welke voordelen biedt een ketogeen dieet?(keto dieet)

door okt 22, 2018blog

welke voordelen biedt een ketogeen dieet?. Mensen die een ketogeen dieet volgen eten geen koolhydraten, maar wel eiwitten, vetten en groente. Het doel van dit dieet is dat het lichaam de koolhydraten en de eiwitten in het lichaam niet meer verbrandt, maar de vetreserves.

Het gevolg hiervan is dat je afvalt. Veel mensen geven aan dat het volgen van een ketogeen dieet zwaar kan zijn.

Toch als je even doorzet kun je er veel profijt van hebben. De kilo’s en al het overtollige vet verdwijnt. Zo zijn er nog veel meer voordelen aan een ketogeen dieet.

Het is wel belangrijk dat je weet hoe het dieet werkt voor je er aan begint. Wat je kunt eten? Wat het dieet inhoudt? Hoe het werkt? En nog veel meer. Hieronder lichten wij het ketogeen dieet en de voordelen ervan toe.

Weet jij wat ketose is?

Voordat wij meer gaan vertellen over de voordelen van het ketogeen dieet is het belangrijk om wat meer te weten over de achtergrond van ketose. Daarom bespreken wij eerst de volgende vraag: “ weet jij wat ketose is?”

Als je spreekt over het ketogeen dieet dan weet je dat je er mee in ketose gaat. Maar wat is ketose precies? Ketose is een duur woord voor stofwisseling.

In ketose gaan is een onderdeel van je metabolisme en het betekent dat je lichaam geen gebruik meer maakt van koolhydraten. In plaats daarvan maakt je lichaam gebruik van vetten om energie te maken.

Je lichaam maakt bij in ketose gaan niet alleen gebruik van het vet dat je binnenkrijgt via je eten, maar ook van je lichaamsvet. Het vet dat op je buik, benen en billen zit wordt dus ook gebruikt om energie te leveren.

Ketose is vaak het gevolg van het volgen van een dieet. Helaas kan het soms ook ongewild zijn en kunnen diabetici en zwangere vrouwen er ook last van hebben. Dan is het voor deze doelgroepen dus geen voordeel en eerder een nadeel. Deze groepen moeten er goed opletten dat zij niet in ketose raken. Echter als we spreken over ketose bij het volgen van een aangepast dieet om af te vallen is het wel een voordeel.

Wat is een ketose dieet schema?

Voordat je aan een dieet begint is het natuurlijk wel belangrijk dat je weet wat voor soort dieet het is.

Het ketogeen dieet is eigenlijk niets anders dan een voedingspatroon wat anders is dan de standaard voedingspatronen in Nederland. Brood, pasta of aardappelen, het zijn allemaal producten die niet in dit dieet passen.

Al deze producten worden ingewisseld voor vetrijke producten en veel groente. Het ketogeen dieet is echt rijk aan eieren, vlees, noten, zaden, boter, olie een, kazen, zaden en enkele koolhydraatarme groenten.

Je kunt dit dieet goed volgen indien je wilt afvallen om snel in je droomjurk te passen. Er zijn mensen die het echt gebruiken om snel af te vallen, maar ook mensen die het gebruiken bij bepaalde ziektes. Het ketogeen dieet is sowieso gezond en kan een oplossing bieden om echt gezond door het leven te gaan.

Ondanks dat dit dieet eigenlijk bedoeld is voor de behandeling van epilepsie schijnt het goed te werken om af te vallen. Vooral bij kinderen wordt dit dieet toegepast en niet bij volwassenen.

De reden hiervoor is dat de medicatie bij de kinderen vaak niet aanslaat. De oorzaak is hier waarschijnlijk van dat jonge kinderen zich nog volop ontwikkelen en dat het dieet dan meer invloed heeft dan bij volwassenen.

De andere reden dat kinderen vaak dit dieet volgen is omdat hersenchirurgie vaak nog geen optie is. Nog een voordeel dus aan het ketogeen dieet.

De geschiedenis van het ketogeen dieet

Eerst was het dieet populair om epilepsie te behandelen. Toen er medicatie voor epilepsie kwam werd het dieet minder populair. Er zijn veel onderzoeken die naar het ketogeen dieet verwijzen, en begin jaren 20 van de vorige eeuw komen deze eerste onderzoeksresultaten en het dieet dan ook naar voren.

In de jaren 70 kwam het ketogeen dieet weer in trek en week men uit naar dit dieet. Men kwam er achter dat het dieet erg effectief is om gewicht te verliezen. Het Atkins dieet is een van de eerste bekende diëten die dingen van het ketogeen dieet heeft overgenomen.

DR Atkins heeft dit koolhydraatarme dieet ooit bedacht en veel mensen volgen dit dieet nog steeds. Het klassieke ketogeen dieet kwam begin deze eeuw weer in opkomst. Social media heeft ervoor gezorgd dat het keto dieet weet op de kaart staat en Halle Berry, Megan Fox en Courtney Kardashian zijn trouwe aanhangers.

Het keto dieet heeft laten zien dat vet niet slecht is en kan helpen bij afvallen. Veel mensen begrijpen dit en daarom volgen veel mensen anno 2018 het ketogeen dieet.

Verschillende soorten keto diëten

Het dieet wat bij onderzoeken is gebruikt is het klassieke ketogene dieet. De principes van alles ketogene diëten zijn hetzelfde alleen de toepassing verschilt vaak.

Veel bodybuilders volgen het target ketogene dieet of het cyclische ketogene dieet. Het wordt daarnaast ook veel door atleten gebruikt en is erg populair onder topsporters

Dit zijn een van de bekendste ketogene diëten:

Het standaard ketogeen dieet ( ook wel SKD genoemd) is een dieet dat met weinig koolhydraten, gematigd eiwit en veel vetrijke voeding te volgen is.

Het bevat meestal 75% vet, 20% eiwit en 5% koolhydraten.

CKD staat voor het cyclisch ketogeen dieet en het omdat periodes van hoge koolhydraatinnames. Zo eet je vijf dagen volgens het keto dieet en twee dagen volledig koolhydraatrijk.

MCT ketogeen dieet is een dieet dat gebaseerd is op meer MCT vetten waardoor het mogelijk is om meer koolhydraten te eten.

TKD staat ook wel voor Targeted ketogene voeding en het is een dieet dat het mogelijk maakt om gedurende een intensieve trainingen periode koolhydraten toe te voegen.

Hier vind je meer informatie!

Wat is niet toegestaan in een ketogeen dieet?

Je weet nu wat een ketose en een ketogeen dieet is. Ook weet je nu meer over de geschiedenis van dit dieet. Dan is het belangrijk dat je jezelf goed houdt aan de voorschriften. Je moet jezelf dus goed verdiepen in wat je wel en niet mag eten. Allereerst is het belangrijk om te weten dat fruit en suiker ten strengste verboden zijn als je dit dieet volgt.

Daarnaast mag je het volgende ook niet eten:

 • Aardappelen
 • Pasta
 • Rijst
 • Brood
 • Ontbijtgranen
 • Zoete aardappel
 • Artisjok
 • Doperwten
 • Kidney bonen
 • Knolselderij
 • Linzen
 • Maïs
 • Rode biet
 • Pompoen
 • Sojabonen
 • sugar snaps
 • witte bonen
 • wortels

Wat mag je dan wel eten?

Indien we spreken over vetten dan hebben wij het niet over patat. Patat wordt namelijk gemaakt van aardappels en het is niet toegestaan om soorten te eten die veel zetmeel bevatten. Wat je wel mag eten zijn:

 • Vetten
 • Groente
 • Eiwitten

Denk dan aan:

 • Sla
 • Paprika
 • Spinazie
 • Broccoli
 • Vlees
 • Komkommer
 • Asperges
 • Vis (haring, zalm en paling)
 • Avocado
 • Eieren
 • Spruiten
 • Olijfolie
 • Kokosolie
 • Noten (amandelen, walnoten, hazelnoten, macadamianoten, pecannoten en pinda’s)

Je zult misschien wel denken dat je nu niks meer kan en mag eten. Maar als je jezelf er een beetje verdiept en recepten opzoekt kun je echt meer eten dan je denkt.

Waarom zijn vetten belangrijk?

Vaak wordt er gezegd dat vetten juist niet gezond zijn. Maar niets is minder waar. Vetten helpen juist bij afvallen. Bij het ketogeen dieet mag je juist vet eten en dit terwijl andere diëten het absoluut niet toestaan.

Biefstuk, worst, salami, gehaktballen, friet, hamburgers, en karbonades het is allemaal toegelaten. Indien je yoghurt en kwark wilt eten dan kun je gewoon de vette variant pakken.

Gezien alle suiker in light producten of alle aspartaam kun je beter de normale vette variant pakken. Je kunt dan denken aan yoghurt en kwark. Maar echte Nederlanders houden van volle producten die eerlijk zijn en lekker smaken.

Waarom zijn vezels belangrijk?

Mensen die bijna geen koolhydraten eten lopen het gevaar dat ze te weinig vezels binnen krijgen. Met alle gevolgen van dien.

Je krijgt dan vaak namelijk last van een verstopping en dat kan niet fijn zijn. Om darmproblemen te voorkomen kun je een vezelsupplement gebruiken.

Maar alleen een vezelsupplement is niet genoeg. Het is ook heel belangrijk om daarnaast veel groene groente te eten. Deze bevatten namelijk veel vezels.

Volg een ketogeen dieet schema!

Het is nooit verstandig om zomaar in een dieet te stappen. Het is altijd erg belangrijk dat je eerst goed uitzoekt wat het dieet inhoudt en hoe het werkt.

Je lichaam is namelijk aan het wisselen van koolhydraten en vetten. Indien je lichaam er wat beter aan gewend is geraakt zal je je snel beter voelen.

Op het internet kun je vele dieetschema’s vinden voor het keto dieet. Je kunt natuurlijk ook altijd naar professionals gaan. Toch kan een goed voedingsschema al goed helpen.

Voordelen van het ketogeen dieet!

Het ketogeen dieet is een streng dieet en niet voor iedereen weggelegd. De eerste periode van het dieet waarbij je in ketose raakt is het zwaarst. Toch heeft dit dieet echt zeer veel voordelen.

Dus als je het volhoudt brengt het je veel voordelen. Het is niet alleen goed om af te vallen, maar ook voor je algehele gezondheid. Hieronder bespreken we de voordelen van het ketogeen dieet die we naast het gewichtsverlies nog niet hebben behandeld.

Je hebt minder trek!

Als je het ketogeen dieet volgt dan zal je net als de meeste volgers ervaren dat je minder trek krijgt. Er is namelijk een afname van het hongergevoel.

Dit komt waarschijnlijk doordat je meer eiwitten en groenten tot je neemt. Er komen aangepaste hormonen in je lichaam.

Daarnaast verminderen de ketonen die jouw hersenen van energie voorzien. Dit kan ook sterk helpen om jouw trek te verminderen.

Je concentratie verbetert

Veel mensen die het ketogeen dieet volgen kunnen in het begin veel last hebben van de bijwerkingen. Je kunt dan denken aan: verwardheid en soms wat duizeligheid.

Maar veel mensen ervaren ook dat het concentratievermogen toeneemt. Dit is natuurlijk een enorme mooie bijwerking. Indien het lichaam in ketose is gebruiken de hersenen ketonen.

Doordat de ketonen de hersenen voorzien van energie verbetert hoogstwaarschijnlijk hierdoor je concentratie.

Lager insulineniveau

De hoogte van het insuline niveau wordt door een koolhydraatarm dieet drastisch verminderd. Insuline is het hormoon dat de glucose uit de koolhydraten naar de cellen brengt.

Daarnaast is dit hormoon ook verantwoordelijk voor de opslag van vet in de cellen. Dit dieet werkt zo goed door dat het insulineniveau aanzienlijk wordt verlaagd. Veel mensen zien dit dus als één van de redenen dat dit dieet zo goed werkt.

Minder vet op je buik!

Veel onderzoeken hebben aangetoond dat het volgen van een koolhydraatarm dieet zeer effectief is om je buik vet te verminderen.

Buik vet wordt doorgaans zien als een van de gevaarlijkste plekken om vet te hebben. Dat je vet daardoor kwijtraakt is erg in je voordeel.

Betere cholesterol ratio!

Het ketogeen dieet heeft als voordeel dat het je cholesterol ratio beter in verhouding brengt. Het is dus aanzienlijk positief voor het verlagen van je bloeddruk en suikergehalte.

Dit kan helpen bij het verhogen van een goede HDL cholesterol ratio. Daarnaast kan hierdoor de verhouding tot het LDL cholesterol worden verbetert.

ketogeen dieet epilepsie!

Het is al uitgebreid besproken. Maar het ketogeen dieet vermindert en bestrijdt epilepsie. Vooral bij kinderen kan het erg voordelig zijn.

Begin VANDAAG met het verbranden van Vet

Dit prachtige kookboek met maar liefst 220 pagina’s bevat 101 koolhydraatarme recepten.
Alle gerechten zijn voorzien van het aantal calorieën, koolhydraten, vetten en macro’s.

Er zit veel variatie in dit gerechtenboek, dus ze bestaan niet alleen maar uit veel eieren, vlees en kaas, zoals de meeste keto recepten. Ik heb zelf al meerdere recepten gemaakt en ze zijn verrukkelijk!

Heb ik je net zo enthousiast kunnen maken over de Keto Revolutie als ik zelf ben?

Begin jij binnenkort aan je koolhydraatarm dieet?

Voor een goede start heb ik een GRATIS e-book geschreven. Ik vertel je wat koolhydraten zijn en wat ze met jouw lichaam doen.
Je krijgt niet alleen het super handige e-book maar ook nog eens een aantal heerlijke koolhydraatarme recepten.

1 Reactie

 1. Ik ben er vandaag mee begonnen, Ben heel benieuwd

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This