Koolhydraatarme snacks; heerlijke én gezonde snacks

door jun 6, 2022blog

Meer dan de helft van de Nederlanders heeft op dit moment overgewicht. Behoor jij tot deze groep? Dan doe je er verstandig aan om hier zo snel mogelijk iets aan te doen. Het overgewicht is gevaarlijk voor je gezondheid, terwijl dit gewicht je mogelijk ook nog beperkt in je dagelijkse leven. Kun je bijvoorbeeld een flinke afstand wandelen of gaat dit al moeizaam?

Om af te vallen, is het koolhydraatarme dieet een prima optie. Veel mensen zijn reeds op hun streefgewicht uitgekomen door dit dieet te volgen. Eigenlijk werkt dit dieet erg simpel: je moet de inname van koolhydraten voorkomen. Dat doe je door koolhydraatarme maaltijden te nuttigen.

Niet alleen de maaltijden moeten koolhydraatarm zijn, maar ook de snacks. Gelukkig kun je uit meer en meer koolhydraatarme snacks kiezen.

Wat zijn koolhydraatarme snacks precies?

Gedurende de dag is het heerlijk om af en toe even te snacken. Je stilt hiermee de lekkere trek, terwijl het je ook broodnodige energie geeft. Althans; dat idee heb je. In werkelijkheid zorgen veel snacks juist voor een tijdelijke opleving van het energielevel. Als de suikers en koolhydraten uitgewerkt zijn, ervaar je juist nóg minder energie.

Gelukkig is het tegenwoordig mogelijk om voor keto tussendoortjes te kiezen. De koolhydraatarme snacks stillen de lekkere trek én bevatten nagenoeg geen koolhydraten. Je snoept hiermee dus op een (hele) gezonde manier.

Onderdeel van een keto dieet

Bij een keto dieet is het de bedoeling om zo min mogelijk koolhydraten binnen te krijgen. Dit krijg je voor elkaar door koolhydraatarme maaltijden te bereiden én door voor de koolhydraatarme snacks te kiezen. Deze snacks zijn inmiddels een onmisbaar onderdeel van elk koolhydraatarm dieet.

Voorbeelden van koolhydraatarme snacks

Ben je op dit moment een koolhydraatarm dieet aan het volgen? En wil je in dit dieet graag meer koolhydraatarme snacks verwerken? Dan kun je eens naar onderstaande snacks kijken. Dit zijn prima voorbeelden van gezonde keto tussendoortjes:

 • Magere yoghurt. Een bakje of een schaaltje magere yoghurt bevat nagenoeg geen koolhydraten. Bijkomend voordeel is dat yoghurt de trek stilt en een verzadigd gevoel oplevert. Je kunt dit bakje yoghurt eventueel aanvullen met vers fruit. Dat is mogelijk iets lekkerder.
 • Ongezouten en ongebrande noten. Vind je het heerlijk om tijdens het Netflixen iets lekkers te snacken? Dan kun je het beste voor ongezouten en ongebrande noten kiezen. Deze noten zijn koolhydraatarm en ook nog eens lekker.
 • Volkoren toastjes of crackers. Krijg je visite over de vloer? Dan kun je prima volkoren toastjes of crackers op tafel zetten. Zorg hierbij wel voor koolhydraatarm beleg, zoals komkommer, radijs, smeerkaas of filet americain.
 • In olijven zitten nagenoeg geen koolhydraten. Om de lekkere trek even te stillen, kun je dan ook prima voor een bakje zwarte of groene olijven kiezen. Lekker en gezond.
 • Een vrij exotische snack, maar wel heerlijk. Het advies is om de erwten in de oven te roosteren en te betrooien met pittige kruiden. Daarmee worden de kikkererwten nóg lekkerder.
 • Bij verschillende supermarkten kun je kleine bakjes kopen met daarin snoepgroente. Je kunt hierbij kiezen voor bijvoorbeeld radijsjes, paprika’s, snacktomaatjes en komkommers. Erg gezond en koolhydraatarm.
 • Pure chocolade. Tot slot kun je zélfs voor pure chocolade kiezen. Advies hierbij is om het bij maximaal 2 of 3 blokjes per dag te houden. Ook is het advies om voor pure chocolade te gaan van minimaal 85% of meer. Melk- en witte chocolade bevatten daarentegen teveel koolhydraten.

Koolhydraatarme snacks met vlees

Bestaan er ook koolhydraatarme snacks met vlees? Ja, zeker. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor allerlei magere vleessoorten. Bekende voorbeelden hiervan zijn magere kip, magere ham of kalkoen. Om hier lekkere snacks van te maken, kun je bijvoorbeeld een augurk om het stukje vlees heen wikkelen. Doe hier vervolgens een prikkertje doorheen en je hebt een heerlijke snack.

Veel vetten en eiwitten

Eigenlijk is de benaming ‘koolhydraatarm dieet’ niet helemaal correct. Het klopt dat het bij dieet om koolhydraten gaat, maar het gaat óók om vetten en eiwitten.

Bij het volgen van dit dieet moet je veel vetten binnen krijgen. Dit moeten goede vetten zijn die door het lichaam snel omgezet kan worden naar energie. Deze energie is vervolgens benodigd om het lichaamsvet te verbranden.

Ook draait het bij een koolhydraatarm dieet om eiwitten. Mocht je gek op eieren zijn, is dit dan ook een prima voorbeeld van een koolhydraatarme snack. Eet de eieren echter wel met mate; het is niet goed om bijvoorbeeld 10 gekookte eieren op één dag te nuttigen.

Hoeveel snacks op een dag?

Bij een koolhydraatarm dieet moet je zo min mogelijk koolhydraten binnenkrijgen. Het advies is echter om het ook bij slechts een paar maaltijden per dag te houden.

Daarom is het advies om het ook bij slechts één of twee snackrondes per dag te halen. Blijf je de gehele dag door snacken? Dan blijft je lichaam de hele dag bezig om de voedingsstoffen te verwerken. Grote kans dat je hierdoor al snel weer trek krijgt.

Keto tussendoortjes zelf maken

Keto tussendoortjes zijn bij een koolhydraatarm dieet van cruciaal belang. Op het moment dat je voor verkeerde snacks kiest, doe je eigenlijk je gehele voedingsschema van die dag teniet.

Gelukkig kun je uit veel soorten keto tussendoortjes kiezen. Én je kunt ook nog eens veel keto tussendoortjes zelf klaar maken. Enkele voorbeelden hiervan zetten we voor je op een rijtje:

 • Gevulde eieren. Eieren zijn lekker, maar gevulde eieren zijn nóg lekkerder. Je kunt deze eieren bijvoorbeeld vullen met avocado crème, uitgebakken bacon of kerrie crème.
 • Pindakaas cheesecake balls. Dit zijn lekkere balletjes met daarin onder meer noten, kokosolie en pindakaas. Deze balletjes zitten vol met eiwitten en bevatten nagenoeg geen koolhydraten. Precies wat je wilt!
 • Camembert. Ben je gek op kaas? Maak dan eens camembert in de oven klaar. Bevat weinig calorieën, weinig koolhydraten en is heerlijk.
 • Fruit met notenboter. Tot slot is fruit met notenboter ook heerlijk. Deze koolhydraatarme snack maak je gemakkelijk klaar en kun je geheel naar wens samenstellen. Naar welk soort fruit gaat jouw voorkeur uit?

Begin jij binnenkort aan je koolhydraatarm dieet?

Voor een goede start heb ik een GRATIS e-book geschreven. Ik vertel je wat koolhydraten zijn en wat ze met jouw lichaam doen.
Je krijgt niet alleen het super handige e-book maar ook nog eens een aantal heerlijke koolhydraatarme recepten.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This