Als jij op deze manier sport, verbrand je heel snel calorieën

door jul 15, 2020blog

Als je niet veel tijd of zin hebt om te sporten, wil je natuurlijk zo veel mogelijk uit je training halen. Je wil calorieën verbranden, spieren zien verschijnen, sterker worden of gewicht verliezen. Wat je doel ook is, met genoeg motivatie en de juiste manier van trainen kom je er wel! Maar met welke sport verbrand je veel calorieën? En wat eet je voor, tijdens en na je training om een optimaal resultaat te bereiken? Je leest het hier.

Waarom is sporten gezond?

Met een uur flink bewegen werk je niet alleen aan je lichamelijke, maar ook aan je mentale gezondheid. Zo is het een goede manier om van stress af te komen en om je hoofd te legen. Uiteindelijk heeft dit ook weer invloed op je lichamelijke gezondheid. Wanneer je veel last van stress hebt is de kans op slapeloze nachten groot. Hierdoor kan je lichaam niet genoeg rusten, en raak je in een vicieuze cirkel omdat je overdag moe bent, je slecht kunt concentreren en je daardoor nog meer stress krijgt. Daarbij gaan veel mensen ongezond eten en / of snacken wanneer ze last hebben van stress of wanneer ze verdrietig zijn. Meer gaan sporten is een goede manier om deze vicieuze cirkel te doorbreken.

Met welke sport verbrand je veel calorieën?

Wil jij snel gewicht verliezen en dus zo veel mogelijk calorieën verbranden, zonder dat je 3 uur per dag moet sporten? Dan zijn de volgende sporten en trainingen ideaal!

Cardio oefeningen

We beginnen met iets dat veel mensen niet zo leuk vinden, maar wat wel perfect is om snel gewicht te verliezen. Bij cardio oefeningen hebben we het onder andere over hardlopen, fietsen, touwtje springen of training circuits met jumping jacks en veel andere oefeningen. Het is dan misschien niet zo leuk, maar cardio is één van de beste manieren om snel calorieën te verbranden en gewicht te verliezen. 

Boksen

Tijdens het boksen verbrand je al snel veel calorieën, maar je hoeft hiervoor niet per se op boksles te gaan. In veel sportscholen hangt een boksbal waar je even alle frustratie van de dag op kwijt kunt. De calorieën, stress en problemen sla je van je af.

Ook worden er soms lessen gegeven in de sportschool waarbij je ‘bokst’ zonder boksbal of tegenstander. Het lijkt dus een beetje op een fitnessles, met een hele groep, waarbij het zweet al na enkele minuten op je voorhoofd staat. Dit is een combinatie van boksbewegingen en cardio, waardoor het een hele goede manier is om snel gewicht te verliezen.

Step

Tijdens een steples gebruik je een rechthoekig platform om verschillende bewegingen uit te voeren. Het lijkt een beetje op aerobics, al verbrand je dankzij het op- en afstappen nog meer calorieën. Daarbij beweeg je je hele lichaam, en gaat de choreografie soms best snel. Je kunt kiezen voor steplessen op de sportschool, of je eigen step kopen om thuis te trainen. 

Een step kost 30 à 60 euro, en op Youtube staan heel veel video’s met lessen die uiteraard gratis zijn. Normaal ben je dat bedrag al kwijt voor 1 à 2 maanden bij de sportschool. Als je dus goedkoop wil sporten, is step een slimme en ook nog eens leuke optie.

https://youtu.be/qNAeuOs866Y

Zwemmen

Een paar keer per week een half uur baantjes trekken is een geweldige manier om veel calorieën te verbranden. Het grote voordeel is dat je je na het zwemmen nog steeds fris voelt. Ook is zwemmen een goede sport om je hele lichaam te trainen, je gebruikt namelijk alle grote spieren waardoor je al snel sterker wordt. 

Aquabike

Nu we het toch over het zwembad hebben, mag een stukje over aquabike natuurlijk niet ontbreken. Fietsen in het water is in het begin nogal wennen, maar je zal al snel merken hoe fijn het is! Je verbrandt heel veel calorieën tijdens een aquabike-les, en het leuke is dat je als cooling down rustig wat baantjes kunt trekken om de spieren te ontspannen. 

Crossfit

Deze sport is al een tijd geleden over komen waaien naar Nederland, al is het nog niet super bekend. Het is een combinatie van krachttraining, cardio, hardlopen, in touwen klimmen, zware objecten vooruit duwen… Bekijk eens een paar video’s online, en je zult zien hoe gevarieerd crossfit is. Als jij op zoek bent naar een uitdaging, snel gewicht wil verliezen en sterker wil worden, dan is crossfit de ideale sport. 

Omdat je bij crossfit altijd op zoek gaat naar je grenzen, is het belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren. De pro’s trainen 7 dagen per week, maar als beginner moet je rustig starten met je training, en ook niet te veel in één keer willen doen. 

Tabata

Heb jij het druk of heb je gewoon geen zin om een half uur of een uur te sporten? Probeer dan eens een Tabata workout. Elke workout duurt slechts 4 minuten, maar in die 4 minuten zul je flink zweten en veel calorieën verbranden. De bedoeling is dat je 8 sets voltooit. Elke set ziet er als volgt uit: 20 seconden lang doe je een specifieke oefening en daarna neem je 10 seconden rust. Elke set duurt dus 30 seconden.

Je kunt je eigen Tabata workout samenstellen, of een video volgen. Een voorbeeld van een populaire Tabata workout is:

  • Set 1: Push-ups
  • Set 2: Squats
  • Set 3: Burpees
  • Set 4: Mountain Climbers

Is 4 minuten niet genoeg voor je? Doe dat 2, 3 of nog meer Tabata workouts achter elkaar. 

Wat eet en drink je voor een training?

Om buikpijn, misselijkheid, een dipje en andere klachten tijdens het trainen te voorkomen, is het belangrijk geen zware maaltijd te eten voor je begint. Een biefstuk, een vette hap of een groot bord pasta is afgeraden. Je ziet professionele sporters wel hele maaltijden naar binnen werken net voor ze naar de sportschool gaan, maar vergeet niet dat zij precies weten hoe hun lichaam reageert en hoeveel ze moeten eten. 

Ga je na het ontbijt sporten? Begin je dag dan met volkoren brood of crackers (als je niet koolhydraatarm eet) met wat kaas, of een kom volle yoghurt met vers fruit. Een stevig maar gezond ontbijt dus. Ga je ‘s middags trainen? Eet dan een maaltijdsalade, wat volkorenbrood of een stukje vis. ‘s Avonds is het sowieso slim om licht te eten, omdat je na het diner niet veel calorieën meer verbrandt. Maar ga jij pas laat sporten? Dan is vis, een klein portie kipfilet of een goed bord groenten met wat rijst of pasta een goede keuze.

Als je nog niet zo goed weet hoe je lichaam reageert op de training, kun je het beste een uur voor het sporten niets eten. Ben je klaar met je ontbijt om 8 uur? Ga dan pas na 9 uur sporten. Wil je toch een kleine boost voor je training? Pak dan een klein stukje pure chocola, wat noten of wat vers fruit. 

Wat eet en drink je tijdens een training?

Tijdens een training is het uiteraard belangrijk om genoeg water te drinken. Dit zorgt er niet alleen voor dat je niet uitdroogt, maar helpt ook blessures te voorkomen. Neem altijd water op kamertemperatuur, en nooit water uit de koelkast. Als je te koud water drinkt tijdens het sporten kun je buikpijn krijgen.

Wil je wat extra energie en kracht, voeg dan BCAA poeder toe aan je water. Veel sporters zweren bij dit supplement. Het zou je onder andere helpen bij het opbouwen van de spiermassa en het kan helpen bij het sneller herstellen na een training.

Als je lang gaat trainen (zo’n 2 uur) kun je een proteïnereep of andere gezonde snack meenemen. Een banaan of wat ongezouten cashewnoten zijn ook een goede optie voor wanneer je net een extra boost nodig hebt.

Wat eet en drink je na een training?

Om optimaal resultaat te bereiken is het belangrijk dat je na je training de juiste dingen eet en drinkt. Wanneer je thuis komt kun je het beste beginnen met een eiwitshake. Hiervoor mix je proteïnepoeder, ook bekend als eiwitpoeder, met melk of water. Omdat je het poeder in tal van smaken kunt kopen, is het ook nog eens een lekkere traktatie na die flinke training.

Na je eiwitshake wacht je een half uurtje voor je iets anders eet. We raden je aan om een lichte maaltijd te eten na het sporten, vooral als je een beginner bent. Het kan namelijk zijn dat je maag niet goed reageert op een zware of vette maaltijd omdat het druk bezig is met bijkomen van het sporten. Een salade, wat gewokte groenten of een stukje vis zijn goede opties.

 

Begin jij binnenkort aan je koolhydraatarm dieet?

Voor een goede start heb ik een GRATIS e-book geschreven. Ik vertel je wat koolhydraten zijn en wat ze met jouw lichaam doen.
Je krijgt niet alleen het super handige e-book maar ook nog eens een aantal heerlijke koolhydraatarme recepten.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This