Wat is gericht vetverlies, en werkt het echt?

door jul 4, 2022blog

Vrijwel iedereen zou wel iets van hun lichaam willen veranderen. Misschien bewaar je bijvoorbeeld veel gewicht in je buik, op je heupen of in je bovenarmen. Hoe meer we ons richten op dit pijnpunt, hoe groter deze lichaamsdelen lijken te worden in de spiegel. Dit roept bij veel mensen de vraag op: Kun je het afvallen richten op een bepaald lichaamsdeel? Is er een dieet of een training waardoor je specifiek daar het vet kunt verbranden?

Afvallen kan best een langdurig proces zijn, waardoor we graag op zoek gaan naar een snellere oplossing. Het concept van gericht vetverlies klinkt daarom heel aantrekkelijk. Maar werkt het echt? Daar gaan we in deze blog dieper op in.

Wat is gericht vetverlies?

Er zijn veel fitness programma’s die claimen dat je gericht vet kunt verliezen. Ze zeggen dat dit mogelijk is door bepaalde oefeningen te doen die bedoeld zijn om vet te verbranden in specifieke gebieden van je lichaam. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld het trainen van de triceps om het vet op je bovenarmen te verminderen.

Omdat gericht vetverlies zo populair is geworden, zijn er mensen die zich voornamelijk concentreren op hun ‘probleemgebieden’. Het klinkt als te mooi om waar te zijn: Je traint alleen waar je overtollig vet hebt. De rest van je lichaam kan dan lekker uitrusten. Het is begrijpelijk dat mensen die moeite hebben met het verliezen van gewicht hier een mooie kans in zien.

Waarom is gericht vetverlies zo wenselijk?

Iedereen die graag zou willen afvallen heeft daar een andere reden voor. Sommigen willen weer in die broek passen, terwijl anderen voor gezondheidsredenen wat kilo’s willen kwijtraken. Afvallen is echter niet voor iedereen hetzelfde. Ons lichaam is uniek, en daarom werken sommige diëten en trainingen beter bij de ene persoon dan bij de andere.

Bij sommige mensen is het extra gewicht proportioneel verdeeld. Anderen dragen dit gewicht op specifieke plekken. De billen, dijen en buik zijn bijvoorbeeld plekken waar je meer vet kunt dragen. Dit heeft te maken met genetica, je leeftijd en je geslacht.

Voor vrouwen geldt dat ze over het algemeen een hoger percentage lichaamsvet hebben dan mannen. Extra vet wordt bij dames vaak opgeslagen in de dijen en de billen. In de menopauze kun je echter merken dat je extra gewicht naar je buik verschuift. Bij mannen is de buik ook de regio met de meeste vetopslag.

Als je van mening bent dat je lichaam niet proportioneel is, kan dit voor onzekerheid zorgen. Dit is precies waarom gericht vetverlies zo wenselijk is.

Werkt gericht vetverlies echt?

De methode van gericht vetverlies volgt de theorie dat het trainen van de spieren in probleemgebieden werkt om daar vet te verbranden. Helaas werkt vetverlies niet op deze manier. Daarom is er wetenschappelijk maar weinig bewijs dat gericht vetverlies effectief is.

Als je graag zou willen afvallen, is het belangrijk om te weten hoe je lichaam vet verbrandt. Maak je geen zorgen, we zullen niet te technisch worden. Het vet dat je niet verbrand, wordt opgeslagen in de cellen van je lichaam. Hier zijn ze een soort spaarpotje voor als je een keer extra energie moet verbranden. Als je dit vet wilt verbranden, moeten de cellen worden afgebroken in kleinere deeltjes. Zo komt het vet in je bloed terecht, en wordt het verwerkt als energie.

Tijdens het sporten worden cellen over je hele lichaam afgebroken, niet alleen in het gebied dat jij probeert aan te pakken. Je verliest dus overal een beetje vet, niet specifiek op een plek. Dit is gebleken uit meerdere onderzoeken, waarbij wetenschappers hebben gekeken naar mensen die voor een lange periode één spier trainden. Hoewel de participanten van het onderzoek wel afvielen, was er geen bewijs dat het gerichte lichaamsdeel meer vet verloor dan de rest van het lichaam.

Toning van specifieke lichaamsdelen

Oké, dus gericht afvallen werkt niet. Wat kun je dan wel doen om je probleemgebieden aan te pakken? Een van de mogelijkheden is toning. Hierbij versterk je de onderliggende spieren van je probleemgebieden. Je kunt dus niet kiezen waar je vet verliest, maar wel waar je lichaam er strakker uitziet. Door wat definitie in je armen te creëren, zal het extra vet daar bijvoorbeeld minder opvallen.

Dat gezegd hebbende, is het nog steeds belangrijk om je hele lichaam te trainen. Combineer je spieroefeningen daarom altijd met cardio om extra vet te blijven verbranden. Krachttraining zoals sit-ups of push-ups verbranden helaas niet zoveel calorieën. Blijf dus genoeg in beweging!

De beste methodes voor toning en calorieverbranding

Er zijn specifieke oefeningen waar je zowel werkt aan je toning als aan vetverlies. Zo vang je dus 2 vliegen in 1 klap. Deze oefeningen zijn:

  • Fietsen en hardlopen: Hierbij maak je gebruik van grote spiergroepen én verbrand je veel calorieën.
  • HIIT: Bij HIIT, of Hoge Intensiteit Interval Training, ben je een korte tijd intensief aan het trainen en heb je vervolgens een hersteltijd. Omdat je hartslag steeds van snel naar langzaam gaat, is dit een effectieve manier om calorieën te verbranden.
  • Oefeningen voor het hele lichaam: Hoe meer van je lichaam beweegt, hoe meer calorieën je verbrandt. Het is geen publieksfavoriet, maar burpees zijn een goed voorbeeld van zo’n oefening.

Als je niet mobiel genoeg bent om zware fysieke training te doen, zijn er andere manieren om je spieren te trainen terwijl je calorieën verbrandt. Low-impact trainingen zoals wandelen zijn bijvoorbeeld al ontzettend effectief om af te vallen. Neem in plaats van de auto wat vaker de wandelwagen, en je zult versteld staan van de resultaten!

Conclusie

Veel mensen zijn op zoek naar een snelle en gemakkelijke manier om vet te verliezen, vooral in lastige gebieden zoals de heupen, buik, armen en dijen. Helaas is wetenschappelijk aangetoond dat gericht vetverlies niet effectief is. Wel is het mogelijk om je probleemgebieden meer definitie te geven door middel van toning.

Aan het eind van de dag zijn een goed dieet en consistente beweging het allerbelangrijkst voor het aanpakken van je probleemgebieden. Werk aan een gezonder, strakker lichaam in plaats van je te richten op een specifiek deel van je lichaam. Probeer te accepteren dat elk lichaam anders (en prachtig!) is, en dat afvallen tijd kost.

Begin jij binnenkort aan je koolhydraatarm dieet?

Voor een goede start heb ik een GRATIS e-book geschreven. Ik vertel je wat koolhydraten zijn en wat ze met jouw lichaam doen.
Je krijgt niet alleen het super handige e-book maar ook nog eens een aantal heerlijke koolhydraatarme recepten.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This