel afvallen in de overgang? Dan is het belangrijk dat je vooral een gezond eetpatroon gaat creëren. Ook moet je daarbij voldoende bewegen. Als je geen idee hebt wat je kunt eten om voldoende gezonde voeding binnen te krijgen, Ook is het belangrijk om minimaal een half uur per dag actief te bewegen.  ga dan naar deze pagina. Hier vind je heel veel recepten die je helpen een gezonde leefstijl te creëren.

Begin jij binnenkort aan je koolhydraatarm dieet?

Voor een goede start heb ik een GRATIS e-book geschreven. Ik vertel je wat koolhydraten zijn en wat ze met jouw lichaam doen.
Je krijgt niet alleen het super handige e-book maar ook nog eens een aantal heerlijke koolhydraatarme recepten.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This