De voor en nadelen van een maagband

door mrt 12, 2018blog

De maagband is een hulpmiddel voor mensen met overgewicht om op een goede manier af te vallen met resultaat. Het wordt nog niet heel erg vaak gebruikt in Nederland.

Dit komt omdat het een operatie vereist die vaak als laatste redmiddel wordt gezien voor mensen die lijden aan obesitas en na alle diëten en oefeningen niet meer weten waar ze het moeten zoeken.

Daarnaast is het plaatsen van een maagband ook nog eens een ingreep waar bepaalde risico’s bij komen kijken. Toch levert het gegarandeerd resultaat. Het is dan ook goed om te weten waar je aan begint voor je kiest voor een maagverkleining met hulp van een maagband.

Zo ben je goed voorbereid op eventuele complicaties. Uiteindelijk kan het je helpen jouw leven voorgoed te veranderen. Hier lees je de voor en nadelen maagband.

Het plaatsen van een maagband

Een maagband of een gastric tube wordt geplaatst om jouw maag met hulp van een chirurgische operatie. Het bandje wordt net onder de slokdarm rond de maag geplaatst.

Wat de band doet, is de maag in principe verdelen in twee stukken: een voormaag en een restmaag. Op deze manier krijg je sneller een vol gevoel met eten. Het voedsel moet namelijk eerst door de voormaag verteerd worden voordat het door kan gaan naar de restmaag.

Doordat je uiteindelijk minder eet vanwege dit volle gevoel begin je al gauw met afvallen. Daardoor zie je al snel resultaat en krijg je na een paar weken het gewenste effect waar je al die tijd naar op zoek was.

De maagband is de nieuwste in een serie van operaties die mensen met serieuze gezondheidsproblemen door overgewicht kan helpen om goed af te vallen en terug te komen naar een gezondere levensstijl.

Eerder werden er al ingrepen als een gastric bypass of een gastric sleeve uitgevoerd om het afvalproces te bespoedigen. Een tijd lang heeft de maagband de voorkeur van artsen gekregen, omdat de ingreep relatief gezien de minste risico’s met zich meebracht.

Maar intussen zijn deze risico’s bij de andere operaties afgenomen en geven een gastric bypass of een gastric sleeve toch een sneller resultaat. Het is dus aan jou om af te wegen met welke operatie jij je het beste op jouw gemak voelt en voor wat voor resultaat je wilt gaan.

Je goed laten inlichten

Voordat je maagband kunt laten plaatsen, moet je eerst weten of je wel in aanmerking komt voor een dergelijke operatie. Het is vooral bedoeld voor mensen die lijden aan obesitas.

Een maagband kan dus niet zomaar door iedereen als hulpmiddel gebruikt worden om af te vallen. Om dus te kijken of jij een maagbandoperatie kan ondergaan, moet je eerst samen met jouw arts een afspraak inplannen voor een consult.

Tijdens het consult wordt je stap voor stap door het hele proces genomen. Er wordt gekeken naar jouw geschiktheid voor de operatie en ook wordt er met je besproken wat jouw verwachtingen zijn voor het verliezen van gewicht nadat de maagband geplaatst is.

Het consult dient in principe als een uitgebreide screening waarbij er door deskundige artsen verschillende factoren worden afgewogen om te kijken of de maagband ook daadwerkelijk een functioneel hulpmiddel voor je kan zijn.

Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar je medische voorgeschiedenis en of je medicijnen gebruikt en bepaalde allergieën hebt. Daarnaast wordt er ook gekeken naar jouw eerdere pogingen om van jouw overgewicht af te komen.

Als laatste wordt er ook het eetpatroon na de operatie besproken. Om de maagband namelijk zo succesvol mogelijk het werk te laten doen, zijn er bepaalde dingen die je in jouw eetpatroon zal moeten aanpassen.

Herstelperiode na de operatie

Ondanks dat het relatief gezien de minste risico’s met zich meebrengt, is het plaatsen van een maagband alsnog een operatie die erna veel van jouw lichaam eist.

De gemiddelde herstelperiode na de operatie is dan ook drie tot vier weken voordat je weer volledig normaal kunt functioneren in het dagelijkse leven. De periode is vooral bedoeld om jouw maag aan te leren om voedsel goed te kunnen verteren met hulp van de maagband.

De eerste veertien dagen wordt je dan ook op een vloeibaar dieet gezet om ervoor te zorgen dat je alsnog voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt zonder dat er te veel druk op jouw maag wordt uitgeoefend.

Hierna krijg je van een gespecialiseerde diëtist voedingsadviezen voor de komende maanden om zo jouw maag zo goed mogelijk aan de nieuwe situatie te laten wennen. Vooral om de maagband zo optimaal mogelijk te laten werken, is het een vereiste om je zo goed mogelijk aan deze adviezen te houden gedurende die tijd.

Zo wordt er aangeraden om zes kleine maaltijden per dag te nemen en deze maaltijden niet over te slaan. Daarnaast wordt er ook gevraagd om je vocht goed op peil te houden, gevarieerd te eten en de inname van alcohol zo veel mogelijk in te perken.

Op die manier kan je maag niet alleen goed wennen aan de nieuwe situatie, maar zie je ook nog eens na enkele maanden al het resultaat.

De risico’s van een maagband

Het plaatsen van een maagband komt niet zonder bepaalde risico’s die het met zich kan meebrengen. Dit kan voor een deel afhankelijk zijn van medische problemen die jij al eerder hebt ervaren.

Ook zijn er complicaties die zich kunnen voordoen vlak na het hebben van de operatie. Dit kan bijvoorbeeld gaan om een beschadiging van de maagwand, hartproblemen en trombose.

Ook langer nadat de operatie achter de rug is, kunnen zich er alsnog complicaties voordoen, zoals verplaatsing of lekkage van de band.

Toch zijn er ook voordelen van het hebben van een maagband. Het is een minder ingrijpende operatie dan bijvoorbeeld een gastric bypass. Daarnaast hoef je ook minder op te offeren in jouw eetpatroon wanneer de maagband eenmaal geplaatst is.

Het geeft dan ook minder snel resultaat dan de andere operaties, maar na twee jaar kan je 15 procent van jouw overtollige lichaamsgewicht kwijt. Het is het dus zeker waard wanneer je jouw leven wilt veranderen.

Begin jij binnenkort aan je koolhydraatarm dieet?

Voor een goede start heb ik een GRATIS e-book geschreven. Ik vertel je wat koolhydraten zijn en wat ze met jouw lichaam doen.
Je krijgt niet alleen het super handige e-book maar ook nog eens een aantal heerlijke koolhydraatarme recepten.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This